Kennisbank

Veilig van a naar b: alles over de vrachtautoverzekering

Wanneer je met je onderneming veel goederen aanbiedt, dan zal jij of een van je personeelsleden waarschijnlijk vaak met een vrachtauto de weg op gaan. Een beetje goede chauffeur rijdt natuurlijk niet elke dag zijn of haar truck in de prak, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om een vrachtautoverzekering af te sluiten. Met een vrachtautoverzekering weet je namelijk zeker dat je jouw goederen veilig van a naar b kunt brengen. Wil je meer weten over de vrachtautoverzekering? Lees dan snel verder!

De vrachtautoverzekering: algemeen

Wanneer je met je vrachtauto schade veroorzaakt aan de spullen of het lichaam van een ander, dan ben jij hiervoor wettelijk aansprakelijk. Daarom ben je volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) altijd verplicht om een WA-verzekering af te sluiten wanneer je besluit om de weg op te gaan. De vrachtautoverzekering is zo’n WA-verzekering. Met de vrachtautoverzekering ben je er, zoals altijd bij een WA-verzekering, zeker van dat financiële gevolgen van jouw ongeluk altijd gedekt zijn. Daarom is een vrachtautoverzekering geruststellend voor jou en je portemonnee.

De vrachtautoverzekering: casco of geen casco

Bij het afsluiten van een vrachtautoverzekering kun je kiezen uit drie verschillende soorten: WA-verzekering, WA-verzekering Beperkt Casco of WA-verzekering Volledig Casco. Bij de algemene vrachtautoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je aan een ander toebrengt. Met een vrachtautoverzekering met Beperkt Casco ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen vrachtauto, zoals schade door extreme weersomstandigheden of dieren. Met een vrachtautoverzekering met Volledig Casco ben je in principe verzekerd tegen alle schade die je veroorzaakt aan jouw vrachtauto of aan de spullen of het lichaam van een ander. Dit geldt niet voor schade dat is veroorzaakt door roekeloos gedrag.

een schild

Soorten vrachtwagens voor de vrachtautoverzekering

Hoeveel premie je iedere maand moet betalen aan je vrachtautoverzekering hangt af van je type vrachtauto. Zo wordt er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen:

  • Een solo vrachtauto
  • Een trekker
  • Tankwagens

Daarnaast tellen bij een vrachtautoverzekering ook het aantal jaren waarin je geen schade rijdt mee bij het berekenen van jouw premie. Dit worden de schadevrije jaren genoemd. Hoe minder schade je rijdt, hoe minder premie je betaalt voor je vrachtautoverzekering. Rijd je vaak schade? Dan gaan je schadevrije jaren omlaag en gaat je premie voor je autoverzekering omhoog.

De zakelijke aansprakelijkheidsverzekering

Naast de vrachtautoverzekering kun je jouw onderneming ook beschermen tegen schade op de werkvloer door een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering ben je niet alleen verzekerd tegen schade wanneer je de weg op gaat, maar ben je er ook zeker van dat de schade veroorzaakt op de werkvloer voor jou geen hoofdpijndossier wordt.

handen schudden

Regel je autoverzekering nu via Firm24!

Ben jij van plan om binnenkort met je vrachtauto de weg op te gaan? Dan kun je snel en voordelig je vrachtautoverzekering regelen via Firm24! Ook kun je bij ons eenvoudig je zakelijke aansprakelijkheidsverzekering regelen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24