Kennisbank

Hoe richt je een vennootschap op?

Wat is een vennootschap eigenlijk? Hoe kan ik een vennootschap oprichten? Hoe duur is oprichting hiervan en kan iedereen dat zomaar doen? Dit zijn veelgestelde vragen die wij krijgen en het is terecht dat dit soms wat onduidelijkheid oproept. Daarom hebben wij in dit artikel antwoord gegeven op alle vragen omtrent vennootschappen zodat jij weer een stukje wijzer wordt.

Wat houdt een besloten vennootschap in?

Eén van de populairste vennootschappen is de besloten vennootschap (BV). De BV is een onderneming waarin jij als het ware in loondienst bent, omdat de BV als rechtspersoon volledig zelfstandig is. Het kapitaal van de BV is in aandelen verdeeld, die in principe niet vrij overdraagbaar zijn. Daar komt de term ‘besloten’ vennootschap vandaan: er is een vaste, besloten groep aandeelhouders. Het belangrijkste kenmerk van de BV is de beperkte aansprakelijkheid van bestuurders. Dit betekent dat de bestuurder in beginsel niet hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld door schuldeisers van de vennootschap met haar privévermogen. Deze regel kent wel enkele uitzonderingen, die je hier kunt nalezen.

Overige soorten vennootschappen

De BV is dan wel de populairste vennootschap, maar uiteraard niet de enige. De naamloze vennootschap (NV) lijkt in veel opzichten op een BV, maar het startkapitaal is hoger en de aandelen zijn vrij overdraagbaar. In een maatschap werk je samen met verschillende vrije beroepsbeoefenaars. Een vennootschap onder firma (VOF) is een vorm van een maatschap, maar in dit samenwerkingsverband oefen je met je mede-ondernemers een bedrijf uit (in plaats van een beroep). Bij de maatschap en VOF brengt elke vennoot iets in in de vorm van bijvoorbeeld arbeid of geld. Een commanditaire vennootschap heeft vervolgens weer veel weg van de VOF (en is daarom ook een vorm van een maatschap), maar bij deze vennootschap is ook nog een commanditaire (stille) vennoot betrokken. Deze investeert in de vennootschap en houdt zich voor de rest niet bezig met de dagelijkse leiding, daarom kan hij in beginsel ook niet aangesproken worden door schuldeisers.

vennootschap adviesgesprek

Kan iedereen een vennootschap oprichten?

De vraag is - kan dan iedereen een vennootschap oprichten? In principe wel. Het maakt voor oprichting niet uit wat voor werk je doet of waar je in gespecialiseerd bent. Student, loodgieter, arts: iedereen kan ondernemer worden! Als minderjarige ben je echter wel handelingsonbekwaam. Dit betekent dat je geen rechtshandelingen mag verrichten zonder toestemming van je ouder(s) of voogd. Voor oprichting van een bedrijf zijn er veel rechtshandelingen nodig, maar gelukkig zijn er voor minderjarigen mogelijkheden om via omwegen toch je eigen bedrijf op te richten. Lees hier hoe dat werkt voor een BV en hier voor een stichting. Mensen die onder curatele zijn gesteld zijn ook handelingsonbekwaam. Voor het verrichten van rechtshandelingen heb je toestemming nodig van de curator.

Hoeveel kost het om een vennootschap op te richten?

Voor het oprichten van een BV, NV en coöperatie moet je naar de notaris gaan. De kosten hiervan verschillen per kantoor, maar kunnen gemakkelijk oplopen rond de € 1000 of meer. Best een duur grapje dus… Dan moet de vennootschap ook nog worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), dit kost € 75,-. Gelukkig kun je bij Firm24 volledig online jouw BV oprichten voor maar €399,-! (Lees de blog over alles omtrent de kosten bij het oprichten van een BV.) Voor de VOF, maatschap en CV is tussenkomst van de notaris dus niet vereist. Oprichting hiervan volstaat met de inschrijving in het handelsregister van de KvK. Wel is het raadzaam een vennootschapscontract op te stellen. Hierin wordt bijvoorbeeld de winstverdeling geregeld of wat elke vennoot inbrengt. Het opstellen hiervan kan rond de € 400 kosten. Maar ook dit kan eenvoudig online worden geregeld bij Firm24 vanaf € 199. Je kunt bij ons het contract ook goedkoop laten aanpassen of nakijken.

Duim

Vragen?

Heb je na het lezen hiervan toch nog wat vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met één van onze specialisten! Wil je direct antwoord? Start dan gratis een chat op via de Livechat rechtsonder in je beeldscherm .

Gepubliceerd op 13 mei 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24