Kennisbank

Verlengd eerste boekjaar - hoe zit het precies?

Veel ondernemers kiezen voor een verlengd eerste boekjaar. Hierdoor hoef je in het eerste jaar nog geen jaarrekening op te stellen en de daarbij behorende aangiften bij de belastingdienst te doen. De voor- en nadelen van een verlengd boekjaar leggen we hieronder uit.

Wat is een verlengd eerste boekjaar?

Een verlengd boekjaar is het eerste boekjaar dat - op basis van de statuten - wordt verlengd tot na de eerstvolgende indieningsdatum van de jaarrekening. Een verlengd boekjaar aanvragen is dus slechts mogelijk in het eerste jaar van jouw onderneming. Er is dan namelijk sprake van een gebroken boekjaar. Richt je de BV bijvoorbeeld in juli op, dan duurt het boekjaar tot en met 31 december. Je zou dan al na een half jaar een jaarrekening op moeten stellen. Door een verzoek te doen voor een verlengd boekjaar, wordt je eerste boekjaar verlengd met 12 maanden. Als voorbeeld: het boekjaar dat eigenlijk 31 december 2021 eindigt, wordt dan verlengd tot en met 31 december 2022. Je dient dan in december 2022 de jaarrekening over de afgelopen 18 maanden in.

De jaarrekening

Het boekjaar is de periode waarin de volledige boekhouding van de onderneming wordt uitgevoerd. Over deze periode maak je de jaarrekening van jouw onderneming op. De jaarrekening bevat de balans, die de toestand van de BV op dat moment weergeeft. Bovendien bevat de jaarrekening een winst- en verliesrekening, met een overzicht van de omzet en de kosten van de BV. Ten slotte moet de jaarrekening een toelichting bevatten over onder andere de werkzame personen en de wijze van opmaken van de balans. Hoe uitgebreid deze toelichting moet zijn, hangt af van de grootte van de onderneming.

Het boekjaar

Het boekjaar duurt doorgaans 12 maanden en loopt vaak gelijk aan het kalenderjaar. Wijk je hiervan af, dan wordt dat een ‘gebroken boekjaar’ genoemd. Duurt een boekjaar langer of korter dan 12 maanden, dan dien je hiervoor een verzoek in te dienen bij de belastingdienst. Wanneer het boekjaar eindigt, is opgenomen in de statuten van de BV. Wil je de lengte van het boekjaar aanpassen, dan moeten dus ook de statuten worden aangepast. Het is echter niet toegestaan om een boekjaar te wijzigen met het enkele doel om in een bepaalde situatie fiscaal voordeel te behalen.

verlengd eerste boekjaar advies

Wat zijn de voordelen van een verlengd boekjaar?

Buiten het feit dat het werk scheelt, bespaar je met een verlengd boekjaar ook kosten. Er hoeft namelijk een jaarrekening minder te worden opgesteld. Dat scheelt aanzienlijk in kosten voor de administratie en het opstellen en controleren van de jaarrekening door een accountant. Ook kunnen de tarieven van de vennootschapsbelasting in het opeenvolgende jaar een reden zijn voor een verlengd boekjaar. In 2021 gold voor de een vpb tarief van 15% en 25%. Het toptarief in 2022 is iets hoger, namelijk 25.8%. Daarentegen wordt de eerste tariefschijf wel van €245.000 verruimd naar €395.000. Dat betekent dat er meer winst onder de eerste tariefschijf wordt belast. Hierdoor betaal je dus minder belasting als je onder die grens blijft. Veel ondernemers zullen die grens namelijk niet overschrijden in de eerste maanden na oprichting. Daarom adviseren wij ondernemers met een oprichting vanaf Q3 en Q4 om voor een verlengd boekjaar te kiezen. Richt je in Q1 of Q2 je BV op, dan is het belangrijk om je te laten adviseren door een accountant of fiscalist over het eerste boekjaar.

Conclusie

Een verlengd boekjaar kan voor veel beginnende ondernemers voordelig zijn. Richt je je BV vanaf de tweede helft van het jaar op en verwacht je met de winst onder de hierboven genoemde tariefschijf van 15% te blijven, dan adviseren we je om voor een verlengd boekjaar te kiezen. Twijfel je? Neem dan vooral contact op met één van onze adviseurs. Of neem contact met ons op via het contact-formulier. Dan krijg je per mail direct antwoord op je vragen.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00