Kennisbank

Het pandrecht op aandelen, verschaf kapitaal!

Wanneer je aandelen hebt in een BV, kun je hier niet altijd heel veel mee op het moment zelf. Maar onderschat niet de mogelijkheden die je hebt met jouw aandelen! Stel bijvoorbeeld dat jij jouw onderneming wilt uitbreiden, maar je hebt er de financiële middelen niet voor, dan kun je bijvoorbeeld een pandrecht gebruiken op je aandelen. Je kunt dan financiële middelen ontvangen, maar omdat mensen niet zomaar geld willen lenen, moet je hier wel iets voor terugdoen. Ben je benieuwd wat precies? En hoe het verpanden van aandelen werkt met hulp van Firm24? Lees dan snel verder!

Wat is een pandrecht? 

Een pandrecht is een vorm van een zekerheidsrecht: het is bedoeld om je zekerheid te geven wanneer je een lening aangaat. Een pandrecht kun je vestigen. Op het moment dat jij de lening niet meer terug kan betalen, komt dit pand dan in handen van die partij, waardoor diegene “zekerheid” heeft dat hij of zij niet te veel verlies zal gaan leiden. Je geeft het pandrecht dus uit. De persoon die het pandrecht geeft, wordt de pandgever genoemd. Als jij dit ontvangt, wordt je aangemerkt als de pandhouder. Alle informatie over hoe je een pandrecht uitoefent vind je hier!

Wat is het verpanden van aandelen? 

Een pandrecht vestigen kan ook op aandelen, in dat geval verpand je je aandelen. Je geeft dan het pandrecht aan een partij die jou geld geeft, en als zekerheid heeft deze partij dus het pandrecht op jouw aandelen. Op het moment dat jij de lening niet meer zal kunnen betalen, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een faillissement, dan kan degene die het pandrecht heeft verkregen de aandelen verkopen waardoor hij er alsnog geld aan overhoudt. Om een pandrecht op aandelen te vestigen is wel een notariële akte vereist, bij Firm24 kunnen we dit uiteraard ook voor jou in orde maken! 
Duim

Wat is het verschil tussen stil en openbaar pandrecht? 

De vereisten om een pandrecht te vestigen verschillen per situatie. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen een stil pandrecht (ook wel een bezitloos pandrecht genoemd) en een openbaar pandrecht. Bij een openbaar pandrecht dient er een mededeling te worden gedaan over de overgang aan de schuldenaar, dat is degene die het pand ter beschikking stelt. Ook is hiervoor een authentieke of onderhandse akte voor nodig. Bij een stil pandrecht hoeft er geen mededeling te worden gedaan. Daarentegen moet de opgestelde akte wel geregistreerd worden. Dit houdt in dat je via ons een registratie kan verrichten en dit dus officieel wordt verklaard. 

Wat zijn de voordelen van een pandrecht op aandelen? 

Zoals vermeld geeft een pandrecht dus een zekerheid op aandelen. Hierdoor loop je als pandhouder minder risico op het moment dat je geld wilt verschaffen aan de pandhouder. 

Nog een voordeel is dat je voor het vestigen van een pandrecht op aandelen niet naar de rechter hoeft te gaan. Je kan dit allemaal buitengerechtelijk afdoen. Wel moet je er dus rekening mee houden dat je een onderhandse of authentieke akte moet maken om een pandrecht te bewerkstelligen. 

De nadelen van pandrecht op aandelen vestigen

Echter zijn er niet alleen maar voordelen te noemen. Er zit altijd een keerzijde aan om een pandrecht op aandelen te vestigen. Een pandrecht vestigen kan namelijk erg ingewikkeld zijn, wat hopelijk na het lezen van dit artikel een stuk duidelijker voor je is geworden. Mocht je bijvoorbeeld iets vergeten zijn, dan kan het zijn dat het pandrecht niet tot stand komt, hierdoor vervalt de zekerheid! 

Ook is het pandrecht afhankelijk van de waarde van het ‘pand’, in dit geval het aandeel. De waarde van aandelen kan soms stijgen of dalen, afhankelijk daarvan kan het ook voor- of nadelig zijn voor een van de partijen.  

Raket

Hoe verpand je de aandelen? 

Natuurlijk is de grote vraag: hoe komt dit allemaal tot stand? Een pandrecht vestigen op aandelen kan op verschillende manieren, en er moet met meerdere factoren rekening worden gehouden. Een pandrecht op aandelen komt tot stand door een notariële akte. In de statuten van de onderneming mag niet staan dat verpanding van de aandelen is uitgesloten. Ook zijn de statuten van de onderneming van belang, hier kunnen beperkingen uit voortvloeien, kijk dus goed wat hierin staat! Wat ook geldt, zijn de eisen die nodig zijn voor overdracht. Via Firm24 kun je snel en gemakkelijk je aandelen verpanden! Lees verder hoe je aandelen verpandt bij ons via deze link

Hoe eindigt het pandrecht? 

Een pandrecht kan niet eeuwig blijven bestaan, ooit komt er een einde aan. Dit kan op drie manieren: 

  1. Het kan automatisch gaan: dit houdt in dat de verplichting is voldaan. Heb jij bijvoorbeeld geld geleend en terugbetaald? Dan eindigt dus het pandrecht, en komt het weer in jouw handen terecht. 
  2. Door afstand: in dat geval doet de pandhouder afstand van het pandrecht. Denk bijvoorbeeld aan de omstandigheid dat hij zijn geld niet meer terug wilt, of iets anders heeft gekregen in deze plaats. Hij moet dit wel uitdrukkelijk laten blijken middels een notariële akte. 
  3. Door opzegging: Als hier een bevoegdheid voor is, dit moet aan het begin worden gedaan, dan kan de pandhouder het pandrecht eenzijdig beëindigen. 

Afsluitend: regel het verpanden van aandelen bij Firm24! 

Dus, kom jij geld tekort omdat de zaken even minder lopen of omdat jij uit wilt breden? Een manier om aan extra financiële middelen te komen is het verpanden van jouw aandelen! 

Dit kunnen wij uiteraard voor je regelen. Wij kunnen voor jou een intakegesprek inplannen, waarna we een op je wensen gebaseerd projectplan kunnen maken, en uiteindelijk kunnen wij alle benodigde werkzaamheden voor je verrichten! Klik hier voor het gehele overzicht.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Jason Buck linkedin
Jason is Juridisch content schrijver bij FIRM24 en daarnaast student rechtsgeleerdheid.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24