Kennisbank

Verschillende soorten stichtingen

Een stichting wordt over het algemeen opgericht om een sociaal of maatschappelijk doel na te streven. Naast de ‘standaard’ stichting die een goed doel nastreeft bestaan hier ook varianten op. Zo kennen we in Nederland de ‘algemeen nut beogende instelling’, ‘de sociaal belang behartigende instelling’ een WTZi-stichting ofwel een zorginstelling die wil declareren aan zorgverzekeraars en een commerciële stichting. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten stichtingen.

Wat is een ANBI?

ANBI staat voor ‘algemeen nut beogende instelling’. Een stichting kan slechts voor een ANBI-status in aanmerking komen als de stichting voornamelijk (dat wil zeggen voor 90% van de werkzaamheden) een algemeen doel beoogt. Naast de ‘gewone’ ANBI bestaan er ook culturele ANBI’s. Om als culturele ANBI te kunnen worden aangemerkt moet de stichting voor 90% actief zijn op cultureel gebied.

Wil je meer lezen over de ANBI en hoe je een ANBI status kan verkrijgen? Kijk dan hier.

Wat is een SBBI?

Een SBBI is een stichting (of vereniging) die gezamenlijke met andere mensen activiteiten ontplooit. Daarbij dient het te gaan om activiteiten waar grote maatschappelijke waarde aan kan worden toegekend. SBBI staat voor ‘sociaal belang behartigende instelling’. Bij een SBBI kan gedacht worden aan een buurtvereniging, dansgroep of openbare speeltuin.

Wil je meer informatie over een SBBI? Lees dan dit artikel.

Wat is een WTZi-stichting?

Wanneer je als zorgverlener een vergoeding wil ontvangen van de zorgverzekeraar voor de zorg die verleent, dan dien speciale statuten te hebben. Dit worden ook wel WTZi-statuten genoemd. Met WTZi-statuten is het aldus mogelijk om te factureren aan de zorgverzekeraar in plaats van facturatie aan de patiënt. Benieuwd naar een WTZi-stichting? Bekijk dan dit artikel voor meer informatie.

Wat is een Stichting administratiekantoor (STAK)?

Een stichting administratiekantoor, ook wel STAK genoemd, wordt opgericht om aandelen te beheren. De STAK maakt van de aandelen van bijvoorbeeld een BV ‘certificaten van aandelen’. Hierdoor wordt het winstrecht van het stemrecht losgekoppeld van de aandelen. Het stemrecht blijft bij de stichting en de certificaten van aandelen die slechts winstrecht hebben worden uitgegeven aan bijvoorbeeld werknemers. De winst wordt door de STAK uitgekeerd aan de certificaathouders. Wil je meer lezen over de STAK? Dat kan hier.

verschillende soorten stichtingen

Wat is een commerciële stichting?

Een commerciële stichting is een stichting die commerciële activiteiten verricht. Met commerciële activiteiten wordt bedoeld dat er een onderneming wordt gedreven door de stichting. Dit wil echter niet zeggen dat het doel van de stichting gericht kan zijn op winst. Een stichting kan ook gedeeltelijk commerciële activiteiten verrichten. Hierbij kun je denken aan een museum. Het museum wordt slechts gezien als commerciële stichting voor het gedeelte dat ziet op de winkel aan het einde van het museumbezoek.

Hoe werkt een commerciële stichting?

Het feit dat een stichting geen winstoogmerk mag hebben en aldus niet mag zijn gericht op het maken van winst betekent niet dat een stichting geen ondernemingsactiviteiten mag hebben. Veel stichtingen verkopen bijvoorbeeld wel goederen. Denk hierbij aan het bovengenoemde voorbeeld van het museum. Wat van belang is, is dat de winst die gemaakt wordt ten goede komt aan het maatschappelijke doel van de stichting.

Is het mogelijk een winstuitkering te doen in een (commerciële) stichting?

Kortgezegd is het antwoord hierop nee. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld een winstuitkering te doen aan bestuurders van een stichting. De stichting kan wel een vergoeding aan de bestuurders geven voor het werk dat zij als bestuurder hebben verricht. Er bestaan verschillende bestuurdersvergoedingen zoals een vrijwilligersvergoeding, geringe vergoeding of ruime vergoeding. Let hier dus op.

Wat zijn de gevolgen van het zijn van een commerciële stichting?

Op het moment dat een stichting tevens een onderneming gaat drijven, dan zijn er bepaalde fiscale gevolgen. De stichting is voor het deel dat zij commerciële handelingen verricht BTW en vennootschapsbelasting verschuldigd. De BTW is aftrekbaar.

Is het mogelijk om via Firm24 een commerciële stichting op te richten?

Nee, het is niet mogelijk om rechtstreeks via Firm24 een commerciële stichting op te richten. Wel kunnen we je in contact brengen met een van onze notarissen. De reden hiervoor is dat Firm24 met een gestandaardiseerd oprichtingsproces werkt voor een vaste lage prijs. Het oprichten van een commerciële stichting vergt namelijk maatwerk. De notaris zal extra onderzoek moeten doen aangezien het niet gebruikelijk is om een onderneming te drijven vanuit een stichting. Vaak wordt een onderneming met een winstoogmerk immers gedreven vanuit een BV.

documenten

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over één van deze onderwerpen? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Of lees hier een blog over de maatschappelijke BV!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24