Kennisbank

Sluit een verzuimverzekering af om risico’s te voorkomen

Wist je dat gemiddeld gezien werknemers zich 4,5 dag ziek melden per 100 werkdagen? En dat er in het eerste kwartaal van het jaar de minste zieken zijn en in het derde kwartaal de meeste? Het kan voorkomen dat een werknemer ziek is, mentaal of fysiek, en daardoor voor een tijd niet kan komen werken. Jij bent dan als werkgever verplicht het loon door te betalen en wanneer de werknemer weer terug is, kost de re-integratie ook geld. Sluit daarom een verzuimverzekering af voor zulke gevallen!

Wanneer is een verzuimverzekering handig?

Hoewel een verzuimverzekering afsluiten niet verplicht is, is het wel aan te raden dit te regelen. Elk bedrijf met personeel kan te maken krijgen met een werknemer die ziek wordt. Omdat je de zieke werknemer twee jaar lang, minimaal 70% van het loon door moet betalen, lopen de kosten erg op. Een verzuimverzekering is dan dus handig om af te sluiten. Wat bovendien ook een voordeel is van de verzuimverzekering, is dat je veel opties hebt om zo een verzuimverzekering samen te stellen die bij jouw bedrijf past.

security

Wat zit er allemaal in een verzuimverzekering?

Wat er precies in de verzuimverzekering zit, hangt per verzekeraar af.

Bij de meeste verzekeraars zijn onderstaande kosten gedekt:

  • Twee jaar doorbetaling van minimaal 70% van het loon van de werknemer.
  • Kosten voor preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie.

Daarnaast heb je meestal wel een eigen risico.

Meestal zijn onderstaande kosten niet gedekt:

  • Werknemers die al ziek waren voordat de verzekering is afgesloten.
  • Een zieke directeur of grootaandeelhouder.
  • Een werknemer die opzettelijke arbeidsongeschikt raakt.
  • Een zieke die geen werknemer van je bedrijf is, zoals een zzp’er.

Verschillende soorten verzuimverzekeringen

Op basis van de inrichting en omvang van je bedrijf, wil je natuurlijk een verzuimverzekering die het beste bij jouw bedrijf past. Het grootste verschil tussen de verzekeringen zit in het eigen risico. Hieronder een paar voorbeelden van mogelijke soorten verzuimverzekeringen:

  • De conventionele verzuimverzekering biedt een eigen risico in dagen. Nadat het afgesproken aantal “eigen risico” dagen voorbij is, betaalt de verzekering het loon door.
  • Een verzuimverzekering met stoploss dekking heeft een eigen risico voor een bepaald bedrag. Wanneer het een verzuim meer kost dan gemiddeld, betaalt de verzekering dit overige gedeelte.
  • Wanneer je een bedrijf hebt in een specifieke branche, kun je een verzuimverzekering afsluiten met voordelen speciaal voor deze branche.

De kosten van een verzuimverzekering

Een verzuimverzekering verschilt per bedrijf en per verzekering. Verschillende omstandigheden hebben invloed op de hoogte van de premie. Zo hangt het af van de bedrijfsactiviteiten, het aantal werknemers, de verzuimpercentages van voorgaande jaren, het verzekerd percentage van het loon, de eigen risicoperiode en of de werkgeverslasten mee worden verzekerd. Een verzuimverzekering kost gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5% van de totale loonkosten.

Duim

Regel je verzuimverzekering via Firm24

Wil je een verzuimverzekering afsluiten en wil je bekijken welke verzekering het beste bij jouw bedrijf past? Dan ben je bij Firm24 aan het goede adres. Neem contact op met een van onze adviseurs. Ook voor vrijblijvende vragen kun je bij ons terecht. Klik op de chatbox rechtsonder om je vragen aan een van onze juristen te stellen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24