Kennisbank

Wat houdt de rekening courant tussen BV en holding in?

De meeste BV's hebben een rekening courant-verhouding. Bijvoorbeeld een rekening courant directeur grootaandeelhouder. In dit artikel gaan we specifiek in op de rekening courant tussen besloten vennootschap en holding. Met deze rekening courant kun je betalingen met de holding voorschieten voor de BV en omgekeerd. We leggen je onder andere uit wat de rekening courant is en wat zo'n overeenkomst precies moet inhouden.

De BV en de holding

Allereerst is het handig om te weten wat een BV en een holding is. De BV is ook wel de werkmaatschappij. Dit is de onderneming waarin alle dagelijkse werkzaamheden plaatsvinden. Als je meerdere ondernemingen hebt of voorziet te willen, kun je een holdingstructuur oprichten. Dit geeft voordelen, onder meer dat je risico's zijn verspreid. De holding is ook een vennootschap, maar dan een passief aandeelhouder van een BV. Als je een holding opricht, ben jij de eigenaar van de holding en dus ook indirect van de BV of BV's.

Wat is een rekening courant überhaupt?

Een rekening courant is een rekening waarop je over en weer boekingen kunt doen en is vaak een speciaal ingerichte bankrekening. Het is een rekening waar je in het rood (in de min) kunt staan. Je gebruikt de rekening om (kleine) bedragen tussen de holding en de BV te verrekenen.

geld

Wat is een rekening courant tussen BV en holding?

De rekening courant tussen BV en holding heeft betrekking op de relatie tussen de rekening van de holding en die van de werkmaatschappij (BV). Als je namelijk een bedrag via de holding hebt voorgeschoten voor je BV, kun je dit bedrag door middel van de rekening courant terugbetalen. Andersom kan ook: je hebt een bedrag met de werkmaatschappij betaald, maar je had dit via je holding moeten betalen. Dan kun je dit eenvoudig verrekenen.

Aan wat voor situaties moet je denken?

Omdat je dus eigenaar bent van de holding, gaat het om de verrekening tussen je privé-rekening en de rekening van je BV. Je staat bijvoorbeeld in de supermarkt om je eigen boodschappen af te rekenen, maar je bent je privé pinpas vergeten. Wel heb je je zakelijke pinpas bij je. Deze kun je dan gebruiken om het bedrag voor te schieten. Op dat moment heb je een schuld van de persoonlijke holding aan de BV. Om dit te verrekenen boek je dit bedrag terug op je zakelijke rekening. Dit kan ook bij grotere bedragen. Bijvoorbeeld als je privé een nieuwe tafel wilt kopen, niet genoeg geld op je privé rekening hebt staan maar wel voorziet dat je het geld op korte termijn zal hebben. In zo'n geval kun je tijdelijk geld lenen van de BV door middel van de rekening courant.

Waarom is een rekening courant overeenkomst nodig?

De rekening courant is heel gemakkelijk op te zetten. Je hebt hier geen bank of notaris voor nodig. Het enige wat je wel moet hebben is een rekening courant overeenkomst. Er moet altijd zakelijk worden gehandeld tussen de BV en de holding. De voorgeschoten bedragen mogen dus niet geschonken zijn, maar er moet belasting over worden betaald. De Belastingdienst controleert streng op misbruik. Daarom is het niet alleen verstandig om een rekening courant overeenkomst op te stellen, maar ook verplicht. Met een rekening courant overeenkomst leg je schriftelijk vast dat alle geldvorderingen en geldschulden die de holding en de werkmaatschappij over en weer op elkaar hebben, automatisch worden verrekend.

Wat staat er in de rekening courant overeenkomst?

In de rekening courant overeenkomst staat onder meer informatie over:

  • De duur van de overeenkomst
  • Het maximumbedrag voor de rekening courant verhouding
  • Het rentepercentage
  • Wanneer de lening opgeëist mag worden
  • De opeisbaarheid van vorderingen en schulden
Nederland

Het verschil tussen een rekening courant en een lening

Bij een rekening courant gaat het om kleine bedragen die over en weer worden geboekt. De bedragen worden doorlopend met elkaar verrekend. Omdat het om het voorschieten van kleinere bedragen gaat voor kortere duur, betaal je over een rekening courant rekening geen zakelijke rente. Bij een lening gaat het om een groter vooraf afgesproken bedrag, die je voor langere tijd leent en waar je rente over betaalt bij het aflossen.

Hoe hoog mag de rekening courant zijn?

Bij lage transacties wordt er geen rente berekend. Een transactie is “laag” tot € 17.500. In het algemeen geldt dat er op de rekening courant gedurende het hele jaar nooit meer dan € 17.500 mag staan. Is de rekening courant hoger, dan moet je, net zoals bij een lening, rente betalen over het hele bedrag. De verschuldigde rente moet gelijk zijn aan het bedrag wat je aan een derde persoon zou vragen in vergelijkbare omstandigheden.

Wat betekent een debet rekening courant?

De rekening courant is dus eigenlijk de balans waarop je zowel de bedragen kunt zien die je holding tegoed heeft van de BV, als de bedragen die je aan je BV moet betalen. De rekening courant is negatief als je meer schulden aan je BV hebt dan tegoeden. We noemen dit ook wel een debet rekening courant. Je staat dan in het rood. Een rekening courant die negatief is, valt onder het kort vreemd vermogen van jouw onderneming.

ondernemer aan het nadenken over het rekening courant

Tot slot (aanrader)

We hopen natuurlijk dat dit artikel meer duidelijkheid heeft gegeven over de rekening courant tussen BV en holding. Benieuwd hoe een voorbeeld overeenkomst eruit ziet of wil je er eentje regelen via Firm24? Onze professionals staan voor je klaar om je te helpen. Via deze link lees je alle mogelijkheden!

Gepubliceerd op 8 december 2023
Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24