Kennisbank

Wat houdt de rekening courant tussen BV en holding in?

De meeste BV’s hebben een rekening courant-verhouding. In dit artikel gaan we specifiek in op de rekening courant tussen BV en holding. Met deze rekening courant kun je betalingen met de holding voorschieten voor de BV en omgekeerd. We leggen je onder andere uit wat de rekening courant is en wat zo’n overeenkomst precies moet inhouden.

De BV en de holding

Allereerst is het handig om te weten wat een BV en een holding is. De BV is ook wel de werkmaatschappij. Dit is de onderneming waarin alle dagelijkse werkzaamheden plaatsvinden. Als je meerdere ondernemingen hebt of voorziet te willen, kun je een holdingstructuur oprichten. Dit geeft voordelen, onder meer dat je risico’s zijn verspreid. De holding is ook een vennootschap, maar dan een passief aandeelhouder van een BV. Als je een holding opricht, ben jij de eigenaar van de holding en dus ook indirect van de BV of BV’s.

Geld

Wat is een rekening courant überhaupt?

Een rekening courant is een rekening waarop je over en weer boekingen kunt doen. Het is een rekening waar je in het rood (in de min) kunt staan. Je gebruikt de rekening om (kleine) bedragen tussen de holding en de BV te verrekenen.

Wat is een rekening courant tussen BV en holding?

De rekening courant tussen BV en holding heeft betrekking op de relatie tussen de rekening van de holding en die van de werkmaatschappij (BV). Als je namelijk een bedrag via de holding hebt voorgeschoten voor je BV, kun je dit bedrag door middel van de rekening courant terugbetalen. Andersom kan ook: je hebt een bedrag met de werkmaatschappij betaald, maar je had dit via je holding moeten betalen. Dan kun je dit eenvoudig verrekenen.

Aan wat voor situaties moet je denken?

Omdat je dus eigenaar bent van de holding, gaat het om de verrekening tussen je privé-rekening en de rekening van je BV. Je staat bijvoorbeeld in de supermarkt om je eigen boodschappen af te rekenen, maar je bent je privé pinpas vergeten. Wel heb je je zakelijke pinpas bij je. Deze kun je dan gebruiken om het bedrag voor te schieten. Op dat moment heb je een schuld van de persoonlijke holding aan de BV. Om dit te verrekenen boek je dit bedrag terug op je zakelijke rekening. Dit kan ook bij grotere bedragen. Bijvoorbeeld als je privé een nieuwe tafel wilt kopen, niet genoeg geld op je privé rekening hebt staan maar wel voorziet dat je het geld op korte termijn zal hebben. In zo’n geval kun je tijdelijk geld lenen van de BV door middel van de rekening courant.

rekening courant BV en holding advies

Waarom is een rekening courant overeenkomst verplicht?

De rekening courant is heel gemakkelijk op te zetten. Je hebt hier geen bank of notaris voor nodig. Het enige wat je wel moet hebben is een rekening courant overeenkomst. Er moet altijd zakelijk worden gehandeld tussen de BV en de holding. De voorgeschoten bedragen mogen dus niet geschonken zijn, maar er moet belasting over worden betaald. De Belastingdienst controleert streng op misbruik. Daarom is het niet alleen verstandig om een rekening courant overeenkomst op te stellen, maar ook verplicht. Op deze manier leg je schriftelijk vast dat alle geldvorderingen en geldschulden die de holding en de werkmaatschappij over en weer op elkaar hebben, automatisch worden verrekend.

Timer

Wat staat er in de rekening courant overeenkomst?

In de rekening courant overeenkomst staat onder meer informatie over:

  • De duur van de overeenkomst
  • Het maximumbedrag voor de rekening courant verhouding
  • Het rentepercentage
  • De opeisbaarheid van vorderingen en schulden

Het verschil tussen een rekening courant en een lening

Bij een rekening courant gaat het om kleine bedragen die over en weer worden geboekt. De bedragen worden doorlopend met elkaar verrekend. Omdat het om het voorschieten van kleinere bedragen gaat voor kortere duur, betaal je over een rekening courant rekening geen zakelijke rente. Bij een lening gaat het om een groter vooraf afgesproken bedrag, die je voor langere tijd leent en waar je rente over betaalt bij het aflossen.

Hoe hoog mag de rekening courant zijn?

Bij lage transacties geldt dus dat je hier geen zakelijke rente over hoeft te betalen. Een transactie is “laag” tot € 17.500. In het algemeen geldt dat er op de rekening courant gedurende het hele jaar nooit meer dan € 17.500 mag staan. Als dit wel het geval is, dan moet je, net zoals bij een lening, rente betalen over het hele bedrag.

Duim

Wat betekent een debet rekening courant?

De rekening courant is dus eigenlijk de balans waarop je zowel de bedragen kunt zien die je holding tegoed heeft van de BV, als de bedragen die je aan je BV moet betalen. De rekening courant is negatief als je meer schulden aan je BV hebt dan tegoeden. We noemen dit ook wel een debet rekening courant. Je staat dan in het rood. Een rekening courant die negatief is, valt onder het kort vreemd vermogen van jouw onderneming.

Tot slot (aanrader)

We hopen natuurlijk dat dit artikel meer duidelijkheid heeft gegeven over de rekening courant tussen BV en holding, maar misschien heeft het juist vragen bij je opgeroepen. Wil je weten hoe jij dit bij jouw ondernemingen moet regelen? Onze adviseurs staan klaar voor al je vragen! Klik hier om contact met ze op te nemen of ga naar de chat rechtsonder met onze juristen the praten.

Gepubliceerd op 16 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00