Kennisbank

Wat is een eenmanszaak?

De eenmanszaak is veruit de bekende en meest gekozen rechtsvorm van Nederland. In Nederland zijn er zelfs meer dan 1 miljoen eenmanszaken ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De reden dat veel startende ondernemers kiezen voor de eenmanszaak is omdat deze rechtsvorm gemakkelijk op te richten is en de kosten voor de oprichting laag zijn. In dit artikel wordt onder meer ingegaan op wat een eenmanszaak is, wanneer je er een kunt oprichten en hoe de oprichting in zijn werk gaat.

Wat is een eenmanszaak?

De eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij jij als oprichter de enige eigenaar en verantwoordelijke bent voor het bedrijf. Als eigenaar ben je voor 100% aansprakelijk voor de zakelijke schulden van de eenmanszaak. Dit betekent dat, in tegenstelling tot de BV, een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid bezit. Daarnaast moet je als eigenaar van de eenmanszaak ook een administratie bijhouden. Een groot deel daarvan zal bestaan uit de boekhouding. Als je een eenmanszaak gaat oprichten hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer kun je een eenmanszaak oprichten?

Zowel meerderjarige als minderjarige kunnen een eenmanszaak oprichten. Voor minderjarigen gelden echter extra regels. Daarvoor kan een onderscheid worden gemaakt tussen minderjarigen jonger dan 16 jaar en minderjarigen die de leeftijd van 16 of 17 jaar al hebben bereikt. De reden dat er extra regels voor minderjarigen gelden als het gaat om het oprichten van een bedrijf is omdat minderjarigen door het Nederlands Burgerlijk Wetboek worden aangemerkt als handelingsonbekwaam. Dit betekent dat je als minderjarige in beginsel geen rechtshandelingen kan verrichten. Het oprichten van een bedrijf (de inschrijving bij de KvK) wordt aangemerkt als een rechtshandeling. Wil je als minderjarige onder de 16 toch een eenmanszaak oprichten, dan heb je toestemming van je ouders of voogd nodig. Daarnaast heb je voor iedere rechtshandeling na de oprichting ook telkens toestemming nodig van je ouders of voogd. Dit maakt het ondernemen over het algemeen wat lastig. Ben je wel al 16 of 17, dan kun je bij de rechtbank een handlichting aanvragen. Dit maakt het ondernemen een stuk makkelijker.

Wat is een handlichting?

Een handlichting kun je vanaf je 16e aanvragen bij de kantonrechter. Voor deze aanvraag heb je toestemming van je ouders of voogd nodig. Nadat de je handlichting hebt verkregen heb je als ondernemende tiener meer vrijheid. Je krijgt als het ware de bevoegdheden van een meerderjarige. De handelingen die onder de handlichting vallen behoeven dus geen toestemming van de ouders of voogd. Met een handlichting kun je vrijwel alles doen wat een 18 jarige ondernemer ook zou mogen. Echter, kent de handlichting een aantal beperkingen. Zo mag je niet in aandelen handelen, geen grond kopen, geen bedrijfspand aanschaffen en geen hypotheek afsluiten.

Werkt in de eenmanszaak maar 1 persoon?

Kort gezegd, nee. De naam ‘eenmanszaak’ kan wat verwarrend zijn, maar het betekent dat er slechts 1 eigenaar van de eenmanszaak kan zijn. Als eigenaar van de eenmanszaak kan je dus gewoon personeel in dienst nemen.

raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24