Kennisbank

Wat weet jij over verzekeringen?

Het leven bestaat volop uit risico’s. Zo kan er iets met jou gebeuren of met een van je eigendommen. Deze risico’s loop je in het dagelijkse leven, maar ook als ondernemer loop je risico. Gelukkig bestaat er een manier om je tegen de grootste financiële risico’s te beschermen, namelijk door middel van verzekeringen. De kans is groot dat jij privé al wat verzekeringen hebt, maar ook als ondernemer is het verstandig om verzekeringen af te sluiten. Welke bedrijfsverzekering je niet mag missen en hoe we je bij Firm24 kunnen helpen lees je hier!

Wat is een verzekering?

Een verzekering geeft je een stukje zekerheid, want met verzekeringen verklein je de financiële risico’s die je loopt bij onverwachte gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering. Wanneer er brand uitbreekt en je gehele inboedel is verbrand, dan dekt de verzekering (een deel van) de schade. Bij een verzekering betaal jij vaak maandelijks een bepaald bedrag in ruil voor schadedekking wanneer er iets aan de hand is. Je hebt voor allerlei zaken verzekeringen, zowel privé als op het gebied van de bedrijfsverzekering. Vaak ben je vrij om zelf te bepalen welke verzekeringen jij wil afsluiten, maar sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht voor jou als ondernemer. Lees in deze blog welke verzekeringen verplicht zijn!

Verzekeringen en ondernemen

Ben jij net begonnen met ondernemen? Dan is het slim om na te gaan welke verzekeringen voor jou en je bedrijf verplicht zijn en van belang zijn. Voor we dieper in de verschillende soorten verzekeringen duiken, staan we eerst even stil bij de vraag waarom het eigenlijk zo belangrijk is om als ondernemer een bedrijfsverzekering af te sluiten? Dat komt door het aantal risico’s en de grootheid van deze risico’s die je loopt wanneer je een eigen bedrijf hebt. Met ondernemen liggen er redelijk wat risico’s op de loer en omdat het bij ondernemen vaak ook om heel veel geld gaat, zijn verzekeringen onmisbaar voor jouw bedrijf. Wanneer je de juiste verzekeringen hebt binnen jouw bedrijf kan dit er zelfs voor zorgen dat je faillissement tegengaat.

Onmisbare verzekeringen

Ondanks veel verzekeringen niet verplicht zijn, zijn best wel wat verzekeringen relevant wanneer je een bedrijf hebt. We zetten deze verzekeringen graag voor je op een rijtje!

De aansprakelijkheidsverzekering

Grote kans dat jij privé al een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Helaas is een privé aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende om je ook op zakelijk gebied te beschermen. Bovendien zijn er meerdere aansprakelijkheidsverzekeringen op zakelijk gebied te onderscheiden. Allereerst heb je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze lijkt het meeste op de privé aansprakelijkheidsverzekering, maar dan voor bedrijven. Deze verzekering dekt dus alle schade waar jij als bedrijf wettelijk aansprakelijk voor bent. Denk bijvoorbeeld aan kapotgaande spullen of aan letselschade. Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bestaat ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een bedrijfsverzekering die schade dekt veroorzaakt door beroepsfouten. Wanneer derde partijen schade krijgen door deze beroepsfouten kunnen ze een schadeclaim indienen. Hier ben jij als ondernemer dan voor verzekerd. Let op: voor sommige beroepsgroepen, zoals advocaten, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. De laatste aansprakelijkheidsverzekering is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze is relevant voor jou wanneer je bestuurder bent. Je kan als bestuurder namelijk aansprakelijk gesteld worden voor schade aan de vennootschap wanneer je niet goed gehandeld hebt. Door een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hoef je in dat geval geen torenhoge kosten te betalen.

handen schudden

De rechtsbijstandsverzekering

We gaan er niet vanuit, maar als ondernemer kan je altijd terecht komen in een zakelijk conflict. Bijvoorbeeld wanneer je een niet-betalende klant hebt, een conflict met de verhuurder van je bedrijfspand hebt of een conflict hebt met een andere zakelijke partij waar je mee samenwerkt. Deze zakelijke conflicten kunnen dusdanig heftig zijn dat er juridische hulp nodig is om het conflict op te lossen. Een rechtsbijstandverzekering dekt schade wanneer je juridische hulp inschakelt. Lees hier meer over de rechtsbijstandsverzekering of regel het via Firm24 via deze link!

Cyberrisk verzekering

Op een cyberaanval zit niemand te wachten, maar toch is dit niet altijd te voorkomen. Wanneer jouw bedrijf schade oploopt door een cyberaanval kan dit grote financiële gevolgen hebben. Een cyberrisk verzekering beschermt je in dat geval tegen deze schade. Zowel schade die je zelf als bedrijf oploopt, als schade die betrokken partijen oplopen worden vaak verzekerd met de cyberrisk verzekering. Via deze link regel je makkelijk een cyberrisk verzekering voor jouw bedrijf. Eerst meer weten? In dit artikel lees je wat een cyberrisk verzekering allemaal dekt!

Vervoermiddelen

De kans is groot dat jij gebruik maakt van vervoermiddelen, zoals een bedrijfsauto of een bestelauto. Er zijn verschillende verzekeringen voor verschillende vervoermiddelen. Een bedrijfsverzekering voor een vervoermiddel dekt schade die jij maakt met dat vervoermiddel en soms ook schade aan het vervoermiddel zelf waar jij niks aan kan doen. Er zijn verzekeringen af te sluiten voor de personenauto, de bestelauto en de vrachtauto. Meer over de autoverzekering lees je hier!

Verzekeringen met betrekking tot werknemers

We eindigen met een aantal belangrijke verzekeringen met betrekking tot je werknemers. Zo heb je allereerst de verzuimverzekering. De verzuimverzekering beschermt je tegen kosten die je maakt wanneer een werknemer ziek wordt en niet meer kan werken. Daarnaast heb je een WIA verzekering voor de werknemer zelf. Wanneer een van jouw werknemers arbeidsongeschikt wordt, krijgt jouw werknemer hier een vergoeding voor zonder dat jij hier als ondernemer veel geld aan kwijt bent. Wist jij dat je via Firm24 terecht kan voor een werknemersverzekeringen pakket? Zo heb je alle belangrijke werknemersverzekeringen in een keer bij elkaar. In dit artikel lees je meer over alle belangrijke werknemersverzekeringen.

Waren dit dan alle verzekeringen?

Je kan je tegen bijna alles verzekeren. We hebben daarom de meest onmisbare verzekeringen uitgelicht, maar zeker nog niet alle verzekeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog verzekeringen af te sluiten met betrekking tot schade aan je bedrijfspand, zoals de bedrijfsgebouwenverzekering, de glasverzekering en de elektronicaverzekering. Daarnaast zijn niet alle verzekeringen belangrijk voor ieder bedrijf. Voor een eenmanszaak zijn andere verzekeringen relevant dan voor een directeur-grootaandeelhouder (dga). In dit artikel lees je alles over de verzekeringen die van belang zijn wanneer je een eenmanszaak hebt en in dit artikel lees je alles over de verzekeringen die onmisbaar zijn als DGA.

een checklist

Regel nu jouw bedrijfsverzekering!

Verzekeringen kunnen je een hoop ellende schelen als je een eigen bedrijf hebt. Bij Firm24 helpen we je graag met het openen van de juiste verzekeringen voor jou als ondernemer. Op deze pagina vind je alle verzekeringen waar we je bij Firm24 mee kunnen helpen. Twijfel jij welke bedrijfsverzekeringen verplicht zijn voor jouw bedrijf? Of heb je eerst nog wat andere vragen betreffende verzekeringen? Plan dan een gratis checkgesprek verzekering in met een van onze professionals en we helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 25 september 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00