Kennisbank

Wat zijn de administratievoorwaarden van een STAK?

De administratievoorwaarden zijn kort gezegd de regels die gaan over de verhouding tussen een Stichting Administratiekantoor (STAK) en de certificaathouders. Je kan het aldus vergelijken met een overeenkomst tussen de STAK en de certificaathouders.

Wat staat er in de administratievoorwaarden van een STAK?

In de administratievoorwaarden van een STAK kun je allerlei bepalingen opnemen. Dit is afhankelijk van de voorkeur van degene die de STAK opricht. Zo kun je bijvoorbeeld in de administratievoorwaarden bepalen dat de certificaten door middel van een onderhandse akte of door middel van een notariële akte worden geleverd. Hieronder tref je nog enkele andere voorbeelden van onderwerpen die in de administratievoorwaarden aan bod kunnen komen:

  • Bepalingen over de certificaten zelf: De stichting kan alleen volgestorte aandelen verkrijgen, het feit dat alle certificaten op naam luiden en wie de certificaathouders kunnen zijn (werknemers, de stichting zelf of ook andere personen)
  • Aanbieding van certificaten: Hoe en wanneer geschiedt de aanbieding van de certificaten?
  • Het register van certificaathouders: Wie is verantwoordelijk voor het bijhouden van het register? Wat wordt er opgenomen in het register met betrekking tot de certificaathouders? Waar wordt het register ter inzage gelegd?
  • Dividenden en uitkeringen: Op welke wijze en wanneer worden de dividenden uitgekeerd door de STAK?
  • Kosten: Aan wie komen de kosten van administratie ten laste?
  • Decertificering: Heeft een certificaathouder het recht beëindiging van de administratie te vorderen? Rechtskeuze: Door welk recht wordt de administratievoorwaarden beheerst?
administratievoorwaarden advies stak

Wie stelt de administratievoorwaarden op?

De administratievoorwaarden worden over het algemeen door de notaris opgesteld bij oprichting van de STAK. Vaak zit het opstellen van de administratievoorwaarden ook in de kosten van de oprichting van de STAK inbegrepen. Het is echter niet verplicht om de administratievoorwaarden te laten opmaken door een notaris. Wees er wel van bewust dat het belangrijk is dat de administratievoorwaarden zo duidelijk mogelijk en schriftelijk worden vastgelegd.

Wat is het verschil tussen administratievoorwaarden en statuten?

Je moet de administratievoorwaarden en de statuten van een STAK niet met elkaar verwarren. De statuten van de STAK staan in de oprichtingsakte en moeten verplicht door de notaris worden opgesteld. De statuten zijn de interne regels van de STAK. Hierin staat onder meer wat de naam van de STAK is, hoe het bestuur wordt benoemd en ontslagen en wat het doel van de STAK is. De administratievoorwaarden zien puur om de rechten en plichten die behoren tot de certificering van de aandelen.

Raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24