Kennisbank

Wat zijn de wettelijke vereisten voor de oprichting van een STAK?

Bij de oprichting van een STAK of andere rechtspersonen zoals een BV dient de notaris alle wettelijke voorschriften in acht te nemen en rekening te houden met de voorschriften van de KvK voor de inschrijving in het kadaster.

Wat zijn de voorwaarden voor het oprichten van een STAK?

Iedere volwassene die in Nederland woonachtig is en de Nederlandse taal goed machtig is kan in Nederland een STAK oprichten. Ook als je in het buitenland woonachtig bent kun je een STAK oprichten, de procedure voor de oprichting voorloopt dan echter wat anders en je dient aanvullende documenten aan te leveren voor de notaris. Daarnaast heb je een Nederlands vestigingsadres nodig voor de STAK.

Kortom je kan een STAK oprichten als:

  • Je 18 jaar of ouder bent
  • Je volgens het BRP staat ingeschreven op een woonadres in Nederland
  • Je de Nederlandse taal goed machtig bent

Kan iemand een STAK oprichten als hij of zij de Nederlandse taal niet machtig is?

Het is wettelijke gezien mogelijk om een STAK op te richten als (een van) de oprichter(s) de Nederlandse taal niet machtig is. De oprichter dient wel goed te begrijpen wat zijn rechten en plichten zijn. Dit kan bewerkstelligd worden via een onofficiële Engelse vertaling van de volmacht en andere conceptstukken. Voor dergelijke vertalingen brengt een notaris aanvullende kosten in rekening.

Is de oprichter zowel de Nederlandse als de Engelse taal niet machtig, dan kan oprichting via een officiële tolk plaatsvinden. In een dergelijk geval zal de notaris de akte en andere belangrijke documenten woord voor woord moeten doornemen met de oprichter(s). Dit kan zo’n 1,5 uur duren. De extra notariële kosten hiervoor worden aangegeven in de offerte die je ontvangt na het intakegesprek met de notaris. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor de officiële tolk.

Wanneer kan je geen STAK oprichten?

Op de hoofdregel dat iedere volwassene die in Nederland woonachtig is en de Nederlandse taal machtig is een STAK mag oprichten gelden enkele uitzonderingen. Sta je onder bewind of onder curatele dan ben je niet bevoegd om een STAK op te richten. Je dient dan toestemming van je bewindvoerder of curator te hebben. Ook als je in de schuldsanering zit is het niet mogelijk om een STAK op te richten. Tot slot is het mogelijk om een STAK op te richten als je betrokken bent bij een faillissement, maar hier gelden wel enkele voorwaarden voor. Geef dit daarom goed aan bij de aanvraag van de oprichting. Het platform van Firm24 leent zich namelijk niet voor dit soort oprichtingen. Hetzelfde geldt voor een strafblad of BKR-registratie.

Kortom je komt in beginsel niet in aanmerking voor de oprichting van een STAK als:

  • Je onder bewind of curatele staat
  • Je een strafblad of BKR-registratie hebt
  • Je betrokken bent geweest bij een faillissement dat niet is afgerond of waar sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur.
Voorwaard oprichting stak

Waarom kan je in bovenstaande gevallen geen STAK oprichten?

Bij Firm24 werken wij met een vaste prijs voor de oprichting van een STAK. Deze vaste kosten zijn afgestemd op een procedure waarbij de notaris geen aanvullend onderzoek hoeft te doen. Als sprake is van een strafblad, faillissement of een persoon die onder bewind of curatele staat, dan dient een notaris aanvullend onderzoek te doen. Dit aanvullende onderzoek kan niet voor een vast tarief worden uitgevoerd en zal slechts tegen uurtarief van de notaris kunnen worden verricht.

Wat is het vestigingsadres van de STAK?

Het vestigingsadres van een STAK moet net zoals iedere andere rechtspersoon een Nederlands vestigingsadres zijn. Je kunt aldus niet een STAK vestigen op een buitenlands adres. Het vestigingsadres van de STAK mag geen postadres zijn. De belastingdienst moet als het ware fysiek op bezoek kunnen komen. Het vestigingsadres kan zowel jouw woonadres zijn als een kantooradres. Besef wel dat als je de STAK wil vestigen op een ander adres dan jouw woonadres, je een huurovereenkomst van het kantooradres zal moeten aanleveren aan de notaris.

hand en papier

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24