Kennisbank

Converteerbare lening als financieringsalternatief

Een converteerbare geldleenovereenkomst is een goede optie wanneer je als startend bedrijf op zoek bent naar financiering. Met een converteerbare lening sluit je in eerste instantie een lening af bij een investeerder. Deze lening kan later worden omgezet in (certificaten van) aandelen. Het afsluiten van een converteerbare geldleenovereenkomst is een snelle en eenvoudige manier om aan (start)kapitaal te komen.

Wat is een converteerbare geldleenovereenkomst?

In de opstartfase is het vaak lastig om een realistische waardering aan het bedrijf te geven. Met een converteerbare lening kun je die waardering nog even achterwege laten. Omdat je niet meteen aandelen verkoopt, houd je als oprichter de volledige controle over jouw onderneming. Je hoeft je niet druk te maken over ellenlange onderhandelingen over de aandeelwaarde of stemrecht.

Voor investeerders is een converteerbare lening een makkelijke en aantrekkelijke vorm van investeren. Omdat de investeerder vroeg instapt en daarmee risico neemt, krijgt hij korting op de aandelenprijs. Er zijn investeerders die hun kansen spreiden en in veel verschillende startups een beetje geld stoppen.

geld

Wat staat er in een converteerbare geldleenovereenkomst?

De converteerbare geldleenovereenkomst is een contract tussen bedrijf en investeerder en bevat onder andere de volgende elementen:

  • Hoogte van de lening: Welk bedrag leent het bedrijf van de investeerder?
  • Conversie: Afspraken over de waardering van het bedrijf en het moment dat de lening converteert naar aandelen.
  • Rente: Over de converteerbare lening kan rente worden betaald. Voor die rente krijgt de investeerder ook aandelen.
  • Korting: Hoeveel korting krijg de investeerder ten opzichte van latere investeerders? 15% – 20% is gangbaar.
  • (Waarderings)cap: Het is bij startende ondernemingen gebruikelijk om een cap af te spreken. De cap is de maximale bedrijfswaardering waartegen de lening wordt omgezet in aandelen. Zo’n cap is ter bescherming van de investeerder; hij verwerft er een minimum percentage van de aandelen mee. Waardeert een grote investeerder het bedrijf hoger dan de cap, dan krijg je als vroege investeerder meer aandelen voor hetzelfde geld. Zo profiteert hij extra van het succes van een onderneming.

Hier moet je rekening mee houden

Tijdsdruk

De converteerbare lening brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Binnen een bepaalde periode moet het bedrag inclusief rente worden afgelost. Gebeurt dat niet dan liggen nadelige consequenties op de loer. Denk hierbij aan een faillissement of ongewenste onderhandelingen. Het is daarom erg belangrijk om van te voren alle risico’s op een rijtje te zetten, de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en deskundig advies te vragen.

Nieuwe aandeelhouders

Een lening converteert naar aandelen op het moment dat het bedrag inclusief rente is afgelost, vaak als er een nieuwe financieringsronde is opgehaald. De oprichters en de bestaande aandeelhouders gaan met de nieuwe investeerders in overleg om de waardering van het bedrijf te bepalen.

‘Verwaterende’ aandelen

Zet de investeerder zijn lening om in aandelen, dan krijgt het bedrijf er een aandeelhouder bij. De zittende aandeelhouders ‘verwateren’; hun aandeel in het bedrijf wordt kleiner. Aan de andere kant heeft het bedrijf geen lening meer af te lossen en staat het er financieel gezonder voor.

De kosten van een converteerbare geldleenovereenkomst

De converteerbare lening is een snelle en relatief eenvoudige manier om kapitaal voor jouw (startende) onderneming aan te trekken. Omdat een converteerbare lening niet geheel risicoloos is, is het raadzaam om deskundig advies in te schakelen. De converteerbare geldleenovereenkomst is eenvoudig online te regelen; in weinig tijd heb je al een goed en bruikbaar document. Check hier wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn de alternatieven?

  • Aandelen: een investeerder koopt aandelen in een onderneming. Als ondernemer is het verstandig van te voren af te wegen wat het oplevert. Koopt de investeerder aandelen dan is de onderneming een aandeelhouder rijker. Dat betekent ook dat hij stemrecht krijgt. Wil je dat voorkomen dan moet je aandelen zonder stemrecht uitgeven.
  • Lening met vast rentepercentage: een investeerder leent geld aan de onderneming. In dit geval genereert de ondernemer vaak al omzet. Je kunt met de huidige cashflows aantonen dat terugbetaling van het bedrag inclusief rente een reële optie is.
  • Crowdfunding: Met crowdfunding haal je een groot aantal kleine investeringen op bij de ‘crowd’. Een laagdrempelige manier om je bedrijf aan de wereld te presenteren en direct geld op te halen.
aantrekken

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 5 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24