Kennisbank

Een webshop starten - Waar moet ik op letten?

Op dit moment bestaan er meer dan 75.000 Nederlandse webshops. Dit is niet heel verbazend, want het starten van een webshop biedt veel mogelijkheden ten opzichte van een traditionele winkel. Het werkt een stuk efficiënter, je kan een breder assortiment voeren en je hebt geen openingstijden. Bovendien kan je met behulp van online marketing een veel groter bereik behalen dan een fysieke winkel. Zo is het opzetten van een webshop een lucratieve business om wat centen bij te verdienen in de avonduren. Voor 50 euro sta je al ingeschreven als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel. Maar voordat je aan de slag gaat in de e-commerce, dien je goed op deze punten te letten.

Bedrijfsnaam

Voordat je aan de slag gaat moet je natuurlijk een naam voor jouw onderneming kiezen. De bedrijfsnaam is doorslaggevend voor jouw marketingplan. Jij moet er namelijk zelf voor zorgen dat jouw webwinkel te vinden is op internet! De perfecte naam zal afhangen van jouw klantenkring en de producten die jij verkoopt. Wordt een creatieve naam gewaardeerd, of juist een duidelijke en beschrijvende naam? Als je van plan bent om te groeien zal dit ook een internationaal bruikbare naam vereisten. Als eenpitter kan het ook verstandig zijn om hier een brainstormsessie voor te houden – bijvoorbeeld met familie of vrienden.

Een checklist


Daarnaast zijn er juridische vereisten voor jouw bedrijfsnaam. Je zal moeten checken of de door jou verzonnen naam nog beschikbaar is in het Handelsregister. Staat een vergelijkbare naam al ingeschreven? Dan dien je te bepalen of de naam in grote mate overeenkomt (qua klank óf schrijfwijze) met de al ingeschreven naam, of het gaat om soortgelijke werkzaamheden, en of er overlap is in de klantenkring. Is het antwoord nee, dan kan je de naam gewoon hanteren. Cruciaal voor de webshopeigenaar is uiteraard de beschikbaarheid van de domeinnaam. Wanneer jouw bedrijfsnaam is geregistreerd in het Handelsregister, maak je niet zonder meer aanspraak op die domeinnaam. De beschikbaarheid daarvan zal je dus net zo goed moeten checken. Bovendien mag jouw bedrijfsnaam niet misleidend zijn. Als eenmanszaak mag je bijvoorbeeld niet de letters ‘b.v.’ achter jouw bedrijfsnaam voeren. Check hier wat de andere vereisten zijn.

Juridische vereisten

Met jouw webshop verkoop je producten ‘op afstand’ en bovendien vaak aan consumenten. Op deze overeenkomsten zijn een overvloed van aanvullende juridische vereisten van toepassing. Ten eerste mag jij klanten bij ondeugdelijkheid van een product niet doorverwijzen naar de fabriek om hun gelijk te halen. De webshop is zélf aansprakelijk hiervoor, ook als je geen bijdrage hebt gehad aan het defect. Daarnaast ben je bijvoorbeeld verplicht om een koopovereenkomst te bevestigen (dat kan via een bevestigingsmail). 

Kort tussendoor: Heb je een BV nodig voor een webshop? Klik hier om een blog te lezen waar deze vraag beantwoord wordt. 

Ook ben je verplicht om belangrijke informatie over jouw onderneming duidelijk weer te geven op jouw website, zoals het adres, KVK-nummer en BTW-nummer. Bovendien ben je als webshopeigenaar verwerker van persoonsgegevens, in de accounts van jouw klanten bewaar jij namelijk hun gegevens. Dit betekent dat je op grond van de AVG  een privacyverklaring moet verstrekken op jouw website. Daarnaast ben je verplicht om de algemene voorwaarden (indien van toepassing) te verstrekken bij het sluiten van een overeenkomst. Doe je dit niet op de juiste manier, dan is jouw klant hier niet aan gebonden. Je zult dus helaas geen profijt hebben van jouw zorgvuldig opgestelde algemene voorwaarden. Dit is slechts een greep uit de wettelijke eisen. Controleer dus vooraf of jij hier allemaal aan voldoet en overweeg ook om hier een juridisch adviseur voor in te schakelen.

Zoek je nog hulp hierbij? Laat dan je juridische documenten op maat maken! Plan een gratis intake in en je weet meteen waar je aan toe bent.

Risico’s beperken

Veel mensen wilde een webshop starten en hierdoor is er nu een grote hoeveelheid aan webshops, de concurrentie in de e-commerce is daarom moordend. Lage prijzen hanteren is noodzaak, met als gevolg dat je omzet afhankelijk is van een paar centen winst per verkocht product. Als je omzet hoog genoeg is, kan je hier flink wat geld mee verdienen. Maar stel je eens voor dat je een conflict krijgt met een klant of leverancier in verband met een ondeugdelijk product. Als jouw webshop een eenmanszaak is, ben je in privé aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming. Een schuldeiser kan zich verhalen op jouw zorgvuldig opgebouwde privévermogen als de baten van de webshop geen verhaal bieden. Dit wil je vanzelfsprekend voorkomen. Daarom is het verstandig om van tevoren alle risico’s te minimaliseren. Ten eerste kan je jezelf uiteraard indekken door algemene voorwaarden te hanteren waarin je jouw aansprakelijkheid beperkt. Maar het is ook belangrijk om je goed te verzekeren. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in jouw opslagruimte, zal dit niet worden gedekt door je privéverzekering. Hier lees je meer over de algemene voorwaarden.

Websitebouwer

Als zzp’er zul je je eigen klanten moeten werven. Veel ondernemers doen dit met behulp van een website. Zo ben je makkelijk vindbaar voor potentiële klanten. Maar een grote valkuil is om de intellectuele eigendom over jouw webshop uit handen te geven. Er zijn talloze aanbieders die voor een paar honderd euro een mooie website voor jou kunnen bouwen. Maar als je hier inderdaad een specialist voor inschakelt, komt het eigendom (de broncode) automatisch bij hem terecht. Als je een aanpassing wilt maken in de website zal dit niet mogelijk zijn zonder dat eigendom. Laat je dus een website bouwen? Sluit dan een overeenkomst tot ontwikkeling van een website én overdracht van de intellectuele eigendom.

In dit artikel lees je meer over het beschermen van je intellectueel eigendom. 

Klaar om te beginnen met ondernemen? Bij Firm24 kun je eenvoudig je eigen bedrijf starten! Nog niet zeker welke rechtsvorm je moet kiezen voor jouw bedrijf? Doe dan de rechtsvormkeuzetest.

raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier. Of lees nog een andere blog over het optimaliseren van de betaalervaring van jouw website, klik dan hier!

Gepubliceerd op 12 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24