Kennisbank

Welke belastingen betaal je in een stichting?

Nadat de stichting is opgericht en de KvK de inschrijving heeft verwerkt, wordt de stichting automatisch geregistreerd bij de Belastingdienst. Na ongeveer 2 tot 3 weken ontvang je een brief van de Belastingdienst. In de brief wordt uitgelegd voor welke belastingen de stichting belastingplichtig is en vaak ontvang je ook direct een BTW nummer.  Heb je geen BTW nummer ontvangen maar wil je dat wel, dan kun je de Belastingdienst verzoeken deze alsnog toe te wijzen. De contactgegevens van het Belastingkantoor waar jouw stichting is geregistreerd staan in deze brief. Kortom, er zijn een aantal belastingen die de stichting moet betalen ofwel inhouden. In dit artikel zullen we kort de verschillende belastingen toelichten.

Vennootschapsbelasting

In bepaalde gevallen wordt de stichting (gedeeltelijk) als een onderneming beschouwd door de belastingdienst. Dit is het geval wanneer voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  1. Als de stichting met een organisatie van kapitaal en arbeid deelneemt aan het economische verkeer en daarbij winst maakt of naar winst streeft; of
  2. Als de stichting een activiteit ontplooit waardoor zij in concurrentie treedt met andere ondernemers; of
  3. Als de stichting van de belastinginspecteur een uitnodiging krijgt tot het doen van aangifte vennootschapsbelasting.

Dit zijn alternatieve voorwaarden. Voldoet de stichting aan een van bovenstaande voorwaarden, dan dient zij vennootschapsbelasting te betalen over de gemaakte winst.

Wat is de vennootschapsbelasting in 2023?

De vennootschapsbelasting is verdeeld in twee schijven. Over de eerste €200.000 winst betaal je in het jaar 2023 19% vennootschapsbelasting. Over de winst boven de €200.000 betaal je in 2023 25,8% vennootschapsbelasting.

Omzetbelasting

Een stichting is voor de btw (omzetbelasting) een ondernemer indien wordt voldaan aan de eisen van ondernemerschap. Dit houdt in dat de stichting een zelfstandig beroep of bedrijf uitoefent. Als de belastingdienst de stichting aanmerkt als btw-plichtige, dan ontvang je van de belastingdienst een btw-identificatienummer.

Hoe hoog is het tarief van de omzetbelasting?

In hoofdregel moet je over elk product of dienst die je verkoopt of levert omzetbelasting betalen. Omzetbelasting wordt ook wel de BTW genoemd. De BTW kent twee tarieven: het normale tarief van 21% en het lage tarief van 9%. Per kwartaal doe je BTW aangifte en krijg je het teveel betaalde BTW weer terug van de Belastingdienst.

Adviesgesprek

Moet je in een stichting loonbelasting inhouden?

Als de stichting personeel in dienst neemt, dan krijgt de stichting te maken met loonheffingen.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik bij de stichting?

De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van je salaris dat je ontvangt vanuit de stichting. De inkomstenbelasting is namelijk een verzamelnaam voor de belasting over je salaris als bestuurder. Hieronder zie je het overzicht van de belasting over het salaris. Vanaf 2020 zijn de 3 schijven ingekort tot 2 schijven.

geld

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping over dit onderwerp? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24