Kennisbank

Werk uit handen met een boekhouder

“Dit jaar ga ik het anders doen”, hoor jij jezelf weer zeggen wanneer jij de eerste bonnetjes en facturen netjes opslaat in je nieuwe map. Je bent die stress van kwijtgeraakte bonnetjes helemaal zat. Twee maanden gaat het goed, maar tot je grote schrik mist er dan toch ergens een bonnetje… “ik had het toch hier gelegd?” denk jij nog. Je poging om de financiële administratie perfect bij te houden is wederom mislukt. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat boekhouding een vak apart is. Toch is het een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. Gelukkig komen daar de boekhouders om de hoek, die jou kunnen helpen bij deze lastige klus.

De financiële administratie op orde

Een boekhouder houdt zich bezig met de boekhouding. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje stoffig, maar niets is minder waar. Een goede boekhouding is namelijk van het grootste belang en gaat echt niet alleen maar om een paar bonnetjes die bewaard moeten worden. Eigenlijk heeft de boekhouding betrekking op alle financiële administratie en alle transacties van de onderneming. Een boekhouder verwerkt en ‘boekt’ deze gegevens. Het lijkt eigenlijk heel erg op datgene wat een accountant doet, maar waar een accountant alleen controleert, voert een boekhouder ook daadwerkelijk uit. Het uitbesteden naar de boekhouding kan dus daadwerkelijk werk uit handen nemen zodat jij je als ondernemer met een gerust hart bezig kan houden met ‘de leukere dingen’ van het ondernemerschap.

financien

Hiermee helpt een boekhouder jou!

Wanneer we het hebben over alle financiële administratie van de onderneming dan is dit misschien nog wat vaag. Daarom vertellen we je graag waar een boekhouder jou als ondernemer precies mee kan helpen. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat dit enkel mogelijkheden zijn en dat je als ondernemer ook kan bepalen welk deel je wel en welk deel je niet wil uitbesteden. Bovendien zal iedere boekhouder weer andere pakketten aanbieden. Denk bijvoorbeeld ook aan online versus fysieke boekhouding.

1. Toch die bonnetjes

Om toch maar even alle clichés te benoemen, een van de taken is inderdaad het bijhouden van de bonnetjes. Koop of verkoop jij iets, dan krijg je te maken met bonnetjes en facturen. Deze moeten goed en overzichtelijk gedocumenteerd worden en een boekhouder kan je hierbij helpen. Toch gaat het niet alleen om de bonnetjes en facturen, want het gaat ook om de administratie van zakelijke contracten, voorraad- en urenadministratie.

2. Boeken van transacties

Een andere belangrijke taak heeft te maken met de bonnetjes, maar gaat iets verder dan enkel facturen en bonnetjes. Het gaat namelijk over het boeken en documenteren van allerlei transacties en documenten. Allereerst gaat het in ieder geval over het documenteren en boeken van alle financiële transacties van de onderneming. Maar daarnaast kan de boekhouder je ook ondersteunen bij de jaarrekening en het jaarverslag. Let wel op dat een hij of zij niet mag helpen bij het samenstellen, controleren en vaststellen van de jaarrekening.

3. Salarisadministratie

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook voor salarisadministratie kan je terecht bij een boekhouder. Wanneer jij werkgever bent en personeel in dienst hebt, moet je salarisadministratie bijhouden en moet je afdracht van loonheffing regelen. De aangifte van loonheffing moet gedaan worden bij de Belastingdienst. Daarnaast moeten alle werknemers op tijd hun loon krijgen en moeten alle loonstroken in orde zijn.

4. Belastingaangiften

Belastingaangiften, een klusje waar menig ondernemer tegenop ziet. Niet alleen omdat het gewoon best tijdrovend is, maar ook omdat het best ingewikkeld kan zijn. Bij belastingaangiften zijn er namelijk flink wat belastingvoordelen te behalen die je niet wil laten liggen als ondernemer. Een boekhouder kan je hierbij helpen. BTW-aangifte, aangifte vennootschapsbelasting en aangifte inkomstenbelasting, de boekhouder staat voor je klaar om je te helpen met het opstellen van deze belastingaangiften.

5. Adviseren

Een boekhouder voert dus vooral heel veel uit, maar dat neemt niet weg dat hij of zij ook kan adviseren over bepaalde zaken. Naast het opstellen van de belastingaangiften en het doen van de salarisadministratie, kan een boekhouder ook adviseren over deze zaken. Hoe pak je zaken het beste aan en hoe zorg je dat je hier ook nog eens voordeel mee behaalt. Hij of zij kan ook adviseren over het boekhoudproces zelf. Welke data verzamel je allemaal, hoe sla je dit op en hoe analyseer je deze data? Zeker nu steeds meer geautomatiseerd en online plaatsvindt, is het handig om hier advies over te krijgen.

duim

Ik kan het zelf wel

Na dit lijstje helemaal de rillingen gekregen? Of lijkt het jou toch maar het beste idee om het zelf te doen? Het kan soms best een lastige afweging zijn. Boekhouding heeft vele voordelen voor jou als ondernemer. Allereerst bespaar je veel tijd, je hoeft de boekhouding immers niet zelf meer te doen. Het inschakelen van een boekhouder kan je ook veel rust geven als ondernemer, want een boekhouder is ervoor getraind om alles perfect uit te voeren. Daarnaast kan het je als ondernemer ook nog eens belastingvoordelen opleveren wanneer het gaat over het doen van belastingaangiften. Aan de andere kant komen al deze voordelen natuurlijk niet voor niets en is het hebben van een boekhouder prijzig. Hoeveel het kost, ligt helemaal aan hetgeen wat je als ondernemers uitbesteedt aan de boekhouder. Toch moet je al gauw rekening houden met ongeveer 100 euro per maand. Hier lees je meer over alle voor- en nadelen van het uitbesteden van de boekhouding.

Wat past bij jou?

Het is heel belangrijk om een boekhouder te vinden die bij jou en je onderneming past. Zo moet je allereerst nadenken welke zaken je graag zou willen uitbesteden en welke administratie je graag zelf zou willen doen. Veel ondernemers kiezen ervoor om belastingaangiften zelf te doen, maar wel alle financiële adminstratie en transacties door een boekhouder te laten doen. Daarnaast moet je nadenken of je graag online boekhouding zou willen of dat je liever zo nu en dan fysiek afspreekt met je boekhouder. Online boekhouden kost vaak minder, maar het nadeel is dat je met vragen niet even langs kan gaan om het een en ander te bespreken. Als laatste is het belangrijk dat je boekhouding kiest waar je een goed gevoel bij hebt en waarbij professionaliteit voorop staat. In tegenstelling tot een accountant, is een boekhouder geen beschermde titel en hierdoor kan iedereen zichzelf boekhouder noemen. Wees dus altijd kritisch bij je keuze. Bij Firm24 werken wij samen met de beste professionele partners en zo weet je dus zeker dat je met goede boekhouders te maken hebt. In deze blog lees je nog meer over het regelen van een boekhouder.

ondernemer

Firm24 helpt!

Bij Firm24 werken we samen met de beste partners op het gebied van boekhouding. Zowel voor online, als offline boekhouding kan je bij ons terecht en wij brengen je graag in contact met de boekhouder die bij jou past. Via deze link plan je makkelijk en snel een intakegesprek in waarna een van onze specialisten contact met je opneemt. Zo heb jij over een tijdje geen stress meer over bonnetjes en andere belangrijke administratie! Lees deze blog om erachter te komen wat de 3 meest voorkomende fouten bij het overstappen van boekhouder zijn!

Gepubliceerd op 9 april 2024
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24