Kennisbank

Werkkapitaal financiering

Bij het runnen van een onderneming, hoort natuurlijk ook het betalen van de rekeningen. Want, als bedrijf heb je naast de inkomsten, ook nog al wat noodzakelijke uitgaven die verplicht gedaan moeten worden. Deze verplichte uitgaven noem je ook wel het werkkapitaal. Het is van groot belang om je werkkapitaal op een goede manier te financieren, maar dit kan best ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk een hoop verschillende manieren hoe jij je werkkapitaal kan financieren. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over werkkapitaal en hoe jij hieraan komt.

Wat is werkkapitaal eigenlijk?

Werkkapitaal is het geld dat jij betaalt voor de verplichte kosten van je bedrijf. Onder de verplichte kosten vallen salarissen die uitgekeerd moeten worden, onderhoud en voorraad die bijgehouden moet worden en ook de leveranciers die betaald moeten worden. Het zijn dus allemaal verplichte uitgaven die gedaan moeten worden om jouw bedrijf draaiende te houden. Er zijn ook kosten die je als bedrijf maakt die niet onder het werkkapitaal vallen. Denk hierbij aan de investeringen die gemaakt worden voor bedrijfsmiddelen als auto’s en machines, maar ook aan innovaties en productontwikkeling.

Dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen

Werkkapitaal is dus noodzakelijk om aan je dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Daarom is het vinden van de juiste financiering van groot belang. Maar, voor je op zoek kan gaan naar de juiste financiering moet je eerst weten hoeveel werkkapitaal je nodig hebt. Werkkapitaal is ook wel het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva. Je kan het netto werkkapitaal dan ook berekenen door de vlottende activa min de vlot- passiva te doen.

Documenten

Vlottende activa

Onder vlottende activa verstaan we de bezittingen die je hebt als bedrijf die van korte duur zijn. Voorbeelden hiervan zijn de voorraad en debiteuren, maar ook liquide middelen. Onder liquide middelen verstaan we al het geld op de bankrekening of in de kas van bedrijven.

Vlottende passiva

Hieronder verstaan we de kortlopende schulden die ondernemers kunnen hebben en die binnen een jaar afgelost moeten worden. Crediteuren vallen altijd onder de vlottende passiva.

werkkapitaal financieren advies

Manieren om werkkapitaal te financieren

Werkkapitaal zorgt ervoor dat je bedrijf blijft draaien en genoeg financiering voor werkkapitaal is belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen voor voldoende werkkapitaal financiering. Dit kan zowel intern, als extern. Wij zetten de mogelijkheden hieronder voor je op een rij. 

1. Intern

Voordat je naar de mogelijkheden voor externe financiering gaat kijken, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken of je het werkkapitaal intern kan financieren. Is het bij jouw bedrijf misschien mogelijk om slim om te gaan met debiteuren en crediteuren en met je voorraad om zo meer financiële ruimte te creëren? Wanneer dit een mogelijkheid is, kan je het beste het werkkapitaal intern financieren. Maar, mocht dit niet mogelijk zijn, dan zijn er gelukkig nog een hele hoop externe financiers die je hierbij kunnen helpen.

2. Bank

Eén van die externe financiers is de bank. Bij de bank kun je terecht voor een rekening-courantkrediet. Dit betekent dat je bedragen kan lenen en enkel rente betaalt over het bedrag dat je ook daadwerkelijk gebruikt. Verder mag je ook tot een bepaald bedrag in het rood staan. Wil je meer weten over geld lenen van je eigen onderneming? Hier lees je alles over een rekening-courantkrediet.

3. Leverancierskrediet

Vaak is het mogelijk om afspraken te maken met je leveranciers. Zo kun je bijvoorbeeld afspraken maken over een langere betalingstermijn of kortingen bij een snellere betaling. Dit noemen we een leverancierskrediet.

4. Online krediet met fintech-financiers

Het is ook mogelijk om werkkapitaalfinanciering te regelen met behulp van Fintech-financiers. Dit zijn bedrijven die door middel van financial technology een online (zakelijk) krediet aanbieden. Dit is een snelle manier van werkkapitaalfinanciering.

5. Flexibel zakelijk krediet via Qredits

Qredits is een onafhankelijke kredietverstrekker. Bij Qredits kan je terecht voor werkkapitaalfinanciering. Een zakelijk krediet bij Qredits is flexibel en makkelijk te combineren met een ander krediet bij Qredits.

6. Pin- of webvoorschot

Ben jij een ondernemer met pinautomaat of een webshop? Dan is een pinvoorschot of webvoorschot misschien iets voor jou! Hiermee krijg je een voorschot op de verwachte omzet die je gaat draaien en betaal je iedere keer een percentage van die omzet terug als aflossing.

7. Leasing

Leasing is geen financieringsvorm voor werkkapitaal, maar voor bedrijfsmiddelen. Doordat je met leasing bedrijfsmiddelen kan financieren hou je geld over om het werkkapitaal mee te financieren van je onderneming.

8. Factoring

Bij factoring geven zogenaamde factoringbedrijven je een voorschot op een factuurbedrag. Let hierbij wel op dat het niet gaat om facturen aan de klant, maar om facturen van bedrijf naar bedrijf.

9. Crowdfunding

Een andere manier voor ondernemers om extern financiering voor je werkkapitaal te vinden is via crowdfunding. Hierbij vraag je letterlijk ‘the crowd’ om financiering en laat je mensen investeren in jouw bedrijf. In dit artikel lees je er alles over.

geld

Let op! Met deze zaken moet je rekening houden

Er zijn veel externe financieringsmogelijkheden en er is best wat waar je rekening mee moet houden in de zoektocht naar een juiste financier. Daarom geven we je hieronder drie tips die handig zijn in jouw zoektocht.

  • Werkkapitaal financieren: niet te weinig, niet te veel

Een eerste tip is om te zorgen voor genoeg werkkapitaal, maar niet te veel. Met te weinig werkkapitaal kom je nergens, maar te veel van iets is nooit goed en dit geldt ook voor werkkapitaal. Er zitten namelijk best wat risico’s aan een te hoog werkkapitaal. Een bedrijf met een te hoog werkkapitaal heeft het werkkapitaal hoogstwaarschijnlijk vastzitten in bijvoorbeeld de voorraad. Mocht deze voorraad onverkoopbaar blijken, dan loop je het risico op hoge kosten. Balans is daarom de sleutel tot succes. Met een goede werkkapitaalbeheer zorg jij voor de perfecte balans van je werkkapitaal ten opzichte van je cashflow (alle geldstromen binnen je bedrijf) en loop jij veel minder risico.

  • Korte termijn versus lange termijn

Een andere tip in de zoektocht naar de juiste financier is om een korte investering met een korte lening te financieren en een lange investering met een lange lening. Zorg verder dat je alle manieren van financiering goed vergelijkt en dat je de administratie van je bedrijf goed op orde hebt voordat je begint aan de financieringsaanvraag.

  • Vraag om hulp

De laatste tip is om hulp in te schakelen van een specialist. Een specialist kan jou precies vertellen welke financieringsvorm het beste bij jouw situatie past en hoe je de financieringsaanvraag precies doet. Lees hier hoe Firm24 je kan helpen!

Firm24 helpt je met een financieringsaanvraag

Begint het je al te duizelen na het lezen van al die financieringsvormen? Dat kunnen we maar al te goed voorstellen. Daarom kun je bij Firm24 terecht voor hulp. Zo is het mogelijk om een intakegesprek in te plannen met een financieringsexpert. Tijdens dit gesprek bespreek je in 60 minuten alle opties en krijg jij persoonlijk advies. Ook is het mogelijk om naast het intakegesprek en het persoonlijk advies, een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren. Een financieringsexpert bespreekt alle opties met je en bekijkt of financiering in jouw situatie haalbaar is. Mocht jij graag begeleiding willen tijdens het gehele proces? Dat is ook mogelijk! Samen met een financieringsexpert bekijk je alle opties om uiteindelijk een succesvolle financieringsaanvraag in te dienen. Klik hier om meer te lezen over de verschillende mogelijkheden bij Firm24!

Heb jij eerst nog wat algemene vragen? Dan is het gratis check-gesprek misschien iets voor jou, waar een van onze adviseurs al jouw vragen beantwoordt.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24