Kennisbank

Woordmerk of beeldmerk?

Een merk kan op verschillende manieren worden geregistreerd. We onderscheiden drie soorten registratie: het woordmerk, het beeldmerk en het woordbeeldmerk. Elke vorm heeft zijn eigen regels en gevolgen dus lezers doen er goed aan door zich goed in te lezen om een juiste keuze te maken.

Wat is een woordmerk?

Als het woord op zichzelf een onderscheidend merk is, dan kan het als woordmerk worden geregistreerd. Een woordmerk is een naam in standaard alfabet karakters zonder verdere toevoegingen. Een woordmerk creëert de meest sterke merkrechten. Hierbij zijn twee dingen van belang : het woordmerk dient onderscheidend en niet omschrijvend te zijn.

Met onderscheidend bedoelen we: het mag geen standaard woord of woordcombinatie zijn die iedereen in het normale dagelijks leven zou kunnen gebruiken. Met omschrijvend bedoelen we: de naam moet verder gaan dan alleen het product of de dienst omschrijven.

Voorbeelden van juiste merken: FIRM24, IKEA, COCA COLA, NUON

Voorbeelden van onjuiste merken : DYNAMIC voor een fitnessproduct, WOOF voor hondenvoer, ROUGH 4 DANDRUFF voor een anti-roos shampoo. Allemaal te omschrijvend en niet-onderscheidend.

Wat is een beeldmerk?

Een beeldmerk is een merk dat alleen grafische elementen bevat, zonder naam of tekst. Als er wel een naam of tekst in verschijnt, dan is er sprake van een woordbeeldmerk (zie hierna). Beeldmerken kennen we allemaal wel. De krokodil van Lacoste, de “M” van McDonalds, de streep van Nike: het merk is onmiddellijk herkenbaar door het teken, zonder dat de naam hoeft te worden genoemd.

Wat is een woordbeeldmerk?

Een woordbeeldmerk is een combinatie van woordelementen en grafische elementen. Bijvoorbeeld de rode ster van Heineken met het woordmerk eronder. Dit merk geeft rechten op het beeldmerk en op het woordmerk, maar dan wel allemaal tezamen. Dat betekent dat een verandering in één van de twee ervoor zorgt dat het gehele woordbeeldmerk geen dekking meer geeft en dus moet worden aangepast.

Wat moet ik nu kiezen?

Hiervoor moet je kijken naar de feitelijke situatie. Heb je één woordmerk en “logo je maar wat aan”, dan is het verstandig om gewoon een woordmerk aan te vragen. De rest komt eventueel later zodra je eruit bent wat jouw logo gaat zijn.

Is voor jou de grafische weergave bij jouw merk juist heel belangrijk, dan kun je ervoor kiezen om een beeldmerk of een woordbeeldmerk te registreren. Kies je in dat geval alléén voor een woordmerk, dan loop je het risico dat iemand de grafische elementen uit jouw merk overneemt en jou gaat proberen te imiteren. Bijvoorbeeld met een sterk gelijkend woordmerk erbij.

Heb je interesse om jouw merk te laten registreren? Dat kan via Firm24 al binnen de Benelux vanaf €499,-. Voor meer informatie daarover, lees hier. Wil je toch een EU - Merkregistratie. Dan kun je je wenden tot het support team van Firm24.

raket

Ten slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers op zoek naar verdieping? Dat kan! Plan dan nu een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24