Kennisbank

Zakelijk krediet aanvragen - dit moet je weten als ondernemer

Als ondernemer kom je soms in de situatie terecht dat je tijdelijk wat extra geld nodig hebt om openstaande rekeningen te betalen. Middelen die je misschien niet direct kunt vrijmaken. Door een zakelijk krediet af te sluiten heb je altijd extra geld achter de hand om een tijdelijk tekort op te vangen. Alle informatie over deze vorm van zakelijke financiering en hoe je het aanvraagt hebben we voor je op een rijtje gezet.

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is een kortlopende bedrijfsfinanciering, gekoppeld aan je zakelijke rekening, waarmee je flexibel geld kunt opnemen. Het wordt ook wel werkkapitaal financiering of rekening courant genoemd en is de zakelijke vorm van rood staan. Het vrij opneembare bedrag waar je tijdens de looptijd van de lening de beschikking over hebt is gebonden aan een limiet. Bij een zakelijk krediet los je maandelijks een deel van het geleende bedrag af. Anders dan bij een bedrijfslening kun je geld dat je hebt afgelost weer opnieuw opnemen en rente betaal je alleen over het opgenomen krediet.

Waar kan ik een zakelijk krediet voor gebruiken?

De extra financiële ruimte die je tijdens de looptijd van het zakelijk krediet hebt, is te gebruiken voor tijdelijke, kortlopende doeleinden. Hierbij valt onder andere te denken aan:

  • Betalen van debiteuren
  • Financieren van extra voorraad
  • Bekostigen van een marketingcampagne
  • Uitbetalen van salarissen voor tijdelijke seizoenwerkers

Heb je krediet nodig voor een grote investering, zoals een nieuwe machine, verbouwing of de aankoop van een bedrijfspand, dan zijn een zakelijke lening of bedrijfshypotheek beter geschikt.  

Geld

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van een zakelijk krediet is dat je altijd werkkapitaal achter de hand hebt en daar gebruik van kunt maken wanneer het nodig is. Je kunt daardoor snel een tijdelijk liquiditeitsprobleem oplossen. Een ander voordeel is dat je alleen rente over het opgenomen bedrag betaalt en dus niet over de totale limiet.

Tegenover de mogelijkheid van flexibel geld opnemen staat wel dat de rentetarieven voor een rekening courant soms wat hoger zijn dan bij andere vormen van financiering. Dit komt omdat geldverstrekkers iets meer risico lopen dat ondernemers niet aan de maandelijkse betalingsverplichtingen kunt voldoen. Is dit het geval, dan kan de bank het kredietlimiet verlagen of in het uiterste geval de financiering stopzetten.

Wat kost een zakelijk krediet?

Net als bij iedere andere lening betaal je ook bij een zakelijk krediet een rentevergoeding. Het rentepercentage bestaat uit een vaste rente en een risico-opslag. Deze opslag is een soort extra rente die is gekoppeld aan een risicoprofiel. Hoe beter de financiële situatie van je bedrijf, hoe gunstiger deze rente-opslag zal zijn. Daarnaast brengt de bank ook servicekosten over het kredietlimiet in rekening.

Maandelijkse kosten fluctueren

Door het steeds opnemen en aflossen op je lopende krediet kunnen de kosten van deze lening per maand sterk verschillen. Dit komt omdat je alleen over het opgenomen bedrag rente betaalt. Zodra je geld opneemt stijgen de kosten van je zakelijke krediet dus, terwijl je maandlasten na aflossing juist weer dalen.

Adviesgesprek

Kom ik in aanmerking voor een zakelijk krediet?

Zoals bij iedere lening het geval is, gelden er ook voorwaarden bij het aanvragen van een zakelijk krediet. Per geldverstrekker kan dit sterk verschillen. Sommige banken vragen naar een jaarrekening of de bankafschriften van het laatste jaar, bij andere geldverstrekkers hoef je geen jaarcijfers te overleggen. Hierdoor zijn er ook voor startende ondernemingen mogelijkheden om een krediet af te sluiten.

Zakelijk krediet aanvragen met een financieel adviseur

Er zijn veel banken en geldverstrekkers die een zakelijk krediet aanbieden. Omdat iedere financier andere rentetarieven en voorwaarden hanteert is het belangrijk alle opties goed te laten vergelijken. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen en zorgen dat je een krediet afsluit dat past bij jouw onderneming en situatie.

Timer

Offerte op maat

Een financiering die je via ons regelt start altijd met een persoonlijk gesprek. Samen met een financieel adviseur kijk je naar je wensen en financiële situatie. Hiermee gaat je adviseur vervolgens aan de slag en vergelijkt daarbij onder andere de rentes en voorwaarden van de verschillende de geldverstrekkers met elkaar. Dit resulteert in een op maat gesneden offerte toegespitst op jouw situatie.

Persoonlijke begeleiding van begin tot eind

Met dit uitgebreide persoonlijk advies kies je vervolgens voor één van de mogelijkheden en wordt de aanvraag voor je in gang gezet. Je adviseur weet precies welke papieren je hiervoor nodig hebt en zorgt tevens voor een goede onderbouwing richting de geldverstrekker. Je wordt in het gehele traject dus goed begeleid en ondersteund, waardoor je een grotere kans van slagen hebt. Nadat je zakelijk krediet is goedgekeurd beschik je direct over extra werkkapitaal. Gedurende de looptijd van de lening blijft jouw adviseur jouw direct contact voor vragen en advies, zodat je er nooit alleen voor staat.

Duim

Tot slot (aanrader)

Ben je na het lezen van dit artikel net als veel andere ondernemers nieuwsgierig hoe dit persoonlijk voor jou uitpakt? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in met één van onze adviseurs! Klik hier.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24