Kennisbank

Wat is een BV? (Besloten Vennootschap)

  Een Besloten Vennootschap (BV) is een van de meest gekozen rechtsvormen in Nederland. In het buitenland is de rechtsvorm bekend om haar goede reputatie. De vennootschap kent - in tegenstelling tot de eenmanszaak en de VOF - rechtspersoonlijkheid. Rechtspersoonlijkheid houdt in dat de onderneming dezelfde rechten heeft een persoon zoals jij en ik. De rechtsvorm kan dus zelf overeenkomsten met anderen aangaan, eigendom hebben en moet, zoals iedereen, belasting betalen.

  Wanneer kun je een Besloten Vennootschap oprichten?

  Iedereen die officieel in Nederland woont, Nederlands spreekt en een commercieel bedrijf wilt beginnen, kan eenvoudig een vennootschap oprichten. Wel moet je minimaal 18 jaar oud zijn om op te kunnen richten. Ben je nog minderjarig, dan heb je toestemming van de rechter nodig om te starten met deze rechtsvorm.


  E-book

  Lees verder in het E-book over BV oprichten

  Alle informatie over BV oprichten ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier
  Arrow

  Geheel gratis!

  BV oprichten

  Wat is de betekenis van een Besloten Vennootschap?

  De betekenis van een Besloten Vennootschap is niet eenduidig te benoemen. Wel zijn er enkele kenmerken:

  • Er zijn (meestal) meerdere eigenaren in het spel
  • Er is sprake van beperkte aansprakelijkheid, schulden kunnen niet op de aandeelhouders verhaald worden
  • Er is sprake van een rechtspersoon, welke handelingen verricht namens het bedrijf
  • De aandelen zijn niet vrij overdraagbaar

  Wanneer en voor wie kan het interessant zijn?

  Een van de voordelen van deze rechtsvorm is dat je als bestuurder (en aandeelhouder) niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden bent, in tegenstelling tot een eenmanszaak of VOF. Heb je een risicovolle onderneming, langdurige contracten en wil je liever met een gerust hart slapen? Dan is dit de perfecte rechtsvorm voor jouw bedrijf.

  Hoe ziet het oprichtingsproces eruit?

  • Je vult online de aanvraag procedure in. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens de aanvraag geef je aan welke activiteiten de vennootschap gaat verrichten, wie er opricht en wat de naam wordt. Is er iets onduidelijk tijdens het invullen van de aanvraagprocedure, dan kun je direct op de chat terecht bij een support medewerker die jou te woord staat.
  • Is alles duidelijk? Rond dan de aanvraag af en kies de dichtstbijzijnde notaris, deze gaat direct aan de slag!
  • Voltooi de online identificatie door middel van het controleren van het identiteitsbewijs en en biometrische selfie.
  • Maak na het voltooien van de aanvraagprocedure een afspraak bij de notaris. Tijdens de afspraak bespreek je de conceptakte. De notaris kiest ervoor om deze afspraak telefonisch of op kantoor te laten plaatsvinden.
  • Na de bespreking zorgt de notaris dat de akte ondertekend wordt (het passeren van de akte) en schrijft de onderneming in de bij Kamer van Koophandel.
  • De KvK registreert de onderneming in ongeveer een halve werkdag.
  • De notaris upload vervolgens de oprichtingsakte, je KvK uittreksel en het aandeelhoudersregister in het Firm24-portaal zodat jij aan de slag kunt met de bedrijf.

  Moet ik een KvK nummer aanvragen?

  Nee, de notaris schrijft jouw bedrijf direct in bij de KvK nadat de akte is gepasseerd. Je hoeft zelf dus niet langs te gaan bij de KvK of een nummer aan te vragen.

  Wanneer kan ik een bankrekening openen?

  Nadat de onderneming is opgericht kun je met het KvK-uittreksel naar de bank om een zakelijke rekening te openen. Elke vennootschap heeft een aparte zakelijke rekening nodig. Zonder een bankrekening kun je namelijk niet de aandelen volstorten en is de vennootschap formeel gezien nog niet geheel opgericht.

  Hoe werkt het volstorten van de aandelen?

  Zodra de zakelijke rekening is geopend kun je de aandelen volstorten. Dit doe je eenvoudig door een overboeking van je privérekening naar de zakelijke rekening van de onderneming. Als omschrijving geef je aan “volstorting aandelen 1 t/m #” en klaar is kees.

  Moet ik een BTW nummer aanvragen?

  Nee, je hoeft vaak geen BTW nummer meer aan te vragen. De Kamer van Koophandel zet de registratie van het bedrijf automatisch door naar de Belastingdienst. Deze bepaalt aan de hand van de activiteiten of je in aanmerking komt voor een BTW nummer. Ongeveer twee weken na de inschrijving in de KvK ontvang je een brief van de Belastingdienst met het BTW nummer.

  Ik heb geen BTW-nummer gekregen, wat nu?

  Een holding krijgt meestal geen BTW-nummer. Verder kan het ook in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat de Belastingdienst de rechtsvorm vrijstelt van BTW. Heb je geen BTW-nummer gekregen, maar wil je wel graag vanuit de holding factureren? Geen probleem, neem dan contact op met je Belastingkantoor om een BTW-nummer aan te vragen.

  Hoe snel kan mijn Besloten Vennootschap worden opgericht?

  Standaard wordt een Besloten Vennootschap binnen zeven werkdagen opgericht. De oprichting gaat vanaf 349,-. Vaak kiezen ondernemers wel voor een snellere procedure (meerprijs € 95).  In dat geval wordt er binnen drie tot vijf werkdagen opgericht. Heb je echt haast omdat je een bepaald contract moet tekenen of een subsidieaanvraag op korte termijn moet indienen? Dan bieden wij de spoedprocedure (meerprijs €295) aan. De onderneming wordt dan binnen 48 uur opgericht. Let hier wel op dat de notaris afhankelijk is van jouw medewerking om met een snellere procedure of spoed op te richten. Je moet namelijk langs komen bij de notaris voor de identificatie en het bespreken van de akte.

  Ten slot (aanrader)

  Wat voor jou de beste keuze is, ligt altijd aan jouw situatie en wat je uiteindelijk van plan bent met je BV. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om even kort te sparren met één van onze adviseurs. Dit is volledig gratis en kan worden ingepland via deze link.