Kennisbank

Wat is een Besloten Vennootschap?

  Een Besloten Vennootschap (Besloten Vennootschap) is een van de meest gekozen rechtsvormen in Nederland. In het buitenland is de Besloten Vennootschap bekend om haar goede reputatie. De Besloten Vennootschap kent - in tegenstelling tot de eenmanszaak en de VOF - rechtspersoonlijkheid. Rechtspersoonlijkheid houdt in dat de onderneming dezelfde rechten heeft een persoon zoals jij en ik. De Besloten Vennootschap kan dus zelf overeenkomsten met anderen aangaan, eigendom hebben en moet, zoals iedereen, belasting betalen.

  Wanneer kun je een Besloten Vennootschap oprichten?

  Iedereen die officieel in Nederland woont, Nederlands spreekt en een commercieel bedrijf wilt beginnen, kan eenvoudig een Besloten Vennootschap oprichten. Om een Besloten Vennootschap op te richten moet je achttien jaar zijn. Ben je nog minderjarig, dan heb je toestemming van de rechter nodig om te starten met je Besloten Vennootschap.


  E-book

  Lees verder in het E-book over BV oprichten

  Alle informatie over BV oprichten ontvang je direct in je mailbox

  Bekijk hier

  Geheel gratis!

  BV oprichten

  Wanneer is een Besloten Vennootschap interessant?

  Bij een Besloten Vennootschap ben je als bestuurder (en aandeelhouder) niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden in tegenstelling tot een eenmanszaak of VOF. Heb je een risicovolle onderneming, langdurige contracten en wil je liever met een gerust hart slapen? Dan is de Besloten Vennootschap de perfecte ondernemingsvorm.


  Hoe werkt de oprichting van een Besloten Vennootschap?


  De oprichting van een Besloten Vennootschap gaat eenvoudig in z’n werk.

  • Je vult online de aanvraag procedure in. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens de aanvraag geef je aan welke activiteiten de Besloten Vennootschap gaat verrichten, wie de Besloten Vennootschap opricht en wat de naam wordt. Is er iets onduidelijk tijdens het invullen van de aanvraagprocedure, dan kun je direct op de chat terecht bij een support medewerker die jou te woord staat.
  • Is alles duidelijk? Voltooi dan de aanvraag en kies de dichtstbijzijnde notaris, deze gaat direct aan de slag!
  • Maak na het voltooien van de aanvraagprocedure een afspraak bij de notaris. Tijdens de afspraak wordt je geïdentificeerd en bespreek je de concept akte van oprichting.
  • Na de bespreking zorgt de notaris dat de akte ondertekend wordt (het passeren van de akte) en schrijft hij de Besloten Vennootschap in de bij Kamer van Koophandel.
  • De KvK registreert de Besloten Vennootschap in ongeveer een halve werkdag.
  • De notaris upload vervolgens de oprichtingsakte, je KvK uittreksel en het aandeelhoudersregister in het Firm24-portaal zodat jij aan de slag kunt met de Besloten Vennootschap.

  Moet ik een KvK nummer aanvragen?

  Nee, de notaris schrijft jouw Besloten Vennootschap direct in bij de KvK nadat de akte is gepasseerd. Je hoeft zelf dus niet langs te gaan bij de KvK of een nummer aan te vragen.

  Wanneer kan ik een bankrekening openen?

  Nadat de Besloten Vennootschap is opgericht kun je met het KvK-uittreksel naar de bank om een zakelijke rekening te openen voor de Besloten Vennootschap. Elke Besloten Vennootschap heeft een aparte zakelijke rekening nodig. Zonder een bankrekening kun je namelijk niet de aandelen volstorten en is de Besloten Vennootschap formeel gezien nog niet geheel opgericht.

  Hoe werkt het volstorten van de aandelen?

  Zodra de zakelijke rekening is geopend kun je de aandelen volstorten. Dit doe je eenvoudig door een overboeking van je privérekening naar de zakelijke rekening van de Besloten Vennootschap. Als omschrijving geef je aan “volstorting aandelen 1 t/m #” en klaar is kees.

  Moet ik een BTW nummer aanvragen?

  Nee, je hoeft vaak geen BTW nummer meer aan te vragen. De Kamer van Koophandel zet de registratie van de Besloten Vennootschap automatisch door naar de Belastingdienst. Deze bepaalt aan de hand van de activiteiten of je in aanmerking komt voor een BTW nummer. Ongeveer twee weken na de inschrijving in de KvK ontvang je een brief van de Belastingdienst met het BTW nummer.

  Ik heb geen BTW-nummer gekregen, wat nu?

  Een holding krijgt meestal geen BTW-nummer. Verder kan het ook in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat de Belastingdienst de Besloten Vennootschap vrijstelt van BTW. Heb je geen BTW-nummer gekregen, maar wil je wel graag vanuit de holding factureren? Geen probleem, neem dan contact op met je Belastingkantoor om een BTW-nummer aan te vragen.

  Hoe snel kan mijn Besloten Vennootschap worden opgericht?

  Standaard wordt een Besloten Vennootschap binnen zeven werkdagen opgericht. De oprichting gaat vanaf € 295,-. Vaak kiezen ondernemers wel voor een snellere procedure (meerprijs € 95). De Besloten Vennootschap wordt in dat geval binnen drie tot vijf werkdagen opgericht. Heb je echt haast omdat je een bepaald contract moet tekenen of een subsidieaanvraag op korte termijn moet indienen? Dan bieden wij de spoedprocedure (meerprijs €295) aan. De Besloten Vennootschap wordt dan binnen 48 uur opgericht. Let hier wel op dat de notaris afhankelijk is van jouw medewerking om de Besloten Vennootschap met een snellere procedure of spoed op te richten. Je moet namelijk langs komen bij de notaris voor de identificatie en het bespreken van de akte.