Ondernemersverhaal

Ondernemersverhaal Minggus Risakotta

“Ondernemen gaat niet zonder slag of stoot.”

Minggus is ervan overtuigd dat mensen in hun kracht zetten zorgt voor meer binding, meer resultaat en meer werkplezier. Iedereen verdient het, volgens hem, om hun ware potentie te laten bloeien op de juiste plek. Vanuit het zogeheten ‘Ikigai’ model heeft hij zijn consultancybureau Aemplify opgericht. 

Het bedrijf

Aemplify is een consultancybureau dat gespecialiseerd is in het versterken en realiseren van bedrijfspotentieel. De consultants zijn de drijvende kracht achter verandering en ontwikkeling, voor zowel Aemplify zelf als voor andere organisaties. Aemplify pakt (grootschalige) projecten op van start tot eind op het gebied van Process & Performance en Business & IT binnen de financiële dienstverlening en overheid. Aemplify werkt vanuit de gedachte dat resultaten altijd beter kunnen en zijn kracht ligt in het doorbreken van prestatie plafonds. Veel corporates en overheden kunnen daar nog veel in leren, bijvoorbeeld in het (verder) digitaliseren en optimaliseren van de dienstverlening om zo te voldoen aan de organisatiedoelstellingen en de strengere wet- en regelgeving. Hier helpt Aemplify graag in mee.

De start

“In de huidige tijdsgeest en voor de nieuwe generatie werkenden spelen drijfveren en (maatschappelijke) impact maken een belangrijke rol”, vertelt Minggus. “Een werkgever die ontwikkelmogelijkheden voor je heeft, betekent veel voor een medewerker”. Als voormalig Business Consultant in loondienst en vervolgens een aantal jaar als zelfstandige, heeft Minggus veel geleerd en inzichten gekregen bij opdrachtgevers en consultancy- en detacheringbureaus. Vanuit verschillende rollen heeft hij gewerkt aan (grote) verandertrajecten en samengewerkt met een verscheidenheid aan verschillende stakeholders in alle lagen van de organisatiestructuur, binnen de financiële dienstverlening en overheid. Dit vond hij een interessant tijdspad waar hij veel successen heeft gezien, maar ook nog aardig wat uitdagingen. Met name als het gaat om groeien en ontwikkelen. Minggus had al enige stappen gezet voordat hij daadwerkelijk begon met het ondernemen. Zo had hij al werkervaring opgedaan, een netwerk opgebouwd, een boekhouder gezocht en begreep hij al enigszins hoe de business werkte.

“Ondernemen gaat niet zonder slag of stoot”

Het maken van beslissingen die verkeerd uitpakken is onvermijdelijk, maar dat is goed, vindt Minggus. “Dit zijn tenslotte de momenten dat je extra leert”. Zo geeft hij als voorbeeld dat hij in het begin enthousiast zijn netwerk af ging voor vragen of diensten. Hiervan heeft hij geleerd dat hij niet de eerste beste dienst of advies moet opvolgen, maar kritisch inventariseer wat de andere mogelijkheden zijn en vervolgens een afgewogen keuze hierin maak. Ook deed hij alles zelf, ook zaken waar hij niet goed in was en daardoor veel tijd koste en niet goed werden opgeleverd. Zoals het bouwen van de bedrijfswebsite. Na enige lichtelijke frustratie verder heeft Minggus dit uitbesteed aan een professionele websitebouwer. Gelukkig waren er in het begin geen grote investeringen nodig, op de website, laptop en mobiel na.

Het ondernemerschap

In de consultancy en interim markt is er veel concurrentie. Onderscheiden is daarom extra van belang. Hoe Aemplify opvalt? Door persoonlijke contacten opbouwen, netwerken, bieden van ontwikkelmogelijkheden- en begeleiding en focus houden op je eigen kracht en specialisme. Daarnaast steken wij veel tijd en aandacht aan fieldmanagement, hierin is de aanpak afgestemd op de consultant en wat hierin altijd centraal staat, is de oprechte interesse.

“Van kleins af aan zie ik altijd al wel kansen en speel ik hier (pragmatisch) op in”

Voor Minggus voelde de stap tot ondernemen niet aan als de bekende uitspraak ‘make the jump’. Het was voor hem meer een vrij natuurlijke beweging. Het ondernemerschap zat er echter al wel in vanaf kleins af aan, wellicht dat dit hieraan heeft bijgedragen. Hoe Minggus aan zijn purpose werkt, oftewel zijn ‘Ikigai’? Door het draaien van projecten bij de klanten, om zo ‘feeling’ te houden met het werkveld en (IT) ontwikkelingen, en het verder uitbouwen van Aemplify. Geen één dag is hetzelfde. Regelmatig loopt Aemplify tegen uitdagingen aan en zijn ze druk bezig om dit op te lossen. Het is veel pionieren en experimenteren als start-up. Minggus vindt dit juist leuk, het daagt hem uit, zo ontwikkelt hij zichzelf en staat hij in zijn kracht.

Ikigai

“Ondernemen gaat mij natuurlijk af en ik zie dit dan ook meer als een way of life, waarbij ik wel zoveel mogelijk op zoek ga hoe ik dit kan combineren met mijn gezin en sociale leven.”

Het balans vinden tussen ondernemen en het sociale leven is af en toe nog wel eens een beetje zoeken. Ondernemen gaat bij Minggus namelijk 24/7 door. Vooral in de beginfase is het veel investeren en offers brengen om de basis neer te leggen. Afspreken met vrienden, familie en sporten zijn de perfecte uitlaatklep.

Toekomst

Met Aemplify wilt Minggus doorgroeien naar een grote solide speler in Nederland binnen de consultancy en interim wereld en de beste zijn in wat ze doen. Om dit voor elkaar te krijgen werken ze intensief samen met een netwerk van zelfstandigen, eigen consultants en klanten. Daarnaast is een van de belangrijkste doelen voor de komende jaren onze community uit te bouwen. Een community met voornamelijk zelfstandigen waarbij netwerken, ontwikkelen, leren en kennisdelen centraal staat.

De gouden tip

“Focus op je business, je plan en missie”. Het beste advies dat Minggus ooit heeft meegekregen is het aanbrengen en vasthouden van focus. Als ondernemer zie je namelijk veel (business) kansen en is het verleidelijk om hier op in te springen. Hierdoor doe je al snel te veel, dit kan ten koste gaan van de richting die je op wilt gaan en de resultaten die je wilt leveren.

“Onderneem vanuit je kracht en passie”

Vanuit hier kun je verder bouwen en zul je tegenslagen sneller overwinnen. Ook heeft hij een tweede tip: met ondernemen kun je wel eens vastlopen, maar door je te omringen met gelijkgestemden en mensen die zelfs al verder zijn als jij, zul je zien dat je niet de enige bent en extra snel kan ontwikkelen als persoon en in je business. Daarnaast kun je elkaar scherp houden en veel van elkaar leren.

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00