Ondernemersverhaal

Ant’s Kingdom

“Zodra je een idee hebt… Gewoon knallen en gaan. Keihard werken en dan komt het vanzelf.”

De opa van Jan-Peter nam hem vroeger altijd mee naar het Noorder Dierenpark in Emmen, hier bleef hij altijd geboeid hangen bij de mierenkolonie. Toen hij in 2009 voor zijn aquarium stond met rondzwemmende vissen kwam hij tot een idee: “Vissen zijn mooi en zwemmen leuke rondjes, maar zou het niet veel interessanter zijn om een mierenkolonie aan het werk te zien? Dat wat normaal gesproken onder de grond gebeurt in een soort terrarium in huis zichtbaar maken?” aldus Jan-Peter.

Zo begon zijn hobby om mieren te houden als huisdier, en langzaam maar zeker begon de hobby uit de hand te lopen. “Ik vond in Amerika producten onder de naam AntFarm, vertaalde dat naar Mierenboerderij, begon een website voor de hobby waar ik mijn opstellingen met mieren liet zien en ..” Ant’s Kingdom was geboren! Tijdens zijn studie Commerciële Economie wist Jan-Peter al wel dat hij graag ondernemer wilde zijn en had voor Ant’s Kingdom al een eigen muziekstudio waar hij werkte aan muziekopnames en cd producties.

Onderscheidend

“Ons hele bedrijf is nogal onderscheidend, want wie houdt er nou mieren als huisdier .. ;-)” Ant’s Kingdom verkoopt producten om mieren in te houden als huisdier en maakt deze grotendeels zelf met de hand. “En dat niet alleen, we kweken ook zelf echte mierenkolonies die we bij deze producten aanbieden. En natuurlijk alle verzorgingsproducten die nodig zijn voor deze unieke hobby. Op onze webwinkel (www.mierenboerderij.nl) is het concept te zien.” Vertelt Jan-Peter. De eerste jaren heeft hij gewerkt vanuit de eenmanszaak als rechtsvorm. Op aanraden van zijn boekhouden is Jan-Peter overgestapt naar de BV-vorm. Ondernemen is hard werken en dat is vaak niet van 9 tot 5, zo kan het wel eens lastig zijn om dit te combineren met je sociale leven. Jan-Peter heeft daarom de zondag ingepland als rustdag en zet bewust zijn telefoon uit en besteedt dan tijd aan zijn gezin en de kerk.

Keihard werken en dan komt het vanzelf. Zo ging het in elk geval bij mij ..

Beste advies

Net zoals vele andere is Ant’s Kingdom ook ooit klein begonnen en investeerde de oprichter zelf. Belangrijker nog, alles wat werd omgezet werd ook gebruikt om door te investeren. Jan-Peter vertelt dat het een valkuil is om niet teveel risico te nemen. “Een gecalculeerd risico moet je soms aandurven.” Het risico om al snel een pand te kopen en de verzorging van de mieren uit te besteden waren uiteindelijk zijn beste keuzes. Het leverde hem minder werkdruk op en zo kon Jan-Peter zich focussen op promotie en productontwikkeling.

De vader van Jan-Peter liep rond in zijn pand en vroeg aan hem: “als je nou eens veel geld zou hebben wat zou je dan willen verbeteren.” Waarop Jan-Peter antwoordde: “dat ik dan zou investeren in een matrijs en productie buitenshuis van een Zand Mierenboerderij (T-Farm).” Ant’s Kingdom maakte het product tot dat moment nog met de hand (32 lijmverbindingen) en dat kostte enorm veel tijd en inspanning. “Mijn vader stelde voor dat hij investeerde in de ontwikkeling van de matrijs en het product en dat ik hem vanuit de verkoop zou terugbetalen.” En nu rolt het product in duizenden van de band in China en komt het met de boot binnen zonder arbeid vanuit Jan-Peters kant. Goed geregeld!

Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24