Ondernemersverhaal

Jelle Groot en Martijn Oele van Appfront

“Daarnaast vinden we ons werk ook gewoon heel leuk en de sfeer mag daar ook naar zijn”

Appfront: de volgende generatie software

Appfront ontwikkelt de volgende generatie software en helpt daarbij klanten hun digitale ambities waar te maken. Jelle Groot en Martijn Oele zijn medeoprichters van het bedrijf. Hun klanten, bestaande uit organisaties, willen technologie toepassen bij het oplossen van een probleem. Mist een klant bepaalde kennis hiervan, dan helpt Appfront daarbij. Soms bouwt Appfront hiervoor de gehele app van A tot Z, maar in andere gevallen worden slechts specifieke skills en slagkracht toegevoegd aan een bestaand team van de klant. 

AI is de laatste jaren een ‘big topic’ en ook Appfront houdt zich bezig met het produceren van de verschillende verschijningsvormen van deze technologie. Appfront focust hierbij op de vraag hoe AI op organisatieniveau kan worden geïntegreerd in het product- en toolinglandschap. Hoe Appfront dit doet? Het bedrijf gebruikt zijn jarenlange ervaring in software development, AI, data science consultancy en startups. Jelle vertelt hierover: “We denken niet alleen mee, maar brengen ideeën tot werkelijkheid als ervaren en betrouwbare partner, met de wendbaarheid en frisse energie van een startup”.

Vraag naar Appfront

Jelle en Martijn vullen elkaar goed aan wat betreft achtergrond en skillset. Martijn heeft een technische achtergrond, terwijl Jelle’s focus op de commerciële kant en de bedrijfsvoering ligt. 

Martijn had al enige ervaring met het ondernemerschap. Zo heeft hij 10 jaar geleden, naast school en studie, een eigen bedrijf opgezet in slimme apps. Na afronding van zijn studie is hij aan de slag gegaan bij Data Science Lab, waarbij hij voor veel verschillende klanten aan Data Science en software development opdrachten heeft gewerkt. Bij de opdrachten omtrent Data Science ontving hij vaak de vraag of ze ook de voorkant zouden kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk hebben we besloten om een spin-off te maken met de focus op het ontwikkelen van slimme apps: dat werd Appfront. 

Jelles carrière begon bij een management traineeship bij Rabobank. Hoewel hij daar in een paar jaar tijd veel heeft kunnen leren, werd het voor hem duidelijk dat hij iets ondernemends wilde gaan doen. Daarom besloot hij voor de Berlijnse tech start-up Honeypot te gaan werken en het bedrijf in Nederland op te zetten en uit te bouwen. Jelle kon veel leren van de ervaren oprichters van Honeypot en heeft zo’n beetje alle hoogte- en dieptepunten meegemaakt die bij een startup komen kijken, “zoals het lanceren van verschillende markten, investeringsrondes, de verkoop van het bedrijf aan een strategische koper en de groeifase erna, het veranderen van het businessmodel, maar ook zware momenten waarop we mensen hebben moeten laten gaan. Kortom: een heel goede leerschool voor het ondernemen!”

Jelle en Martijn hebben beiden geld geïnvesteerd in de onderneming en hebben hard gewerkt aan het opzetten van Appfront. Gelukkig hadden ze vanaf de start al opdrachten en draaien dus meteen al een omzet.

“Op dag één zit je ineens in je eigen kantoor en dan voelt het toch wel erg echt”

Intensere belevingen bij ondernemen

Zowel voor Martijn als Jelle was ondernemen iets dat ze al ambieerden. Martijn had al eerder ervaring hierin en wist dat hij dat in zijn verdere werk leven ook zou willen gaan doen. Voor beiden was het nu, na jaren in dienst te zijn geweest, het juiste moment.

Ze zijn heel blij met hoe het ondernemen tot nu toe gaat. Martijn vertelt hierover: "Op dag één zit je ineens in je eigen kantoor en dan voelt het toch wel erg echt. Het is heel gaaf om te zien hoe een klein team ontstaat en in korte tijd hecht wordt. Daarnaast vind ik het leuk dat ik in een normale werkweek met meer verschillende dingen bezig ben dan voorheen.”

Jelle voegt hieraan toe: “Ik ben blij met hoe we onze klanten tot nu toe hebben kunnen helpen met ons werk, met de financiële resultaten en met ons team en kantoor met uitzicht op het Olympisch stadion. Iedere stap vooruit is mooi en beleef je intenser dan wanneer je bij een bedrijf in loondienst bent!

Sociale leven en ondernemen

Wat betreft combinatie van sociale leven met ondernemen, vindt Martijn het leuk en waardevol om met vrienden te kunnen praten over het ondernemen. Zo kan hij beter inschatten waar het bedrijf waarde zou kunnen toevoegen. Jelle ervaart de combinatie van zijn jonge bedrijf én jonge gezin nog wel eens uitdagend. Beide vragen natuurlijk veel aandacht en energie van hem, “maar” voegt hij hieraan toe: “ Levert gelukkig ook allebei een hoop energie op!” 

Veel vraag naar technische expertise

Omdat er op het gebied van technologie veel aan het veranderen is en dit een belangrijke rol speelt in vrijwel iedere organisatie digitalisering, is de vraag naar betrouwbare partners met technische expertise groot. Dit aanbod is en blijft beperkt. Appfront voorziet dus in deze behoefte.

Sinds 2024 willen organisaties bijvoorbeeld AI structureel gaan toepassen, maar bij het ‘in productie brengen’ van AI komt veel kijken en is gespecialiseerde kennis en ervaring nodig. Appfront helpt haar klanten hierbij en combineert expertise in AI, software development en design. 

En hoe zorgt Appfront voor klantenbinding? Het werk dat uiteindelijk door Appfront wordt opgeleverd moet natuurlijk heel goed zijn. Daarnaast is de relatie met de klant ook heel belangrijk. Appfront steekt veel tijd in het begrijpen van de klant, van de eindgebruiker en in het afstemmen van verwachtingen. Jelle voegt hieraan toe: “Daarnaast vinden we ons werk ook gewoon heel leuk en de sfeer mag daar ook naar zijn”. 

Martijn vindt het volledig doorgronden van het type bedrijf en de specifieke problemen van het bedrijf net zo leuk als het maken van een state-of-art oplossing. Appfront besteedt hierbij voldoende aandacht aan de klant en denkt actief met hen mee. “Dat zorgt voor het gevoel dat we samen aan een oplossing werken, in plaats van dat wij vóór de klant werken. Ik denk dat dat voor een goede binding en fijne relatie zorgt”, legt hij uit.

"Wat mij heel erg heeft geholpen is dat we alles samen konden doen"

Leidende bedrijf in Nederland

En hoe zien Martijn en Jelle de toekomst? Martijn antwoordt: “De ambitie voor de komende jaren is om het leidende bedrijf in slimme apps te worden in Nederland, waarin we onze klanten helpen met de volgende generatie software en waarbij AI een steeds belangrijkere rol gaat spelen. We willen voorop blijven lopen op technologisch gebied.” 

Daarnaast hechten Martijn en Jelle veel waarde aan het team. Door kritisch te zijn op wie ze aannemen, behouden ze een sterke bedrijfscultuur en trekken ze toptalent aan.

Beste advies en gouden tips

Jelle vertelt wat het beste advies is dat hij heeft gekregen: “Have a bias for action, of te wel: kies actie boven inactie.” Hij legt hierover uit: “Veel beslissingen of acties zijn niet onomkeerbaar. Uitstellen of overanalyseren bij onzekerheid kost vaak veel meer. Als ondernemer wordt je continu geconfronteerd met onzekerheid. Je weet namelijk niet hoe zaken gaan uitpakken, dus je neemt per definitie risico. Het is daarom belangrijk om niet bang te zijn verkeerde keuzes te maken maar, op basis van beschikbare data en informatie, de best mogelijke beslissingen te nemen. Zo voorkom je ‘analysis paralysis’ en traagheid. 

En Martijn geeft zijn gouden tip: “Wat mij heel erg heeft geholpen is dat we alles samen konden doen. In je eentje blijf je toch snel hangen of probeer je lokale probleempjes onwijs te optimaliseren. Je vergeet dan misschien het grotere geheel. Samen hielden we elkaar daarop scherp en kregen we veel meer voor elkaar.”

En Jelle voegt hieraan toe: “Ik heb wel eens gelezen dat het recept voor succesvol ondernemen uit vier ingrediënten bestaat:

  1. Genoeg durf hebben om te starten;
  2. Genoeg verstand hebben om ergens op te focussen dat op een natuurlijke manier bij je past;
  3. Genoeg doorzettingsvermogen hebben om lang genoeg door te gaan, zodat geluk een paar keer aan je zijde is;
  4. En een hoop hard werk.”
Bekijk hier meer verhalen

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00