8 kenmerken van een topondernemer!

Iedereen kan zwemmen, maar niet iedereen kan goed zwemmen. Iedereen kan koken, maar niet iedereen kan goed koken. Dat geldt ook voor ondernemen. Iedereen kan ondernemer worden, maar niet iedereen wordt een topondernemer. Maar wanneer ben je nou precies een  topondernemer? Is het een kwestie van talent of is het een kwestie van hard werken en slim zijn? Een topondernemer heeft veel eigenschappen en vaardigheden. In deze blog bespreken we daarom 8 kenmerken van een topondernemer, zodat ook jij je straks onder deze categorie kan schalen!

1. Ga recht op je doel af! 

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het hebben van een duidelijk doel gaat jou als ondernemer verder helpen. Een topondernemer weet namelijk altijd wat zijn of haar doel is en waar hij of zij naartoe werkt. Het is lastig om alles te geven voor je onderneming zonder dat je weet waar je het eigenlijk voor doet. Draag dit doel uit naar anderen en zeker naar je werknemers zodat jullie samen met zijn allen naar hetzelfde toe kunnen werken. Topondernemers zullen hun doel nooit uit het oog verliezen en hebben hun toekomstplannen scherp voor ogen.

2. Ontwikkelen, ontwikkelen en nog eens ontwikkelen!

Topondernemers stoppen nooit met ontwikkelen. Niet alleen op het werk en in het bijzijn van anderen, maar ook in de avonduurtjes of in hun vrije tijd. Zo lezen ze bijvoorbeeld boeken waar ze nieuwe handige dingen uit leren of volgen ze een training of cursus om zich te ontwikkelen en hun vaardigheden uit te breiden. Eén ding is zeker, een topondernemer is en blijft nieuwsgierig. Wat zijn de nieuwste trends en wat is bruikbaar voor mijn onderneming? Hoe blijf ik me ontwikkelen om nog beter te worden in mijn werk en mijn onderneming naar een hoger niveau te brengen? Overigens hoeft dit niet betekenen dat er geen tijd is voor ontspanning. Of nog beter, soms is het zelfs te combineren. Pak er een leuk interessant boek bij of kijk die mooie documentaire. Zo heb je twee vliegen in één klap. Heb jij nog geen plannen vanavond? Pak dat marketingboek er dan bij of schrijf je in voor die cursus fotografie! 

3. We gaan door

Stoppen? Nee, dat woord vind je niet in het woordenboek van een topondernemer. Een van de vaardigheden van een goede ondernemer is het hebben van doorzettingsvermogen. Zit het even tegen? Dan laten zij hun hoofd niet hangen, maar gaan met opgeheven hoofd weer door. Een topondernemer gaat voor zijn of haar onderneming door het vuur en is zich bewust van de toekomstplannen. 

4. Zie, luister en praat met je werknemers 

Een topondernemer weet wat er speelt op de werkvloer. Het zien van werknemers, het luisteren naar werknemers en het praten met werknemers. Het zijn stuk voor stuk eigenschappen die een goede ondernemer moet hebben. Wanneer je weet wat er speelt op de werkvloer en wanneer je weet wat de behoeften zijn van je werknemers kan je hier goed op inspelen. Bovendien kan je heel veel leren van je werknemers, iedereen kijkt immers met een andere blik naar een vraagstuk of een probleem. Een topondernemer ben je niet alleen, maar ben je samen. Zorg er dan ook voor dat je je team uitbreidt met mensen die allemaal weer hun eigen krachten, talenten en eigenschappen hebben. Een goede ondernemer steekt niet alleen tijd in zichzelf, maar ook in het team.

5. Netwerk je suf 

Weer zo’n cliché: netwerken! Maar echt waar, ook dit is onmisbaar voor topondernemers. Wanneer je aan het netwerken bent, bouw je meer connecties op om je heen en dit kan altijd van pas komen! Door te netwerken heeft een ondernemer veel mensen om zich heen waar hij of zij terecht kan met eventuele vragen. Bovendien vergroot het ook nog eens de zichtbaarheid van de onderneming zelf. 

6. Financieel inzicht 

Het hebben van financieel inzicht is een van de belangrijkste eigenschappen voor een topondernemer. Het is niet het meest favoriete klusje van menig ondernemer, maar wel een belangrijk klusje. Wanneer de onderneming er financieel goed voorstaat dan gaat het vaak ook goed met de rest van de onderneming. Door financieel inzicht te hebben als ondernemer weet jij altijd hoe de onderneming ervoor staat en hoe haalbaar de toekomstplannen zijn. Dit betekent ook dat jij al van ver ziet aankomen wanneer het minder dreigt te gaan met de onderneming. Tuurlijk kan het zijn dat financieel inzicht niet jouw grootste talent is, maar geen paniek, want dat brengt ons gelijk naar het volgende kenmerk!

7. Waar liggen je krachten, waar liggen je valkuilen? 

Is het financiële gedeelte niet jouw ding? Wees daar dan bewust van! Topondernemers weten precies waar hun krachten en waar hun valkuilen liggen. Dit is essentieel, want zo kan jij voor de valkuilen hulp inschakelen zodat die valkuil geen diepe put wordt waar jij niet meer uit kan klimmen. Natuurlijk is het niet mogelijk om overal evenveel talent voor te hebben en om alle eigenschappen zelf te bezitten die nodig zijn om het tot de top te schoppen. Wees daarom slim en besteed uit waar dat nodig is. Ben jij bijvoorbeeld slecht in marketing? Investeer daar dan tijd en geld in. 

8. No stress

Het kan soms best lastig zijn om je hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Toch is dit één van de belangrijkste eigenschappen van een topondernemer. Wanneer er problemen zijn of wanneer ergens druk op ligt is het belangrijk dat je als ondernemer je hoofd koel houdt en geen paniek creëert. Juist wanneer er problemen zijn of wanneer er druk bij komt kijken is het belangrijk om scherp te blijven en goed te blijven presteren. Goede ondernemers kunnen dit. Een beetje stress is natuurlijk helemaal niet erg, maar zorg daarnaast wel voor genoeg rustmomenten. Wanneer jij een topondernemer wil worden is het daarom net zo belangrijk om goed uit te rusten en genoeg ontspanning te krijgen, zodat je juist op die stressvolle momenten je hoofd koel kan houden.

Tot slot!

Een topondernemer heeft dus best wat eigenschappen en vaardigheden en niet iedere ondernemer is gelijk een topondernemer. We hopen dat we je na het lezen van deze blog een beetje op weg hebben kunnen helpen. Heb jij nog andere vraagstukken? Neem dan een kijkje tussen onder andere blogs of plan een gratis check-gesprek in met een van de Firm24 professionals!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Gepubliceerd op 7 mei 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00