Hoe behoud je je werknemers?

Het succes van jouw onderneming wordt in grote mate bepaald door jouw werknemers. De sfeer die zij brengen en het werk wat zij leveren, vormt jouw bedrijf. Op dit moment is er een gigantisch tekort aan personeel, waardoor werknemers steeds meer kunnen eisen en ook makkelijker kunnen overstappen. Hoe zorg je er dan voor dat die werknemers niet weggaan? In deze blog lees je hoe waardevol vast personeel is en tips om deze te behouden.

Wat heb je aan vast personeel?

Vast personeel brengt veel voordelen met zich mee. Het grootste en belangrijkste voordeel is dat deze mensen veel kennis en ervaring hebben die zij in het bedrijf steken. Hoewel lange termijn werknemers meestal meer kosten, doordat zij een hoger salaris krijgen, besparen zij ook weer kosten. Zo hoef je geen tijd te besteden aan de werving en inwerking van nieuwe werknemers en wordt er vakwerk geleverd dat jou op den duur weer meer winst geeft. Vast personeel zorgen er ook voor dat er een bedrijfscultuur ontstaat. Als er altijd maar nieuwe mensen komen en gaan is het moeilijk om jouw bedrijf stabiel te houden.

Waar zit de moeite in het behouden van personeel?

Anno 2023 is er een ontzettend groot tekort aan personeel. Iedere sector heeft hiermee te maken en het komt mede doordat “jobhoppen” steeds normaler wordt. Als bedrijf B een hoger salaris biedt dan bedrijf A, kan je nu gemakkelijk overstappen. Daarnaast zijn er meer zzp’ers dan ooit waardoor vaste arbeidscontracten minder in trek zijn. Deze zzp’ers nemen links en rechts klussen aan en zijn niet meer gebonden aan één bedrijf. Als ondernemer moet je dus goed ga nadenken hoe je ervoor zorgt dat werknemers ervoor kiezen zich langdurig aan jouw te binden om van de voordelen van vast personeel te kunnen genieten.

Wat zijn tips om personeel te behouden?

Er zijn genoeg dingen die jij kan doen om personeel langdurig bij je te houden. Toch hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Blijf je personeel uitdagen: uitdagend werk zorgt ervoor dat mensen gemotiveerd blijven. Deze uitdaging moet niet té groot zijn en niet te klein. Daarbij is het belangrijk dat je voldoende middelen aanbiedt om de eisen te behalen. 
  2. Spreek waardering uit: feedback geven is ontzettend belangrijk om mensen aan jouw bedrijf te binden. Het hoeft natuurlijk niet altijd positieve feedback te zijn maar wanneer het moment zich voordoet is het erg belangrijk om waardering uit te spreken. Dit creëert een fijne sfeer waar werknemers in willen blijven werken. 
  3. Luister naar nieuwe ideeën: door naar de wensen van je werknemers te luisteren en per persoon te kijken waar ieders krachten liggen, creëer je een omgeving van groei. Op lange termijn zoeken veel werknemers een omgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen en dit kan je zo aanbieden. 
  4. Stel doelen op: door doelen te stellen voor zowel korte en lange termijn, werken jouw werknemers ergens naar toe. Dit geeft het idee dat ze onderdeel zijn van ontwikkeling wat motiveert om langdurig gebonden te zijn aan jouw bedrijf. 
  5. Bouw aan een team: hoewel de inhoud van bepaald werk bepalend is voor het plezier wat mensen ervaren, zijn de mensen om je heen even belangrijk. Als jij een team bouwt wat graag samenwerkt, zullen deze mensen liever bij jouw bedrijf blijven. 

Meer weten?

Als jij meer wilt weten over hoe jij jouw personeel kan behouden of persoonlijk advies wil over jouw situatie. Plan dan gemakkelijk en snel een online check-gesprek in met één van onze adviseurs.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 maart 2024
Gepubliceerd op 21 maart 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00