De aanbiedingsregeling bij aandeelhouders; wat is dat en wanneer geldt het?

Een goedlopende onderneming, betrokken aandeelhouders en nooit problemen. Het klinkt bijna als een sprookje! En hoewel we graag in sprookjes geloven en het vaak ook gewoon hartstikke goed gaat, moeten we als ondernemers en aandeelhouders ook voorbereid zijn op eventuele tegenvallers. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een mede-aandeelhouder plotseling overlijdt of failliet gaat? Is de aanbiedingsregeling dan van toepassing of is dat alleen bij vrijwillige overdracht? Zulke situaties komen altijd onverwacht, daarom is het belangrijk ook goed voorbereid te zijn in deze situaties. 

Aandelen in de aanbieding! 

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: de aanbiedingsregeling. Deze regeling valt onder de blokkeringsregeling die de overdracht van aandelen aan derden reguleert. Met de aanbiedingsregeling is het namelijk zo dat aandelen eerst moeten worden aangeboden aan mede-aandeelhouders voordat ze aan een derde partij verkocht mogen worden. Dit is vooral zo wanneer een aandeelhouder deze aandelen vrijwillig verkoopt. Toch zie je ook heel vaak dat een onderneming een uitgebreide aanbiedingsregeling heeft met hierin regelingen over eventueel faillissement of het overlijden van een mede-aandeelhouder. 

Overlijden of faillissement 

We gaan er niet vanuit, maar een mede-aandeelhouder kan altijd overlijden. Wanneer dit plotseling gebeurt en er is statutair niks geregeld dan gaan de aandelen naar de erfgenamen van de overleden aandeelhouder. We begrijpen dat je als overgebleven aandeelhouder het liefst niet hebt dat aandelen ineens naar een derde partij gaan. Daarom is het belangrijk om in de aanbiedingsregeling op te nemen wat er met de aandelen gebeurt, mocht er een mede-aandeelhouder overlijden. Wanneer je dit goed regelt is het alsnog mogelijk dat de aandelen eerst worden aangeboden aan de overgebleven aandeelhouders. Ook wanneer een mede-aandeelhouder failliet gaat dan heb je liever niet dat de aandelen naar een derde partij gaan. Door in de aanbiedingsregeling op te nemen dat de aandelen bij faillissement ook eerst aan de andere aandeelhouders moeten worden aangeboden, voorkom je dit! 

De aanbiedingsregeling in de praktijk

Stap 1: het begint bij de statuten 

Stap 1 is om de aanbiedingsregeling op te nemen in de statuten van je onderneming. Het makkelijkste is om dit bij oprichting te doen, want een statutenwijziging kost erg veel tijd, moeite en geld. Heb jij nog niks in je statuten opgenomen over de aanbiedingsregeling of aanvullende aanbiedingsregeling? Dan kan je ook overwegen om een aandeelhoudersovereenkomst te maken. Het verschil is dat statuten altijd en continue gelden, ongeacht de aandeelhouders en bestuurders die de onderneming op dat moment heeft, terwijl een aandeelhoudersovereenkomst alleen geldt tussen de betreffende aandeelhouders waarmee deze is gesloten. Een aandeelhoudersovereenkomst is dus iets minder sterk dan statuten, maar wel makkelijker op te stellen. Lees hier meer over het verschil tussen statuten en de aandeelhoudersovereenkomst. 

Stap 2: wat staat er precies in de aanbiedingsregeling?

Oke, er gebeurt wat… en nu? Dan is de volgende stap om te kijken wat er precies in de aanbiedingsregeling van jouw onderneming staat. Heb je het overlijden of het faillissement van een mede-aandeelhouder hierin opgenomen? Belangrijk om in gedachten te houden is dat de statuten van een bedrijf altijd bindend zijn. Het kan dus zomaar zijn dat jouw onderneming een andere regeling heeft opgenomen in de statuten over het uitkopen van aandelen. 

Stap 3: aanbieden maar!

Wanneer de aanbiedingsregeling van toepassing is, moeten de aandelen dus eerst worden aangeboden aan de mede-aandeelhouders. Ook wanneer er een aandeelhouders overlijdt en diegene een testament heeft, is de aanbiedingsregeling leidend. Een belangrijk onderdeel is de prijs van de aandelen. Deze prijs moet bepaald worden door onafhankelijke deskundigen. Je doet er dan ook goed aan om altijd hulp in te schakelen van een professional. Bij Firm24 staan we klaar om je te helpen! 

Stap 4: wat was de keuze?

De laatste stap hangt af van de keuze van de mede-aandeelhouders. Willen ze gebruik maken van de aanbiedingsregeling, dan kunnen ze de aandelen kopen. Besluiten ze om de aandelen niet te kopen? Dan mogen de aandelen nu aangeboden worden aan een externe partij. In geval van overlijden zijn dat de erfgenamen van de overleden aandeelhouder. Vanaf dat moment gaat namelijk het testament gelden van de overleden persoon. 

Wat zijn nou de voordelen? 

Kunnen we die aanbiedingsregeling niet gewoon laten? Tuurlijk kan het, maar aan die aanbiedingsregeling zitten meer voordelen dan je denkt! Allereerst zorg je met de aanbiedingsregeling voor continuïteit van de onderneming. Omdat er niet zomaar een derde partij bij kan komen die je bij de onderneming moet betrekken en je gewoon met dezelfde groep aandeelhouders blijft, draait de onderneming gewoon door. Daarnaast weet je met een uitgebreide aanbiedingsregeling ook altijd waar je aan toe bent als aandeelhouders. Stel er gebeurt iets met jou, dan weet je precies wat de regels zijn en wat er gebeurt met jouw aandelen. Ook wanneer jij de mede-aandeelhouder bent dan weet je waar je op dat moment recht op hebt en kan er geen verwarring ontstaan over de vervolgstappen. 

Regel nu jouw aanbiedingsregeling! 

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 30 juli 2024
Gepubliceerd op 12 februari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24