Kun je de aandelen overdragen of uitgeven voor je BV?

Kun je de aandelen overdragen of uitgeven voor je BV?
Gepubliceerd op 3 maart 2018

Wanneer je een aandeelhouder aan je BV toe wilt voegen, of juist wilt laten uittreden, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dat te bereiken. Een aandelenoverdracht (aandelen verkopen of aandelen uitgeven) is niets anders dan het wijzigen van de eigenaar van een aandeel. Er zijn 2 methoden om dit te doen.

Op deze 2 manieren kan je aandelen overdragen

  • Bestaande aandelen overdragen
  • Nieuwe aandelen uitgeven (aandelenemissie)

Voorbeeld 1: Bestaande aandelen overdragen (aandelenoverdracht)

Werk BV heeft 100 aandelen van € 1 uitgegeven. Jaap is de eigenaar maar wil Tom laten meedoen in de BV. Tom betaalt € 50 aan Jaap en krijgt 50 aandelen van Jaap.

 Na de aandelenoverdracht hebben Jaap en Tom allebei 50 van de 100 aandelen. De investering van Tom (€ 50) is nu eigendom van Jaap. De aandelenoverdracht is geschikt indien een bestaande aandeelhouder (deels) uit de BV vertrekt. De vertrekkende aandeelhouder zal zijn aandelen verkopen aan de overige aandeelhouders of aan een nieuwe aandeelhouder.

aandeelhouder

Voorbeeld 2: Nieuwe aandelen uitgeven (aandelenemissie) 

Werk BV heeft 100 aandelen van € 1 uitgegeven. Jaap is de eigenaar maar wil Tom laten meedoen in de BV. Tom betaalt € 100 aan Werk BV en krijgt daarvoor 100 aandelen. Deze aandelen bestonden voorheen nog niet. De BV ‘maakt’ nieuwe aandelen.

Het resultaat van de aandelenuitgifte lijkt hetzelfde, namelijk dat Tom en Jaap allebei 50% van de aandelen hebben, 100 van de 200. Er zit een verschil tussen de twee situaties, namelijk van wie Tom de aandelen heeft gekregen. In tegenstelling tot de aandelenoverdracht heeft Jaap nog altijd 100 aandelen. Werk BV heeft € 100 ontvangen voor 100 nieuwe aandelen, wat inhoudt dat Werk BV nu twee keer zo veel aandelenkapitaal heeft. Zo is het geld dat Tom heeft geïnvesteerd niet bij Jaap terecht gekomen, maar bij de BV.

Voor een aandelenemissie kies je als een investeerder geld in de BV wil investeren. Een investeerder wil namelijk dat zijn geld wordt besteed om het bedrijf uit te bouwen en niet om de zakken van de aandeelhouders te vullen.

Wie nemen die aandelen over en zijn daar nog regels aan verbonden?

De aandelen in een ‘besloten vennootschap’ kunnen niet zomaar aan iedereen worden verkocht, hierover moet moet een vergadering worden ingepland. Dit komt omdat er (vaak) een blokkeringsregeling is opgenomen in de statuten van de BV. De statuten van de BV kunnen voorschrijven dat de aandelen eerst aangeboden moeten worden aan de overige aandeelhouders. Pas als dit niet lukt, kunnen de aandelen aan een derde partij overgedragen worden.

Nederland

Wilt u aandelen verkopen of uitgeven?

Ben je van plan om je bedrijf te verkopen, een bedrijf te kopen of een nieuwe aandeelhouder aan te trekken? Regel dit dan bij FIRM24. Aandelenoverdracht BV of aandelen uitgifte gemakkelijk online regelen voor een scherp tarief. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Neem dan meteen contact met ons op.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00