Kun je de aandelen overdragen of uitgeven voor je BV?

Je kunt op verschillende manieren een aandeelhouder in je BV laten toe- of uittreden. Een aandeelhouder houdt aandelen in de BV en door middel van een aandelenoverdracht kan van eigenaar worden veranderd. Een aandelenoverdracht kan worden bewerkstelligd op twee methodes: door het overdragen van bestaande aandelen of door het uitgeven van nieuwe aandelen. Hoe deze manieren precies in zijn werk gaan, leggen we je in dit artikel uit.

Op deze 2 manieren kan je aandelen overdragen

  • Bestaande aandelen overdragen. De aandelen worden van de ene aandeelhouder overgedragen aan de andere aandeelhouder. De verkrijgende aandeelhouder krijgt aandelen door het betalen van geld aan de overdragende aandeelhouder. 
  • Nieuwe aandelen uitgeven (aandelenemissie). De BV geeft nieuwe aandelen uit. De aandeelhouder investeert in de BV door de koop van de nieuwe aandelen en verkrijgt aandelen uit de BV in plaats hiervan. Dit is een investeringsronde, omdat er meer geld in de BV komt.

Voorbeeld 1: Bestaande aandelen overdragen (aandelenoverdracht)

De BV heeft 100 aandelen van € 1 uitgegeven. Jaap is de eigenaar maar wil Tom laten meedoen in de BV. Tom betaalt € 50 aan Jaap en krijgt 50 aandelen van Jaap. 

Na de aandelenoverdracht hebben Jaap en Tom allebei 50 van de 100 aandelen. De investering van Tom (€ 50) is nu eigendom van Jaap. De aandelenoverdracht is geschikt indien een bestaande aandeelhouder (deels) uit de BV vertrekt. De vertrekkende aandeelhouder zal zijn aandelen verkopen aan de overige aandeelhouders of aan een nieuwe aandeelhouder. De BV heeft nog steeds 100 aandelen van € 1.

Voorbeeld 2: Nieuwe aandelen uitgeven (aandelenemissie) 

De BV heeft 100 aandelen van € 1 uitgegeven. Jaap is de eigenaar maar wil Tom laten meedoen in de BV. Tom betaalt € 100 aan BV en krijgt daarvoor 100 aandelen. Deze aandelen bestonden voorheen nog niet. De BV ‘maakt’ nieuwe aandelen en de BV heeft nu 200 aandelen van € 1.  

Het resultaat van de aandelenuitgifte is hetzelfde als bij de aandelenoverdracht: Tom en Jaap hebben allebei 50% van de aandelen. Ze hebben namelijk beide 100 aandelen. Maar het verschil tussen een aandelenoverdracht en aandelenemissie is van wie Tom de aandelen heeft gekregen. In tegenstelling tot de aandelenoverdracht heeft Jaap nog altijd 100 aandelen. De BV heeft € 100 ontvangen voor 100 nieuwe aandelen, wat betekent dat de BV nu twee keer zo veel aandelenkapitaal heeft. Zo is het geld dat Tom heeft geïnvesteerd niet bij Jaap terechtgekomen maar bij de BV.

Voor een aandelenemissie kies je een aandeelhouder die geld in de BV wil investeren. Een investeerder wil namelijk dat zijn geld wordt besteed om het bedrijf uit te bouwen en niet om de zakken van de aandeelhouders te vullen.

Wie nemen die aandelen over en zijn daar nog regels aan verbonden?

De aandelen in een BV kunnen niet zomaar aan iedereen worden verkocht. Een BV is namelijk besloten en daarom kan (gewoonlijk) niet iedereen zomaar als aandeelhouder in de onderneming toetreden. Er moet in een vergadering worden gestemd over eventuele toetreding. Er is dan een blokkeringsregeling opgenomen in de statuten van de BV, wat inhoudt dat de aandelen eerst moeten worden aangeboden aan de overige aandeelhouders. Pas als dit niet lukt, kunnen de aandelen aan een derde partij worden overgedragen.

Nederland

Wil je aandelen verkopen of uitgeven?

Ben je van plan om je bedrijf te verkopen, een bedrijf te kopen of een nieuwe aandeelhouder aan te trekken? Regel dit dan bij FIRM24. Aandelenoverdracht BV of aandelen uitgifte gemakkelijk online regelen voor een scherp tarief. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Neem dan meteen contact met ons op.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 25 april 2024
Gepubliceerd op 31 maart 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00