Je bedrijf stopt: wat gebeurt er met het personeel?

Het kan zomaar zijn dat jij vroeg of laat besluit om te stoppen met je bedrijf zonder dat je deze verkoopt. Misschien ga jij wel met pensioen of wil je gewoon een nieuwe uitdaging en lukt het niet om je bedrijf te verkopen. Of misschien loopt je bedrijf minder goed dan verwacht en krijg je het financieel niet meer rond. Wanneer je besluit om met het bedrijf te stoppen, moet je veel dingen regelen. Een van die dingen betreft het personeel van je bedrijf, want wat gebeurt er eigenlijk met hen? In dit artikel vertellen we je hier alles over!

Naar het UWV, of toch zelf regelen? 

Je besluit volledig te stoppen met je bedrijf en het niet te verkopen, wat gebeurt er dan met je personeel? Helaas kan het personeel niet mee naar een ander bedrijf, want het bedrijf stopt immers volledig. Er zit dan helaas niks anders op om je personeel te ontslaan. Dit kan op twee manieren. Allereerst is het mogelijk om het personeel te ontslaan met wederzijdse instemming. Bij deze optie gaat het personeel akkoord met het ontslag en maken jullie samen afspraken. Er hoeft dan geen toestemming gevraagd te worden aan het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Wanneer je als werkgever besluit het zonder wederzijdse instemming te regelen of wanneer het personeel niet akkoord gaat, kan je een ontslagvergunning vragen aan het UWV. Met deze vergunning mag je dan alsnog je personeel ontslaan bij bedrijfsbeëindiging. Beide opties bespreken we hieronder wat uitgebreider. 

Ontslag via het UWV

Wanneer je personeel wil ontslaan ten gevolge van een bedrijfsbeëindiging, dan heb je vaak een ontslagvergunning nodig van het UWV. Deze aanvraag dien je in via de website van het UWV. Wanneer je een ontslagvergunning aanvraagt moet je hierbij goed onderbouwen wat de reden is van het ontslag en de bedrijfsbeëindiging. Wanneer het UWV akkoord is met de reden dan krijg je een ontslagvergoeding. Let wel op dat je de vergunning ruim op tijd aanvraagt en dat je de bedrijfsbeëindiging ook ruim op tijd laat weten aan je personeel. Het kan namelijk lang duren voor een aanvraag in behandeling is genomen. Hou rekening met minimaal 4 tot 6 weken voor het inlichten van personeel en aanvragen van de vergunning. Wanneer je meer dan 20 personen in dienst hebt dan is het een collectief ontslag en moet je je houden aan de Wet melding collectief ontslag (Wmco). Bij een collectief ontslag moet niet alleen het UWV ingelicht worden, maar moeten ook de vakbonden worden ingelicht die betrekking hebben op jouw bedrijf.

Ontslag met wederzijdse instemming 

In sommige gevallen is het niet nodig om een ontslagvergunning via het UWV te regelen. Wanneer er namelijk wederzijdse instemming is tussen het personeel en jou als werkgever dan is het mogelijk om zonder ontslagvergunning te doen. Wel moet er in dat geval een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld met de gemaakte afspraken. Wat is er afgesproken tussen jullie en is alles duidelijk voor de werknemers? Door de afspraken vast te leggen kan er altijd teruggevallen worden op deze afspraken bij eventuele discussies. Hier lees je alles over de vaststellingsovereenkomst!

Hoe pak je het aan?

Welke manier het ook gaat worden, er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om alles goed af te handelen. De eerste tip is om het personeel ruim op tijd op de hoogte te brengen. Zo zorg je ervoor dat je personeel tijd heeft om een nieuwe baan te vinden en straks niet in een groot gat valt wanneer jouw bedrijf stopt. Eigenlijk geldt: hoe eerder, hoe beter! Een andere tip is om ondersteuning te bieden aan het personeel naar het zoeken van een andere baan. Geef ze bijvoorbeeld advies of bied trainingen en cursussen aan die gerelateerd zijn aan loopbaanontwikkelingen. Een derde tip is om voor een goed afscheid te zorgen. Zo geef je het personeel de mogelijkheid om afscheid te nemen van het bedrijf waar ze voor gewerkt hebben en om afscheid te nemen van elkaar. Regel bijvoorbeeld een klein feestje of een gezellige borrel om jullie tijd samen positief af te sluiten. Zo laat je een positieve indruk achter bij je personeel en geef je een laatste blijk van waardering voor hun harde werk. De laatste en misschien wel belangrijkste tip is om het beëindigingsproces in te gaan met professionele hulp. Het kan lastig zijn om alles correct te regelen voor je personeel wanneer je stopt met je bedrijf. Wat is er allemaal nodig, wat zijn de juiste termijnen en wat is de beste manier? Bij Firm24 staan de beste professionals voor je klaar om je hiermee te helpen!

Firm24 helpt!

Ga jij stoppen met je bedrijf en heb jij personeel in dienst? Dan staat je een hoop regelwerk te wachten. Omdat het belangrijk is dat je tijdig en correct handelt raden wij je aan om professionele hulp in te schakelen. Bij Firm24 helpen we je hier graag mee! Via deze link plan je makkelijk een intakegesprek in met een advocaat. Binnen 48 uur heb jij het eerste contact, krijg jij een telefonisch intakegesprek van 30 minuten en een offerte op maat voor het stoppen van een bedrijf met personeel.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 29 september 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24