Gemakkelijk online een BV oprichten?
Dat kan!
Ben je een startende ondernemer en heb je pas een BV opgericht? Dan is het verstandig om de aandelen direct vol te storten. Veel startende maar tevens ook gevestigde ondernemers besluiten de aandelen niet direct vol te storten. Dit is mogelijk, maar heeft wel (vervelende) gevolgen. In dit artikel zullen we je op de hoogte brengen van deze gevolgen, zodat je er zeker van kunt zijn dat jou geen nare verrassingen te wachten staan! Aandelen volstorten is namelijk belangrijker dan je denkt.
Het vermogen van een BV is verdeeld in aandelen met een nominale waarde. Als je een BV wil oprichten dan investeer je dus als aandeelhouder in jouw onderneming en krijg je in ruil hiervoor aandelen. De investering hoef je niet altijd direct te doen. Je krijgt dan wel de aandelen, maar afgesproken wordt dan dat je (een deel van) de investering later doet. Het voordeel is dat je als aandeelhouder de aandelen dan pas hoeft vol te storten wanneer de onderneming – dat wil zeggen het bestuur – daarom verzoekt.
De deelnemingsvrijstelling is een fiscale tegemoetkoming die pas van toepassing is als de moederonderneming minimaal 5% van de volgestorte aandelen bezit. Het doel van de regeling is dat de winst bij verbonden ondernemingen niet twee keer wordt belast. Alleen de dochteronderneming betaalt dus vennootschapsbelasting over de behaalde winst. Wanneer de dochter deze winst uitkeert aan de moederonderneming is de winst daar dus onbelast. Je kunt je voorstellen dat dit fiscale voordeel erg kan oplopen, afhankelijk van de hoogte van de winstuitkering. Aandelen volstorten vergeten? Dan kan het best zijn dat moeder meer dan 5% van de aandelen houdt, maar er toch geen beroep kan worden gedaan op de deelnemingsvrijstelling.
De fiscale eenheid is een gunstige fiscale voorziening. Binnen een concern worden de winsten en verliezen van de dochter(s) toegerekend aan de moederonderneming. Op deze manier worden verliezen dus horizontaal verrekend en is de moederonderneming de enige die belastingaangifte doet. Dit levert niet in de minste plaats verlaging van de vennootschapsbelasting op, maar zorgt dus ook voor minder administratieve rompslomp. Wel moet de moederonderneming 95% van de volgestorte aandelen in de dochter(s) bezitten. Nog een fiscale regeling waar je niks mee kan als je de aandelen niet hebt volgestort dus. Zonde! Aandelen volstorten is namelijk een kleine moeite.
Download hier het e-book en lees alle stappen die belangrijk zijn bij het oprichten van je BV. Klik hier om mooi kennisbank artikel van ons te lezen waarin wij in 10 stappen uitleggen hoe jij je BV kan oprichten!
In beginsel is de aansprakelijkheid bij een BV beperkt tot de BV zelf. Bestuurders zijn dus – mits zij zich redelijk gedragen – niet aansprakelijk. Tot 2012 was het minimumkapitaal van een BV €18.000. Als op het moment van faillissement niet voldaan is aan de stortingsplicht, dan bestaat voor bestuurders van BV’s die opgericht zijn naar oud recht (lees: voor 2012) de kans dat de curator de verplichte stortingen die nog niet zijn gedaan bij hen komt innen. Aandelen volstorten is dus van groot belang!
Wil je je aandelen verkopen? Dat kan alleen als deze 100% zijn volgestort.
Aandelen volstorten is dus al in 3 stappen voltooid!
Wil je gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling en heb je ook de aandelen volgestort? Geef dit dan door aan de KvK via formulier 15
Heb je naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of wil je gewoon even sparren over je BV? Neem dan even contact op met één van onze specialisten.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.