Friendly reminder: stort je aandelen vol en beslis over het verlengde boekjaar!

Heb je je onderneming midden in een boekjaar opgericht? Denk dan na over een verlengd boekjaar. We geven je meer info over het verlengde boekjaar. En dat niet alleen: wist je dat veel ondernemers vergeten hun aandelen vol te storten? Dat wil je natuurlijk niet, want het kan leiden tot nadelige gevolgen. Daarom sturen we je deze reminder. Vergeet je to do’s niet!

Uhh… Wat is een verlengd boekjaar eigenlijk?

Als ondernemer zul je vanzelf in verlengde boekjaren gaan denken. Nou ja, het is eigenlijk dezelfde telling als een normaal jaar, alleen dan met een woord ervoor. Boekjaren lopen dus ook van 1 januari tot 31 december. Aan het eind van het boekjaar betaal je winstbelasting aan de Belastingdienst.

Wil ik mijn boekjaar verlengen?

Normaal gesproken betaal je dus elke keer aan het einde van het boekjaar winstbelasting. Hiervoor moet je een jaarrekening opstellen, wat veel werk is en ook geld kost. Je moet bijvoorbeeld een accountant inschakelen om de jaarrekening op te stellen. Stel dat je je bedrijf hebt opgericht in december 2022. Je moet dan een maand later een jaarrekening laten opstellen, terwijl je nog amper cijfers hebt. Om je deze tijd te besparen, is het verlengde boekjaar in het leven geroepen. Zo schuif je je boekjaar op tot januari 2023 en hoef je maar één jaarrekening op te stellen.

documenten

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Of eigenlijk andersom. Maar welke nadelen heeft een verlengd boekjaar?

  • Meerdere BV’s in de holding: als je meerdere BV’s hebt, is het handig als de boekjaren van de BV’s gelijk lopen. Het verlengde boekjaar is dan niet handig als het boekjaar van de BV niet meer gelijk loopt met de andere BV(‘s). 
  • Hogere schijf winstbelasting bij meer dan € 395.000 in een jaar: door het verlengen van je boekjaar, heb je ook een grotere periode waarover de winstbelasting wordt berekend. Voor de winstbelasting geldt tot € 375.000 een belastingtarief van 15%, en vanaf € 375.000 een belastingtarief van 25,7%. Als je in het verlengde boekjaar boven dit bedrag zit, is dat belastingtechnisch niet zo voordelig. Belangrijk om erbij te vermelden: deze situatie komt bijna nooit voor, omdat het gaat om een startende onderneming.

Het volstorten van je aandelen: liever vandaag dan morgen

Als je je bedrijf hebt opgericht en een zakelijke rekening hebt geopend, moet je nog je aandelen op de zakelijke rekening storten. Bij de oprichting van je BV kies je namelijk hoeveel elk aandeel kost en hoeveel aandelen er in je BV zijn. Dit heet ook wel de nominale waarde van je aandelen en staat vastgelegd in de statuten van je BV. Door aandelen vol te storten investeer in je in de onderneming. Je moet de aandelen dus volstorten, maar je kunt dit ook uitstellen. Heel begrijpelijk als het niet on top of mind zit, maar helaas hangen hier wel nadelige gevolgen aan. Stort daarom zo snel mogelijk je aandelen vol!

Dit wil je niet (missen)!

Geen deelnemingsvrijstelling

Als je een moeder- en dochteronderneming hebt waarbij de moeder minimaal 5% van de volgestorte aandelen van de dochter bezit, kun je gebruik maken van deelnemingsvrijstelling. Dan hoeft alleen de dochteronderneming vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst. Als je je aandelen niet hebt volgestort, kun je hier geen gebruik van maken.

Geen mogelijkheid fiscale eenheid

Als de moederonderneming 95% van de dochteronderneming(en) bezit, worden de winsten en verliezen van de dochter(s) toegerekend aan de moeder. Verliezen worden zo dus horizontaal verrekend en de moederonderneming doet als enige belastingaangifte. De voordelen? Minder vennootschapsbelasting en minder administratie. Ook hier kun je geen gebruik van maken als je je aandelen niet hebt volgestort.

Bestuurdersaansprakelijkheid BV opgericht vóór 2012

Als je BV is opgericht vóór 2012, je BV failliet gaat en er niet is voldaan aan de stortingsplicht, loop je de kans dat de bestuurders van de BV de verplichte stortingen die nog niet zijn gedaan moeten betalen aan de curator.

Hoe moet je je aandelen volstorten?

Aandelen volstorten kan heel makkelijk en snel! Open een zakelijke bankrekening bij een door jou gekozen bank, stort het nominale aandelenkapitaal op de rekening. Dit bedrag staat in de slotverklaring van je oprichtingsakte. En als je het nog niet hebt gedaan, schrijf je je BV in bij de KvK.

duim

Vragen of hulp nodig?

Het is dus belangrijk om op tijd een verlengd boekjaar aan te vragen en je aandelen vol te storten. Wil je hulp bij het beslissen of een verlengd boekjaar gunstig is voor jou? Of kunnen we je helpen bij het volstorten van je aandelen? Neem contact op met een van onze adviseurs of chat rechtsonder met een van onze juristen!

Maeve Faber linkedin
Maeve studeert Msc Commerciële Rechtspraktijk (privaatrecht) en schrijft daarnaast graag over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 3 juli 2023
Gepubliceerd op 4 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00