Checklist: Wanneer moet ik overstappen van boekhouder?

Ben jij tevreden over jouw boekhouder? Veel ondernemers vinden dit een moeilijke vraag. Overstappen van boekhouder gebeurt dan ook niet snel. Er ontstaat een vertrouwensband met een boekhouder en overstappen lijkt veel tijd en moeite te kosten. Jammer, want het kan juist heel veel tijd, moeite en geld besparen. Wat maakt een boekhouder goed of slecht en waar moet je opletten? Wij hebben een checklist voor je opgesteld die je helpt inzicht te krijgen of jij toe bent aan een overstap van boekhouder.

Stap over als jouw boekhouder te duur is

Je hebt ooit een tarief afgesproken, maar is dit nog wel marktconform. Zeker met makkelijke online mogelijkheden kan je een hoop geld besparen en heb je 24/7 toegang tot je boekhouder. Het wordt steeds moeilijker voor reguliere boekhouders om hier tegen te concurreren. Doe regelmatig een check wat het mag kosten. Tel hierbij de kosten van zowel administratie als van jouw boekhouder bij elkaar op. Vergelijk het eens met onze all-in tarieven.

Stap over als jouw boekhouder te druk of te laat is

Veel boekhouders hebben het druk tussen 1 jan & 1 april. Logisch, natuurlijk want rond die tijd wil iedere klant aandacht rond die tijd. Maar dit betekent ook dat ze niet altijd jou de volle aandacht kunnen geven, terwijl jij hier wel voor betaalt. Wanneer ze hun werk niet op tijd af hebben is dit direct een reden om verder te gaan kijken. Je moet de kwaliteit krijgen waar je voor betaalt.

Lees ook: overstappen van boekhouder?:

Makkelijk en snel met deze 5 stappen

Stap over als jouw boekhouder fouten maakt

Je hebt een boekhouder met een reden. Als ondernemer wil je zelf niet rekenen maar dit aan een expert over laten. Jouw boekhouder moet dan ook accuraat zijn en je moet 100% op hem kunnen rekenen. Een aftrekpost vergeten is dus een no-go.

Stap over als jouw boekhouder geen pro-actief advies geeft

Gaat jouw boekhouder pas aan de slag op het moment dat de jaarrekening opgesteld moet worden? Veel (fiscale) tips zijn vrij op internet te vinden en zo kan je gedurende het jaar bijsturen als dat nodig is. Wanneer dit pas gebeurt als de jaarrekening wordt opgemaakt is dit te laat. Zonde! Een beetje boekhouder van deze tijd zorgt dat jij over tips & tricks pro-actief wordt geïnformeerd.

een stopwatch

Stap over als jouw boekhouder niet meegroeit

Begin je met ondernemen, dan is de kans groot dat je aan het begin van je loopbaan een goedkope boekhouder neemt. Bijvoorbeeld iemand die naast zijn vaste baan jouw administratie doet. Dat is vaak lekker goedkoop en iedere euro die je uitgeeft, moet wel eerst verdiend worden. Gaat het een paar jaar goed, investeer je en neem je personeel aan? Dan ga je naar verloop van tijd ook andere dingen aan je boekhouder verwachten. Vaak is dat een moment om de relatie te evalueren.

Scoort jouw boekhouder niet goed op één van deze punten op de checklist? Tijd om te kijken of je ergens anders niet beter geholpen wordt. Wij hebben verschillende pakketten die jou op een goedkope en makkelijke manier kunnen helpen. Kijk snel naar het overzicht.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 18 maart 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24