14 July 2022

Begint het je ook zo te duizelen van al die nummers? Firm24 to the rescue!

Gefeliciteerd met de oprichting van je bedrijf! Je staat vast te springen om te beginnen met het het waarmaken van al je ideeën en plannen. Helaas moet je ook wat praktische zaken regelen. Misschien ben je intussen al de draad kwijt door al die verschillende nummers die je moet aanvragen. Wij van Firm24 begrijpen dat al te goed. Daarom geven we in dit artikel informatie over de belangrijkste nummers die je als beginnende ondernemer moet hebben: het KVK-nummer, het BTW-nummer, het omzetbelastingnummer en het loonheffingennummer. Hier de belangrijkste informatie over de nummers op een rijtje!

Het KvK-nummer 

Om officieel een bedrijf op te richten, moet je je bedrijf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het KvK-nummer is erop gericht om veilig zaken te doen.

 • Te herkennen aan: 8 cijfers
 • Te (her)krijgen via: Je ontvangt het nummer automatisch na de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je ontvangt het nummer per brief een week voor de startdatum van je onderneming. 

Terug te vinden in:

Te gebruiken voor: 

De klanten en de opdrachtgevers kunnen je bedrijf aan de hand van dit nummer. Je zet het KvK-nummer op het volgende contact: brieven, offertes, facturen, websites, zakelijke e-mails. Ook moet je het KvK-nummer laten zien bij zakelijke handelingen, zoals het openen van een zakelijke rekening of het kopen van een zakelijke auto. 

Klik hier voor meer informatie over het KvK-nummer!

Nummers van de Belastingdienst

Als de Belastingdienst je ziet als “ondernemer voor de btw” heb je twee andere nummers nodig: het BTW-id-nummer en het omzetbelastingnummer. Je bent “ondernemer voor de btw” als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent dat een eenmanszaak, maatschap, bv of nv is. Je ontvangt dan het BTW-id-nummer en het omzetbelastingnummer. Je kunt de nummers beiden terugvinden in het ondernemingsportaal van de Belastingdienst. Maar wat houden die nummers dan precies in?

BTW-id-nummer 

Met het BTW-id-nummer kan de Belastingdienst controleren of je juiste belastingaangifte doet. Klanten geven namelijk hetzelfde BTW-id-nummer aan de Belastingdienst door en zo kan de Belastingdienst de facturen met de belastingafdracht vergelijken. 

 • Te herkennen aan: NL - 9 cijfers - B - 2 cijfers
 • Te (her)krijgen via: binnen twee weken na de inschrijving ontvang je een brief waarin het BTW-id-nummer staat. Je kunt het nummer terugvinden in het ondernemingsportaal van de Belastingdienst
 • Te gebruiken voor: Je zet het BTW-id-nummer bij al het contact met klanten en leveranciers. En dat niet alleen, maar ook bijvoorbeeld op je openbare website. Het nummer is dus bedoeld voor al het openbaar uiten.

Wat is het verschil tussen het KvK-nummer en het BTW-id-nummer?

Het KvK-nummer is dus het officiële bewijs van je onderneming. Het bewijst dat je formeel staat ingeschreven in het Handelsregister en op deze manier kunnen klanten of leveranciers checken of je bijvoorbeeld liquide bent. De Belastingdienst checkt aan de hand van het BTW-id-nummer of de facturen overeenkomen met de belasting die je afdraagt. 

Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer is de code die de Belastingdienst aan jouw bedrijf heeft gegeven. Op deze manier kunnen ze snel opzoeken over welk bedrijf het gaat en de juiste informatie erbij pakken.

 • Te herkennen aan: 9 cijfers - B - 2 cijfers
 • Te (her)krijgen via: binnen twee weken na de inschrijving ontvang je een brief waarin het omzetbelastingnummer staat. Je kunt het nummer terugvinden in het ondernemingsportaal van de Belastingdienst
 • Te gebruiken voor: al het contact met de Belastingdienst. Hieronder vallen bijvoorbeeld de BTW-aangifte, het terugvragen van de oninbare btw (het terugvragen van te veel betaalde btw) en het verleggen van btw. 

Klik hier voor meer informatie over het omzetbelastingnummer!

Loonheffingennummer

Met het loonheffingennummer kun je loonaangifte doen voor de werknemers die bij jouw onderneming in dienst zijn.

 • Te herkennen aan: bij eenmanszaken is het loonheffingennummer gelijk aan het BSN-nummer van de eigenaar van de eenmanszaak. Bij alle andere rechtspersonen (bv, nv, cv en maatschap) is het nummer gelijk aan het RSIN-nummer: dit nummer vind je in het uittreksel van het Handelsregister van de KvK.  
 • Te (her)krijgen via: je ontvangt het loonheffingennummer automatisch bij de inschrijving van je bedrijf in het Handelsregister van de KvK. Je kunt het nummer ook ontvangen door het aanvraagformulier voor het loonheffingennummer te sturen naar de Belastingdienst. 
 • Te gebruiken voor: je gebruikt het loonheffingennummer dus om loonaangifte te doen voor het personeel dat je in dienst hebt. 

Tot slot

Nog niet al je vragen beantwoord? Of wil je graag advies over je nieuwe bedrijf? Dat kan! Plan hier jouw gratis check-gesprek in of gebruik de chatbox rechtsonder om met een van onze juristen te praten. 

Maeve Faber
Gepubliceerd op 14 July 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31(20) 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00