Nieuwe BV opgericht? Vergeet de vergunningen niet!

Vol enthousiasme heb jij je nieuwe BV opgericht: een gezellige horecazaak waar klanten terecht kunnen voor een biertje, wijntje en koffietje. Je kan niet wachten om te beginnen en om de klanten een heerlijk drankje in te kunnen schenken. Helaas is alleen een inschrijving bij de KvK niet genoeg en mist er een heel belangrijk papiertje. We hebben het hier over de horecavergunning, want zonder horecavergunning geen alcohol. Maar een horecavergunning is niet de enige vergunning in het bedrijfsleven. Misschien heb jij wel een heel ander bedrijf waar je ook vergunningen voor nodig hebt. Na het lezen van deze blog weet jij of je een vergunning nodig hebt en nog belangrijker hoe je aan dit belangrijke papiertje komt!

Vergunningen, waarom heb je ze nodig en welke zijn er?

Zonder vergunning kom je nergens. Dat klinkt misschien een beetje kort door de bocht, maar voor veel ondernemingen heb jij een vergunning nodig om aan de slag te kunnen gaan. Dit komt omdat er veel regels zijn waar aan gehouden moet worden, bijvoorbeeld over bepaalde ruimtes of de omgeving. Met een vergunning krijg je toestemming om buiten deze regels toch iets uit te voeren. Heb je geen vergunning? Dan overtreed je de wet en kan je afhankelijk van het project een sommatie verwachten en zal je in sommige gevallen het project moeten verwijderen. De hoogste tijd dus om te zorgen voor de juiste vergunningen! Maar, of je er voor jouw bedrijf eentje nodig hebt, ligt helemaal aan de branche waarin jij aan de slag gaat en wat je precies wil gaan doen. We zetten hieronder de belangrijkste vergunningen voor je op een rij.

  • Horecavergunning

Misschien wel de bekendste vergunning is de horeca- of drankvergunning. Deze vergunning heb je nodig om alcohol te mogen schenken in jouw horecazaak. De horecavergunning is alleen niet de enige vergunning die je nodig hebt in de horeca, want ook voor een terras heb je in sommige gemeentes een speciale vergunning nodig. Bovendien moet jij van de gemeente toestemming hebben om überhaupt een horecazaak te mogen beginnen met een exploitatievergunning. Lees hier een interessante blog over waar je nog meer over na moet denken bij een horeca odnerneming.

  • Omgevingsvergunning

Waar je vroeger voor iedere verandering in de ruimte of omgeving een eigen vergunning nodig had, heb je nu één vergunning die deze losse vergunningen vervangt. We hebben het hier over de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning heb je nodig om te bouwen, voor veranderingen van ruimtes en milieu en bijvoorbeeld ook om een reclamebord op te mogen hangen.

  • Watervergunning

De watervergunning heb je nodig wanneer je activiteiten in of met water gaat doen. We hebben het dan over oppervlaktewater of grondwater. Denk hierbij aan het onttrekken van grondwater of het lozen van afvalwater. Ook voor het aanleggen van bijvoorbeeld een waterberging heb je een watervergunning nodig.

  • Vergunning voor het vervoeren van goederen en mensen

Voor zowel het vervoeren van goederen, als voor het vervoeren van mensen heb je een speciale vergunning nodig. Vervoer jij goederen binnen Nederland en is jouw laadvermogen meer dan 500 kilo of vervoer jij goederen binnen de EU en is jouw maximale toegestane gewicht meer dan 3500 kilo? Dan heb jij een eurovergunning nodig. Wanneer je mensen vervoert, bijvoorbeeld als taxibedrijf, heb je een ondernemersvergunning nodig.

  • Vergunning voor de financiële dienstverlening

Ook voor financiële dienstverlening heb je een vergunning nodig. Wanneer je een online betaaldienst gebruikt of inzicht hebt in de rekeningen van klanten, dan heb je de Payment Service Directive 2 vergunning nodig. Bovendien heeft iedere financiële dienst, zoals een beleggingsinstelling, vaak ook nog een eigen aparte vergunning nodig.

Verschillende vergunningen, verschillende aanvragen

Leuk, al die vergunningen… maar hoe kom je er eigenlijk aan? In de ideale wereld zou er één plek bestaan waar je terecht zou kunnen voor al je bedrijfsvergunningen. Helaas bestaat deze plek niet. Voor veel vergunningen, zoals de horecavergunning, kan je terecht bij de gemeente. Voor de omgevingsvergunning of de watervergunning kan je een aanvraag indienen bij het omgevingsloket. Voor een eurovergunning moet je een aanvraag doen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) en voor het vervoeren van mensen bij het Kiwa Register.

Duim

Van aanvraag tot vergunning

Net zoals iedere onderneming anders is, is iedere vergunning ook anders. Daarom zou je voor iedere vergunning een apart stappenplan kunnen maken. Maar, om het toch al een klein beetje makkelijker te maken zetten we de basisstappen voor je op een rij zodat jij straks helemaal ready bent om je vergunningen te regelen.

Stap 1: check wat voor vergunningen je nodig hebt

De eerste stap is natuurlijk om te kijken welke vergunningen je nodig hebt voor jouw ondernemingen. Heb je überhaupt vergunningen nodig en welke zijn dat dan? Check altijd of je een omgevingsvergunning nodig hebt op de website van het omgevingsloket.

Stap 2: check of er eisen zitten aan de vergunningen

Het kan zijn dat er aan jouw vergunningen wat eisen zitten voor je deze vergunning überhaupt kan krijgen. Zo heeft iedere gemeente eigen voorwaarden om een exploitatievergunning te verstrekken. Een van die voorwaarden is vaak dat de horecazaak in het bestemmingsplan moet vallen van de gemeente, dat is de inrichting van de ruimtes binnen de gemeente.

Stap 3: check waar je deze vergunningen moet aanvragen

Ben jij eruit wat voor vergunningen jij nodig hebt om aan de slag te gaan? Kijk dan goed waar je deze vergunningen moet aanvragen. Sommige vraag je makkelijk aan via de website van het omgevingsloket, terwijl je voor andere vergunningen weer ergens anders terecht moet. Veel vergunningen kan je aanvragen via de gemeente, zoals de horecavergunning.

Stap 4: aanvragen maar!

Nu jij weet welke vergunningen je aan moet vragen, aan welke eisen je moet voldoen voor deze vergunningen en nog belangrijker waar je deze vergunningen kan aanvragen rest er nog maar een stap en dat is de definitieve aanvraag. Vaak moet je voor de definitieve aanvraag een aantal documenten en informatie aanleveren van jouw onderneming en van hetgeen waar je een vergunning voor wil aanvragen.

Heb ik nou wel of geen vergunning nodig?

Staat de branche waarin jij jouw bedrijf hebt opgericht niet in ons rijtje? Dan betekent dit niet per definitie dat je geen vergunning nodig hebt. Er zijn zoveel vergunningen dat we ze helaas niet allemaal kunnen opsommen. Maar, er is gelukkig wel een manier om erachter te komen of jij zelf een vergunning nodig hebt voor jouw nieuwe bedrijf. Zoals in het stappenplan benoemt kan je op de website van het omgevingsloket in een aantal stappen checken of je een omgevingsvergunning of watervergunning nodig hebt. Bij deze check geef je aan op welke locatie jouw bedrijf gevestigd is en beantwoord je een aantal vragen over de werkzaamheden en de plannen die je hebt.

Afgewezen, wat nu?

Je zag het al helemaal voor je… die blije mensen met een heerlijk biertje op jouw terras. Vol vertrouwen heb je die vergunning aangevraagd, maar na een tijdje wachten krijg je het nieuws dat je aanvraag is afgewezen… wat nu? Even balen natuurlijk, maar dan oplossen! Wanneer je vergunning wordt afgewezen krijg je hier altijd een reden en motivatie bij. Bekijk daarom altijd goed waarom de vergunning is afgewezen. Misschien kan jij met een paar kleine wijzigingen en aanpassingen straks toch aan de slag met die vergunning. Het kan ook zijn dat jij het idee hebt dat de vergunning is afgewezen zonder gegronde reden. Dan kan jij een bezwaarschrift indienen. Het is aan te raden om dit altijd met behulp van een specialist te doen. Bij Firm24 staan we daarom klaar om je te helpen!

papier en hand

Geen verrassingen met hulp van Firm24

We kunnen het ons goed voorstellen dat je ook na het lezen van deze blog nog niet helemaal zeker bent of jij een vergunning nodig hebt of dat je graag nog wat extra informatie wilt. Bij Firm24 staan we voor je klaar om je verder te helpen. Ook wanneer jij al een aanvraag gedaan hebt en deze is afgewezen staan we voor je klaar om te helpen. Via deze link plan jij een gratis check-gesprek in met een van de Firm24 adviseurs om zo samen te kijken naar al jouw wensen en om je in contact te brengen met een van onze partners. Zo weet je zeker dat jij straks de juiste vergunningen hebt en dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 28 september 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24