De bemiddelingsovereenkomst: wat is het?

Ben je van plan om binnenkort een bedrijfspand aan te schaffen of wil je bijvoorbeeld investeren in een ander bedrijf? Leuk! Maar misschien zit je nu al met je handen in je haar. Een nieuwe stap is niet alleen spannend, maar vaak ook tijdrovend. Wat je ook van plan bent; als ondernemer kun je jouw kostbare tijd goed gebruiken. Daarom kun je op zo’n moment een bemiddelaar inschakelen die aan de hand van een bemiddelingsovereenkomst jouw werk verricht.

De bemiddelaar

Stel, je hebt als ondernemer een oogje op dat ene authentieke pand aan de gracht. Perfect voor jouw restaurant. Je bent alleen zelf druk bezig met de inkoop van de beste keukenapparatuur, het lekkerste stukje lamsvlees en de mooiste eetkamerstoelen. Dan kun je wel een beetje hulp gebruiken. In zo’n situatie kun je een bemiddelaar inschakelen, die tegen een tarief voor jou aan de slag gaat om het pand voor jou in handen te krijgen.

De bemiddelingsovereenkomst

Of het nu gaat om de aanschaf van een bedrijfspand, het afsluiten van een verzekering of een investering. De bemiddelaar moet natuurlijk wel weten wat hij of zij precies voor je moet regelen. Daarom kun je een bemiddelingsovereenkomst opstellen. In zo’n bemiddelingsovereenkomst stel je onder andere op wat de bemiddelaar moet regelen. Daarnaast is het verstandig om in een bemiddelingsovereenkomst ook op te stellen wanneer de bemiddelaar de vergoeding krijgt. Wanneer de bemiddelaar bijvoorbeeld niet tot een of meerdere overeenkomsten tussen jou en de derde partij kan komen, dan kun je ervoor kiezen om de vergoeding te verlagen. Wanneer je dit vooraf in de bemiddelingsovereenkomst hebt opgesteld, kan de bemiddelaar niet voor verrassingen komen te staan. Zonder bemiddelingsovereenkomst heb je misschien niet genoeg bewijs betreffende de afspraken die jij met je bemiddelaar hebt gemaakt. Een bemiddelingsovereenkomst kan dus je steun en toeverlaat zijn wanneer de samenwerking niet helemaal gesmeerd loopt.

De agentuurovereenkomst: net iets anders dan de bemiddelingsovereenkomst

Naast een bemiddelingsovereenkomst bestaat er ook nog een agentuurovereenkomst. Een agentuurovereenkomst is wel net even iets anders dan een bemiddelingsovereenkomst. Een bemiddelingsovereenkomst is bedoeld om een of meerdere overeenkomsten tussen jou en een derde partij te regelen en af te sluiten. Wanneer de overeenkomsten zijn afgerond, kan de bemiddelaar tegen een vergoeding naar huis. In een agentuurovereenkomst worden, net als bij een bemiddelingsovereenkomst, regels opgesteld voor de bemiddelaar om een of meerdere overeenkomsten voor elkaar te krijgen. Het verschil tussen een agentuurovereenkomst en een bemiddelingsovereenkomst is alleen dat nadat de overeenkomsten zijn voltooid, de bemiddelaar voor jou en de derde partij in dienst blijft.

handen schudden

Meer weten over de bemiddelingsovereenkomst? Bel Firm24!

Ben jij als ondernemer van plan om binnenkort een nieuwe stap te zetten en wil je hierbij een bemiddelaar inzetten? Dan is het verstandig om een bemiddelingsovereenkomst op te zetten. Wil je meer weten over de bemiddelingsovereenkomst of heb je overige vragen? Dan kun je snel en eenvoudig terecht bij Firm24! Plan vandaag nog een gratis check-gesprek in. Meer informatie nodig over andere onderwerpen omtrent ondernemen? Check dan onze blogs!

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 17 mei 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24