Kennisbank

Alles wat je moet weten over de agentuurovereenkomst

Wil jij als ondernemer je afzetmarkt uitbreiden en meer orders binnenhalen? Dan is de agentuurovereenkomst misschien wat voor jou. Bij een agentuurovereenkomst schakel je iemand in die namens jou op zoek gaat naar nieuwe klanten en vervolgens orders binnenhaalt. Die persoon heeft de kennis en de kunde om een nieuw afzetgebied te bereiken. Bijvoorbeeld doordat hij of zij daar een netwerk heeft, de taal spreekt of bekend is met de cultuur. In dit artikel vertellen we je alles over de agentuurovereenkomst!

Wat is de agentuurovereenkomst precies?

Een agentuur is een overeenkomst tussen jou als ondernemer (de principaal) en een handelsagent (de verkoper). Zo’n overeenkomst sluit je af als je je afzetmarkt wil uitbreiden. Nadat je de agentuurovereenkomst hebt afgesloten, zal de handelsagent voor jou op zoek gaan naar nieuwe klanten. Daarna zal hij of zij zelfstandig bemiddelen bij het sluiten van overeenkomsten tussen de principaal en de klant. Het idee van een agentuurovereenkomst is dat de handelsagent namens jou bemiddelt bij het afsluiten van koopovereenkomsten of deze namens jou afsluit, maar tegelijkertijd niet bij jou in dienst is als werknemer. Je kunt zelf met de handelsagent afspreken hoelang de overeenkomst duurt. Dit kan bijvoorbeeld voor bepaalde tijd, maar ook voor onbepaalde tijd.

De voordelen van een agentuurovereenkomst

Het inschakelen van een handelsagent kan je veel opleveren. Zo kan het veel tijd en kosten schelen, doordat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar nieuwe klanten. De handelsagent zal voor jou sneller nieuwe klanten kunnen vinden, vanwege zijn of haar kennis over bepaalde gebieden. Daarnaast wordt de handelsagent betaald op prestatiebasis. Dit houdt in dat je hem of haar alleen hoeft te betalen als er een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Deze vorm van betaling wordt ‘provisie’ genoemd. De provisie is een bepaald percentage van het factuurbedrag van de koopovereenkomst tussen jou en jouw klant. Zolang er geen producten of diensten van jou worden afgenomen, hoef je ook geen provisie te betalen. Klinkt goed toch?

overeenkomst

De positie van een handelsagent

De verkoper is niet een van jouw werknemers, waardoor hij of zij niet ondergeschikt is aan jou als ondernemer. Meestal is de handelsagent een ZZP’er. In een agentuurovereenkomst handelt de verkoper onder eigen verantwoordelijkheid en naar eigen inzicht. Let op: de handelsagent is geen contractpartij bij de overeenkomst tussen jou en de afnemer. Hij of zij sluit dus overeenkomsten af op naam en risico van jou als ondernemer. Ondanks dat de handelsagent geen dienstverband heeft bij jou, moet hij of zij wel jouw aanwijzingen opvolgen. Jij bent immers de principaal. Verder moet de handelsagent de principaal informeren over zijn of haar werkzaamheden.

Het belang van een goede agentuurovereenkomst

De Nederlandse wetgever heeft strikte wetten gemaakt voor agentuurovereenkomsten. Deze moeten zowel de principaal als de handelsagent beschermen. Je bent hierdoor verplicht om bepaalde bepalingen heel duidelijk op te schrijven. Wij raden dan ook aan om dit door een specialist te laten doen. Hou bij het opstellen van een agentuurovereenkomst rekening met de volgende punten:

  • De provisie. Hierbij is het niet alleen van belang om het percentage vast te leggen dat de handelsagent ontvangt, maar ook of dit percentage over het netto of bruto bedrag gaat. Verder is het verstandig om duidelijk te vermelden wat er wordt gedaan als de koper wel het koopcontract heeft ondertekend, maar niet heeft betaald.
  • Exclusiviteit. Het is belangrijk om vast te leggen of je de handelsagent de exclusiviteit geeft om nieuwe klanten binnen te halen. Je bent hiertoe niet verplicht. Als je dit wel doet, dan moet je provisie betalen over elke nieuwe klant. Ook als je die klant hebt binnengehaald zonder hulp van de betreffende handelsagent.
  • De bevoegdheden van de verkoper. De handelsagent bemiddelt namens jou en kan contracten afsluiten namens jou. Het is belangrijk om de exacte bevoegdheden goed op papier te zetten, omdat anders alle contracten die de handelsagent namens jou afsluit, bindend zullen zijn.
  • Concurrentiebeding. Als principaal wil je natuurlijk dat de handelsagent jouw belangen goed behartigt. Daarom is het belangrijk dat je duidelijk afspreekt dat de handelsagent geen werkzaamheden uitvoert voor jouw concurrenten.

Verschil agentuurovereenkomst en distributieovereenkomst

Bij een agentuur bemiddelt de verkoper voor de principaal om nieuwe klanten binnen te halen of sluit de verkoper overeenkomsten af. Hiervoor ontvangt de verkoper een provisie. Het belangrijkste van een agentuur is dat de verkoper overeenkomsten kan afsluiten namens jou als ondernemer. Bij een distributieovereenkomst sluit de verkoper ook overeenkomsten af. Hiermee verkoopt hij of zij jouw producten aan een andere partij. Het verschil bij de distributieovereenkomst is dat de verkoper de overeenkomsten afsluit onder zijn of haar eigen naam. Dit zorgt ervoor dat de verkoper het risico voor de overeenkomst draagt.

duim

Tot slot (aanrader)

Als ondernemer kan een agentuurovereenkomst heel handig zijn als je je afzetmarkt wil vergroten. Helaas is het vanwege de vele regels van de overeenkomst lastig om deze op te stellen. Bij Firm24 willen we je hier graag bij helpen. Wij bieden een adviesgesprek met een van onze juristen, waarin we je meer vertellen over het opstellen van de overeenkomst en je al je vragen kunt stellen. Verder kunnen we een agentuur voor je laten opstellen door een generator, waarna we die gewoon naar je toesturen. Tot slot kun je jouw agentuur laten opstellen door een van onze juristen. We stellen een eerste versie op, waarna we hier samen naar kijken. Daarna stellen we de finale versie op.

Gepubliceerd op 29 maart 2024
logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24