De zakelijke rekening, heb jij hem al?

Nadat je alle moed verzameld hebt, pak je een kop koffie en sla je je laptop open. Het is namelijk tijd om wat administratieve zaken van je bv op een rijtje te zetten. Je opent je rekening en ziet allerlei af- en bijschriften. 5 euro hier, 20 euro daar en ga zo maar door. Maar… welke transacties horen nu ook alweer bij je onderneming en welke bij je privé leven? Uren ben je bezig om alles uit te pluizen en op orde te krijgen… en dat terwijl het veel makkelijker kan, namelijk met een zakelijke rekening! Alle voordelen en tips lees je in deze blog.

Een zakelijke rekening, waarom is dat nodig?

Begin jij net een bv of ben jij van plan om een onderneming op te richting? Dan sta je voor de belangrijke keuze, een zakelijke rekening of toch gewoon je privé rekening houden? Ondanks dat het bij sommige banken niet mogelijk is om je privé rekening ook voor zakelijke doeleinden te gebruiken, is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen als ondernemer. Toch kan dit wel heel handig zijn, want wanneer je zakelijke transacties en privé transacties door elkaar lopen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Het houden van overzicht is een van de grootste voordelen van een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening gebruik je namelijk enkel en alleen voor je bv (of andere onderneming of organisatie) en bestaat dus alleen uit zakelijke transacties.

rekening

Alle voordelen op een rijtje!

Overzichtelijke administratie binnen je onderneming is niet het enige voordeel van een zakelijke rekening. Om net als de administratie, ook de voordelen overzichtelijk te houden, hebben we ze onder elkaar op een rijtje gezet:

Overzichtelijk voor iedereen

We benoemden het al even, een zakelijke rekening zorgt voor overzicht tussen je privé administratie en je zakelijke administratie. Dit is niet alleen overzichtelijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Zo moet je altijd alle financiële administratie kunnen laten zien aan de Belastingdienst. Wanneer je een zakelijke rekening hebt hoef je niks zelf te scheiden en is het voor de Belastingdienst gelijk overzichtelijk.

Tijd besparen als ondernemer

Een zakelijke rekening kan jou als ondernemer veel tijd besparen. Dit komt omdat je geen zakelijke transacties van privé transacties hoeft te scheiden. Een klusje wat anders enorm veel tijd in beslag neemt. Daarnaast is het ook mogelijk om een zakelijke rekening te koppelen aan een boekhoudpakket. Dit scheelt ook enorm veel tijd, omdat er op deze manier veel administratie geautomatiseerd kan worden.

Professionele uitstraling van de onderneming

Het is heel belangrijk om te zorgen dat jouw onderneming professionaliteit uitstraalt. Hoewel er meerdere factoren bijdragen aan een professionele uitstraling, is het hebben van een zakelijke rekening er een van. Dit komt omdat een zakelijke rekening op naam van je onderneming staat en dit vind je terug op al het verkeer tussen jou en de klant. Denk bijvoorbeeld aan alle offertes en facturen die de klanten krijgen. Wanneer de klanten de naam van de onderneming zien staan, komt dit professioneler over dan jouw privé naam. Dit zorgt voor extra vertrouwen in de onderneming.

Aftrekbare kosten

De kosten van een zakelijke rekening zijn volledig fiscaal aftrekbaar en je betaalt geen btw over de bankkosten als ondernemer. Je mag dit dus aftrekken van het belastbare inkomen. Bij een privé rekening is het lastiger aan te tonen wat voor zakelijk gebruik is waardoor het niet altijd fiscaal aftrekbaar is.

Meer mogelijkheden

Het laatste voordeel van een zakelijke rekening zijn alle tools die een zakelijke rekening met zich mee kan brengen. We lieten het al eerder doorschemeren, want vaak is het mogelijk om een boekhoudprogramma te koppelen aan de rekening. Dat is niet alles want vaak is het ook mogelijk om tools als iDeal en online apps te gebruiken en bijvoorbeeld om meerdere bankpassen aan te schaffen. Hou er daarnaast rekening mee dat een zakelijke lening of een zakelijk krediet vaak niet af te sluiten is zonder een zakelijke rekening. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat de verschillende tools en mogelijkheden, ook meer kosten met zich meebrengen.

Een kwestie van vergelijken

Heb je eindelijk besloten om voor een zakelijke rekening te gaan, staat de volgende keuze alweer om de hoek: voor welke bank ga je? Er zijn ontzettend veel verschillende banken en iedere bank heeft weer andere mogelijkheden en verschillende kosten. Bij het vergelijken van de banken moet je met veel verschillende dingen rekening houden. Bij een bv heb je namelijk andere dingen nodig, dan wanneer je een ander soort onderneming hebt of zzp’er bent. Heb jij veel werknemers in dienst en wil je meerdere betaalpassen? Heeft jouw onderneming een holdingstructuur? Het zijn allemaal belangrijke vragen waar je over na moet denken bij het vergelijken van de verschillende banken. Kijk ook altijd goed naar de kosten van een zakelijk rekening, want deze kunnen best wat verschillen per bank. Gemiddeld liggen de kosten ongeveer tussen de 9 euro en de 15 euro. Om het vergelijken een beetje makkelijker te maken, hebben we al een klein beetje voorwerk voor je gedaan, want in deze blog vergelijken we zeven verschillende banken voor je! Hierin lees je meer over de mogelijkheden en de kosten per bank.

Maak het niet moeilijker dan het is

De belangrijkste tip die we voor je hebben bij het openen van een zakelijke rekening is dat je het niet moeilijker moet maken dan het is. Het openen van een zakelijke rekening kan best wat stress en hoofdpijn opleveren. Eerst die moeilijke keuze van een goede bank en daarna nog het hele proces in gang zetten en wachten tot alles helemaal is geregeld. Maar, hoe maak je het dan zo makkelijk mogelijk? Dat kan op verschillende manieren. Zo kan het voordelig zijn om een zakelijke rekening te openen voor je onderneming waar je ook al een privé rekening hebt. Dit versnelt het gehele proces een beetje en bovendien ben jij al bekend bij de desbetreffende bank waardoor je makkelijker aan de slag kan. Een andere tip is om heel vroeg te beginnen met de voorbereidingen, zelfs al voor je de bv hebt opgericht. Ook al heb je nog geen KvK-inschrijving, dan kan je wel alvast research doen wat je allemaal nodig hebt om straks je rekening te openen bij de bank naar keuze.

Hoe pak ik het aan?

Allereerst is het dus van groot belang om goed op een rij te zetten wat je als ondernemer met je zakelijke rekening allemaal zou willen doen en welke van de banken het beste bij jou en je bv of organisatie past. Daarna moet je alle nodige documenten verzamelen die je nodig hebt om een zakelijke rekening te openen, zoals een KvK-inschrijving en een UBO-verklaring. Hoe het proces verder precies in zijn werk gaat, ligt eraan bij welke bank jij een zakelijke rekening gaat openen en of jij een bv hebt, een vof of een andere organisatie. Wil jij in 2023 een zakelijke rekening openen en ben je benieuwd hoe we je bij Firm24 kunnen helpen? Plan snel een gratis check-gesprek in met onze adviseurs en we helpen je graag verder!

financien

Tot slot!

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen en weet jij nu iets meer over het openen van een zakelijke rekening en wat hier allemaal bij komt kijken, van de mogelijkheden tot aan de kosten! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank of tussen onze andere blogs.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 6 juli 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00