Een zakelijke rekening openen: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Yes, je hebt geproost op je nieuwe BV, de champagneglazen staan weer in de kast en je denkt even klaar te zijn. Maar ondernemen zou ondernemen niet zijn als de nieuwe uitdaging niet alweer om de hoek staat: het afsluiten van een zakelijke rekening. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de banken het bos niet meer ziet. Hoog tijd om eens te kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van zakelijke bankrekeningen, zodat jij over een tijdje die champagneglazen weer uit de kast kunt halen en kan proosten op een nieuwe mijlpaal: jouw eigen zakelijke rekening!

Zakelijk bankieren; alleen maar voordelen!

Een zakelijke rekening barst van de voordelen en de mogelijkheden. Dat een zakelijke rekening verplicht is voor een BV, is dus ook zeker geen ramp. Met een zakelijke rekening hou je namelijk privé en zakelijk gescheiden. Zo kun je al je zakelijke inkomsten en uitgaven in één oogopslag zien, zonder dat je eerst al je privé-transacties hieruit hoeft te filteren. Hiermee bespaar je niet alleen tijd, maar zorg je ook voor een overzichtelijke financiële administratie; een absolute must als ondernemer. Hier komt bij dat het gebruiken van een zakelijke rekening een boost geeft aan je professionaliteit. Voor je zakelijke rekening wordt namelijk de naam van jouw bedrijf gebruikt. Deze naam komt dus regelmatig tevoorschijn wanneer klanten een bedrag overboeken en de naam komt terug op facturen en offertes die je stuurt. Klanten zien op deze manier direct dat het geld bij het bedrijf terecht komt en niet op jouw privé-rekening.

Zakelijke bankrekeningen vergelijken

Leuk, al die voordelen… maar je hebt als ondernemer natuurlijk lang niet al die vele opties nodig. En de mogelijkheden verschillen ook nog eens per bank. Van gratis transacties tot boekhoudkoppelingen; de mogelijkheden variëren enorm. Het is dus van groot belang om goed op onderzoek uit te gaan welke bank voor jou het meest geschikt is. Wij helpen je graag al een beetje op weg en zetten zeven banken voor je op een rij.

7 banken: verschillende mogelijkheden

  • ING

Mogelijkheden en belemmeringen: zowel voor ondernemingen die korter dan 1 jaar bestaan, als voor ondernemingen die al langer bestaan is een zakelijke rekening bij ING een mogelijkheid. Het is bij ING alleen helaas niet mogelijk om als BV je zakelijke rekening online af te sluiten, je zult dus een afspraak moeten maken en langs een kantoor moeten gaan om dit te regelen. Een zakelijke rekening is makkelijk uit te breiden met extra's zoals een boekhoudkoppeling. 

Kosten: voor een zakelijke rekening bij ING betaal je maandelijks een bedrag van € 9,90. Voor dit bedrag krijg je een rekening, een betaalpas, kun je internet bankieren en krijg je toegang tot de Mobiel Bankieren App. 

  • Rabobank 

Mogelijkheden en belemmeringen: het openen van een zakelijke rekening bij Rabobank regel je makkelijk online, mits het de eerste zakelijke rekening is die je als onderneming opent bij Rabobank en mits je een BV bent met één eigenaar. Bij een zakelijke rekening van Rabobank krijg je een betaalpas, een raboscanner, toegang tot de Rabo App. Bovendien ontvang je digitale alerts en digitale afschriften.

Kosten: de maandelijkse kosten voor een zakelijke rekening bij Rabobank zijn € 9,95.

  • ABN AMRO 

Mogelijkheden en belemmeringen: bij ABN AMRO kun je kiezen uit verschillende pakketten met hierin verschillende mogelijkheden. Bij het zogenaamde slim pakket krijg je een rekening, een betaalpas en kun je internet bankieren. Met een ambitieus pakket krijg je 2 betaalpassen en kun je een koppeling maken met je boekhouding. Met het meest uitgebreide pakket, het grenzeloos pakket, krijg je hier 3 zakelijke rekeningen, 3 betaalpassen, 10 gratis tikkies per maand en een spaarrekening bij.

Kosten: de maandelijkse kosten die je betaalt voor een zakelijke rekening zijn afhankelijk van het pakket. De kosten zijn € 9,90 voor een slim pakket, € 13,75 voor een ambitieus pakket en € 24,75 voor een grenzeloos pakket.

  • Knabb

Mogelijkheden en belemmeringen: een zakelijke rekening bij Knabb is eenvoudig online te openen en heeft veel mogelijkheden. Zo krijg je vijf zakelijke rekeningen met vijf betaalpassen, mag je een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen en kan je gebruik maken van de Slimme mobiel bankieren app. Bovendien is het tegen tarief uit te breiden met een boekhoudkoppeling, een verzekering en een zakelijke creditcard. Helaas is er een groot nadeel aan een zakelijke rekening bij Knabb: het is voor een BV alleen mogelijk om een zakelijke rekening te openen wanneer het slechts één bestuurder heeft en het geen holdingstructuur is. 

Kosten: voor een eenmanszaak zijn de vaste maandelijkse kosten € 7 en voor een BV € 9. 

  • SNS

Mogelijkheden en belemmeringen: ben jij een midden- of kleinbedrijf en heb jij niet meer dan tien werknemers? Dan is een zakelijke rekening bij SNS misschien iets voor jou. Met deze zakelijke rekening kun je aan meerdere rechtsgeldige vertegenwoordigers toegang verlenen, maximaal drie. Verder kun je een boekhoudpakket koppelen, een spaarrekening openen en een creditcard aanvragen. Een zakelijke rekening bij SNS is uit te breiden met extra's zoals een pinautomaat of iDEAL.

Kosten: de maandelijkse kosten voor een zakelijke rekening bij SNS bedragen € 9,50 per maand. 

  • Triodos 

Mogelijkheden en belemmeringen: triodos staat bekend als een van de meest duurzame banken van Nederland. Het is een online bank met veel mogelijkheden. Zo krijg je standaard onbeperkt toegang tot al je transacties en afschriften en kun je een koppeling maken met je boekhoudsoftware. Een zakelijke rekening bij Triodos is makkelijk uit te breiden met extra's zoals het online betalen via iDEAL, acceptgiro en een betaalautomaat. 

Kosten: de maandelijkse kosten voor een zakelijke rekening bij Triodos starten vanaf € 12,50.  Een zakelijke rekening afsluiten bij Triodos duurt langer dan bij andere banken. Je moet rekening houden met een doorlooptijd van gemiddeld drie maanden. Dit komt omdat Triodos zorgvuldig toetst met wat voor bedrijf ze te maken hebben.

  • Bunq zakelijke rekening openen

Mogelijkheden en belemmeringen: Bunq Business is een online bank. Bunq richt zich in veel opzichten op ondernemers. Bunq onderscheidt meerdere pakketten die je als ondernemer kan afsluiten bij Bunq tegen verschillende tarieven. Zo heb je Bunq Easy bank business waarmee je een bankpas, toegang tot een app en de mogelijkheid tot internetbankieren krijgt. Ook heeft Bunq het easy money business pakket met iets meer mogelijkheden. Bij dit pakket kan je een makkelijke koppeling maken met je boekhoudsoftware en is het mogelijk meerdere subrekeningen te openen en te sparen.

Kosten: de kosten voor een zakelijke rekening bij Bunq verschillen per pakket. Zo kun je vanaf € 4,99 een easy bank pakket afsluiten en voor € 10,99 het easy money pakket. 

Goed om te weten! 

Ondanks er dus een hoop banken zijn waar je uit kan kiezen, zijn er een aantal tips die jou helpen bij het openen van een zakelijke rekening. Ten eerste is het slim om ruim op tijd te beginnen. Een zakelijke rekening openen duurt gemiddeld tussen de drie en de vijf weken en als ondernemer wil je zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van een zakelijke rekening. Ook wanneer jij nog geen KVK-inschrijving of een UBO-verklaring hebt, kan je alvast contact opnemen met de bank om te vragen wat jij nodig hebt. Bij de ene bank is een telefoon en geldig identiteitsbewijs voldoende, terwijl je bij de andere bank langs moet gaan op een van hun kantoren.

Door al van tevoren contact op te nemen, kun je alvast wat voorbereidend werk doen. Daarnaast is het een tip om de zakelijke rekening af te sluiten bij de bank waar jij je persoonlijke rekening hebt. Zo kun jij straks sneller gebruik maken van je zakelijke rekening. Vergeet als laatste niet, dat er vaak bijkomende kosten komen kijken bij het openen van een zakelijke rekening. Naast het standaard bedrag per maand, betaal je ook variabele kosten voor het aantal transacties en voor bijkomende extra's. Verdiep je dus altijd goed in de verschillende tarieven voor je een keuze maakt.

betalen met pas

Tot slot

Wil jij na het lezen van dit artikel graag een zakelijke rekening openen, maar heb je nog vragen of twijfel je wat voor jou het beste is om te doen? Plan hier je gratis check-gesprek in met één van onze adviseurs.

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 13 mei 2024
Gepubliceerd op 7 juli 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24