Hup! Met je bedrijf van het gas af - vooral nu

Als gevolg van internationale conflicten stijgen de prijzen van producten als graan en gas. Dit is niet alleen voor consumenten problematisch; ook voor jou en je onderneming heeft dit nadelige gevolgen. ABN AMRO voorspelt zelfs dat het bedrijfsleven dit jaar 22 miljard euro zal moeten betalen voor gas en elektriciteit. Voor veel ondernemers is dit dé kans om over te stappen op duurzame energie. In deze blog lees je daar alles over!

Wat is er aan de hand?

Op 24 februari begon in Oekraïne een grootschalige aanval van Russische troepen, na een onaangekondigde televisietoespraak van de Russische president Vladimir Poetin. Onder het mom van een ‘speciale militaire operatie’ (met als doel Oekraïne te ‘denazificeren’) beval het staatshoofd zijn legerpersoneel om Oekraïne vanuit verschillende hoeken aan te vallen. De inval werd ogenblikkelijk door onder meer de Verenigde Staten veroordeeld en de Europese Unie kondigde snel na de aanval sancties tegen Rusland aan. Hierdoor kan Rusland haar gas moeilijker slijten bij Europese landen. Daar staat wel tegenover dat EU-landen te maken krijgen met torenhoge gasprijzen door schaarste. RTL Nieuws meldde eerder al dat de hogere gasprijzen richting de winter van dit jaar problemen zullen gaan opleveren.

Flink gestegen prijzen

Ook voor jou als ondernemer heeft dit grote gevolgen. Ondernemingen zijn meestal grootverbruikers van gas en energie en worden daardoor extra hard geraakt door de gestegen prijzen. Het vooruitzicht voor 2022 is beroerd: “De sterke stijging (...) (tot vijf keer hoger dan in 2019) kan het bedrijfsleven alleen al dit jaar tot 22 miljard euro kosten, becijfert ABN,” meldt RTL Nieuws. Daar komen geleden financiële verliezen van de afgelopen jaren (als gevolg van de genomen maatregelen ter bestrijding van het coronavirus) nog bij. Veel ondernemers hebben dus al weinig vet op de botten en worden nu geconfronteerd met nog meer onvoorziene kosten.

Dit probleem is gelukkig ook een kans om je onderneming te verduurzamen. Hoewel gas een schone fossiele brandstof is die bij gebruik geen CO2-uitstoot tot gevolg heeft, is het niet duurzaam omdat de wereldwijde gasbronnen opraken en uiteindelijk een alternatief moet worden gevonden. Dat, gecombineerd met de hoge gasprijzen, maakt het gebruik van gas niet rendabel. Door nu te verduurzamen vermijd je torenhoge energiekosten én draag je met je bedrijf bij aan een gezondere wereld met een goed milieu.

Pinpas

Hoe maak ik mijn onderneming duurzamer?

Duurzamer ondernemen is eenvoudiger dan je zou denken. Met enkele simpele stappen wordt je onderneming groener en winstgevender. Neem bijvoorbeeld horecabedrijven (die in de tijden van de coronacrisis hard getroffen zijn): heb je als ondernemer een restaurant of ander horecabedrijf, dan zijn je ovens en keukenapparatuur waarschijnlijk aangesloten op gas. Per bereiding nemen gasverbruik en daarmee de kosten toe. Probeer verse producten op een later tijdstip (bijvoorbeeld de volgende dag) tegen een sterk gereduceerde prijs te verkopen. Door minder eten weg te gooien is minder bereidingstijd nodig, waardoor de kosten lager worden. Investeer daarnaast in elektrische ovens en keukenapparatuur die je kunt voeden met energie opgewekt uit zonnepanelen of warmtepompen. De kosten gaan weliswaar voor de baten uit, maar deze duurzame investeringen zijn op langere termijn heel rendabel. Op internet is veel informatie te vinden over duurzaam ondernemen. De Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel hebben platforms en loketten waar je als ondernemer terecht kunt voor meer informatie over het verduurzamen van je onderneming.

Kan ik beter duurzaam van start gaan?

Als nieuwe ondernemer sta je voor lastige keuzes: je hebt een startkapitaal waarmee je de belangrijkste zaken voor je onderneming moet regelen. Het is verleidelijk om kantoorartikelen en andere benodigdheden in te kopen tegen de laagste prijs, maar vaak koop je daarmee minder duurzaam in. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de ecologische voetafdruk van je bedrijf (en daarmee de wijze waarop je maatschappelijk verantwoord onderneemt), maar ook voor de levensduur van de materialen die je aanschaft. Zo gaan online programma’s met applicaties voor het maken van documenten en tabellen lang mee omdat ze voortdurend bijgewerkt worden met beveiligingsupdates. Dit bespaart papier en zorgt voor een efficiëntere uitwisseling van informatie tussen de afdelingen van je onderneming. Bij sommige aanbieders van bedrijfssoftware krijg je als nieuwe zakelijke klant zelfs korting, waardoor dit duurzame alternatief niet spectaculair duurder is dan artikelen met de laagste prijs.

Duim

Tot slot (aanrader)

Wil je als startende ondernemer zo efficiënt mogelijk duurzaam van start gaan? Bij Firm24 helpen we je daar heel graag bij! We zijn er voor al je vragen over groen ondernemen en duurzaam investeren. Bezoek onze kennisbank, bekijk verhalen van andere ondernemers of neem contact met ons op.

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 19 mei 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24