Hoge energierekeningen voor ondernemers; alle tips op een rijtje!

Het is je vast niet ontgaan, de energiekosten gaan door het dak. In veel huishoudens worden extra dikke truien gedragen en blijft de verwarming uit. Maar hoe zit het als jij een restaurant runt? Moeten alle gasten dan ook in de kou zitten? In deze blog lees je hoe jij het beste kan omgaan met de hoge energierekeningen als ondernemer aan de hand van 5 tips.

Tip 1: Vind de juiste energieleverancier

Door de grote veranderingen in energieprijzen kan het zomaar zo zijn dat de energieleverancier die jij al jaren gebruikt, niet langer de beste optie is om jouw wensen te voldoen. Daarom is het een aanrader om onderzoek te doen naar de verschillen tussen de leveranciers en te kijken welk type contract het beste bij jouw situatie past.

Tip 2: Kom met creatieve oplossingen

Naast een verwarming zijn er ook andere dingen die energie kosten. Denk aan koelingen, machines of ovens. Je moet creatief blijven om duurzaam met deze kostenposten om te gaan. Zo zijn er nu bakkers in Nederland die een gezamenlijke oven hebben. Dan voorziet één oven een hele buurt. Je kan ook simpele trucjes gebruiken door de verwarming bijvoorbeeld niet hoger dan 19 graden te zetten of een minder grote koeling te gebruiken.

Raket

Tip 3: Investeer in duurzaamheid

Om in duurzaamheid te kunnen investeren is vaak wel enig kapitaal nodig. Zonnepanelen, isolatie en duurzame goederen kosten nou eenmaal wat. Toch is geld hiervoor vrijmaken enorm belangrijk. De energiecrisis zal naar verwachting nog lange tijd aanhouden en dus is het nodig om je voor te bereiden op de toekomst. De beste investering die je op dit moment kan doen is dan ook in duurzaamheid. Uiteindelijk kost het warm houden van een heel restaurant met koelingen, ovens en gas daarbij, meer dan de investering je zal kosten. Wil je meer weten over hoe je kan verduurzamen? Klik dan hier.

Tip 4: Sluit een dynamisch energiecontract af

Er zijn verschillende soorten energiecontracten die je kan afsluiten. Een dynamisch contract zorgt ervoor dat de prijs die jij betaalt voor energie meebeweegt met de markt. Nu de prijs zo hoog is, zal je dus behoorlijk moeten dokken. Echter, als de prijs weer enigszins daalt, betaal jij ook meteen minder. Een ander voordeel van een dynamisch contract is dat je deze maandelijks kan opzeggen. Zo kan je indien het nodig is, makkelijk van je contract af zonder al te veel moeilijkheden.

Tip 5: Onderzoek welke subsidies je kan krijgen

De overheid wil ondernemers hulp aanbieden en hierdoor zijn er bepaalde subsidies vrijgemaakt. Doe dus goed onderzoek naar welke subsidies van toepassing zijn voor jouw situatie. Maken jouw energiekosten 7% of meer van jouw omzet uit? Dan heb je bijvoorbeeld recht op een tijdelijke tegemoetkoming genaamd “Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)”.

Duim

Hulp van Firm24

Wil jij meer weten over de hoge energieprijzen en wat die precies voor jou gaan betekenen. Plan dan hier je check-gesprek in met één van de specialisten van Firm24. Daar kan je alles vragen over jouw persoonlijke situatie en krijg je inzicht in jouw omstandigheden.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 13 juli 2023
Gepubliceerd op 29 december 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24