Extra bedrijfsactiviteiten toevoegen: hoe doe je dat?

Als ondernemer kijk je altijd naar de toekomst. Waar wil je mee door? Wat wil je verbeteren? En waar kan je groeien? Het zijn vragen waar veel ondernemers mee bezig zijn en kan je zo ook op het idee brengen om extra bedrijfsactiviteiten aan jouw bedrijf toe te voegen. In dit artikel lees je hoe en wanneer je dat kan doen met de hulp van Firm24.

Waarom zou je een extra bedrijfsactiviteit toevoegen?

Wanneer je jouw bedrijf opzet, geef je bij de KvK door welke bedrijfsactiviteiten onder jouw onderneming vallen. Het kan zomaar zijn dat je na een tijd een nieuwe richting wil uitgaan zonder dat je van je oude onderneming af wil. In zo’n geval kan je een extra bedrijfsactiviteit toevoegen aan jouw onderneming. Het geeft je de kans om je diensten/producten uit te breiden en stimuleert groei van jouw bedrijf. Je hoeft de bedrijfsactiviteiten niet perse aan jouw oude bedrijf toe te voegen, je kan er namelijk ook voor kiezen om een nieuw bedrijf bij de KvK in te schrijven.

Is het rendabel om een extra bedrijfsactiviteit toe te voegen?

Als je twijfelt om een nieuwe bedrijfsactiviteit aan jouw onderneming toe te voegen is het verstandig om te kijken hoe goed de nieuwe bedrijfsactiviteit binnen jouw bestaande onderneming past. Vult het jouw andere bedrijfsactiviteiten aan? Dan kan het ontzettend rendabel zijn. Is het iets totaal anders? Dan kan jouw bedrijf eronder lijden nu je aan beide activiteiten maar de helft van de tijd kan besteden. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, maar je moet een goede afweging maken van de middelen die je ter beschikking hebt om te bepalen of het je meer zal gaan opleveren.

Welke bedrijfsactiviteiten kan je toevoegen?

Als ondernemer kan je meerdere handelsnamen toevoegen aan jouw bedrijf en zo verschillende activiteiten toevoegen. De activiteiten komen overeen met een SBI-codes (standaard bedrijfsindeling codes), deze geeft de KvK. Iedere SBI code staat voor een andere bedrijfsactiviteit en er kunnen dus ook meerdere op jouw onderneming van toepassing zijn. Wil je kijken welke bedrijfsactiviteiten en bijbehorende SBI codes je aan jouw onderneming kan toevoegen? Klik dan hier.

Hoe voeg je een nieuwe bedrijfsactiviteit aan jouw bedrijf toe?

Je kan handelsnamen toevoegen aan jouw bedrijf door naar de site van de KvK te gaan. Daar is een online formulier beschikbaar waar je de activiteiten en handelsnamen kan toevoegen. Je selecteert dan eerst om welk bedrijf het gaat en vult dan de rest van het formulier in. Het is vrij makkelijk en kost geen geld. Als je dit eenmaal hebt gedaan moet je bij de Belastingdienst ook doorgeven dat deze aanpassingen zijn gemaakt. Vervolgens moet je jouw boekhouding ook aanpassen.

Welke stappen moet je ondernemen?

Als je bedrijfsactiviteiten aan een bestaand bedrijf wil toevoegen, moet je een nieuwe handelsnaam toevoegen in het Handelsregister. De handelsnaam moet namelijk de bedrijfsactiviteiten dekken. Je moet ook de bedrijfsomschrijving van de bestaande onderneming aanpassen zodat deze ook de nieuwe bedrijfsactiviteiten omvat. Wil je een nieuw bedrijf oprichten? Dan volg je de normale stappen van het oprichten van een onderneming. Let wel op, want je mag als ondernemer slechts 1 eenmanszaak hebben. Als jouw andere onderneming dat al is, moet je dus voor een andere rechtsvorm kiezen.

Waar moet je verder rekening mee houden?

Bij het toevoegen van bedrijfsactiviteiten moet je erop letten dat je verzekeringen, boekhouding en algemene voorwaarden ook worden aangepast. Zo geniet je dezelfde bescherming voor je nieuwe handelsactiviteiten, als bij je oude. Verder kan het soms slim zijn om het bestemmingsplan van jouw gemeente te raadplegen. Deze kan het soms onmogelijk maken of een vergunning eisen om bepaalde activiteiten in jouw regio uit te voeren. Tot slot is het slim om een nieuwe zakelijke bankrekening aan te vragen zodat de rekeningen per activiteit makkelijk te onderscheiden zijn.

raket

Hulp van Firm24

Weet jij na het lezen van dit artikel zeker dat het tijd is om jouw bedrijfsactiviteiten te verbreden of vraag je je af of het toevoegen van een extra bedrijfsactiviteit voor jou rendabel gaat zijn? Klik dan hier om gratis en voor niets met één van onze specialisten te sparren en krijg advies op maat.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 5 juni 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24