Ga er gerust even tussenuit als startende ondernemer!

“Vakantie?” "Nee, daar heb ik nu geen tijd voor.” Vaak denken startende ondernemers dat er geen tijd is om even vakantie te nemen en werken daarom continu door. Maar ook jouw lichaam als startende ondernemer heeft af en toe even rust nodig. De gevolgen van overbelasting (ziekte, mindere kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn namelijk veel groter vergeleken met een weekje uitrusten op vakantie. Niemand zal er raar van opkijken wanneer jij jouw vakantie aankondigt. Het is alleen belangrijk dat je er niet zomaar tussenuit gaat, daarom geven wij jou in deze blog zes tips, zodat je rustig kan opladen op vakantie.

Tip 1 - Een financiële buffer 

Wanneer je op vakantie gaat, verdien die periode waarschijnlijk minder. Dit hoeft niet erg te zijn! Zorg er voor als startende ondernemer, dat je voordat je op vakantie gaat op een aantal geldzaken goed let. Het is belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Deze buffer kan je gebruiken in de periode na je vakantie. Je vangt hiermee het gat in jouw inkomsten goed op. Soms kan het voor een startende ondernemer lastig zijn om een goede buffer op te bouwen. Maar dit kan je ook langzamer doen of je kan proberen ergens iets meer kosten te besparen. Een low-budget vakantie is natuurlijk ook een goede optie, want het belangrijkste is dat je vooral kan opladen op jouw vakantie. 

Tip 2 - Het juiste moment 

De timing van jouw vakantie als startende ondernemer is essentieel. Naast dat je nadenkt over de temperatuur, sneeuwkwaliteit en het regenseizoen van jouw vakantiebestemming, moet je ook nadenken over het juiste moment voor jouw onderneming. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw eigen situatie en die van jouw klanten. Daarnaast is het niet verstandig om op vakantie te gaan wanneer jouw onderneming de meeste omzet draait. Hou dus ook rekening met (verwachte) grote opdrachten. 

Tip 3 - Informeer klanten

Je gaat dus heerlijk even op vakantie om op te laden van de drukke periode van de start van jouw onderneming. Nu is het belangrijk dat je jouw opdrachtgevers en klanten van je onderneming zo vroeg mogelijk hiervan op de hoogte stelt. Hiermee laat je namelijk zien dat je rekening met ze houdt en kunnen ze hier zelf ook rekening mee houden in hun eigen planning. Het is aan te raden om jouw klanten persoonlijk te informeren over jouw vakantie. Je investeert hiermee in de relatie en ontdekt mogelijk ook kansen voor nieuwe opdrachten.  

Tip 4 - Stuur facturen vóór de vakantie

Daarnaast is het ook belangrijk om vooruit te denken. Je zit vast niet te wachten op heel veel administratie, wanneer je net terugkomt van een heerlijke vakantie. Zorg er daarom voor dat je voordat je op vakantie gaat alle facturen zijn verstuurd en de administratie van jouw onderneming op orde is. Zo maak je het makkelijker voor jezelf als je weer terugkomt en heb je meer rust op vakantie. 

Gratis advies voor ondernemers

Tip 5 - Afspraken over jouw beschikbaarheid op vakantie 

Je ligt net lekker in het zonnetje naast het zwembad en op het moment dat je een koud drankje voor jezelf inschenkt belt er een klant of collega. Soms is het noodzakelijk om toch op te nemen. Maar je wil natuurlijk niet continu met de onderneming bezig zijn op vakantie. En ook al ben jij thuis gebleven en zit je lekker in jouw achtertuin met een goed boek: elke vorm van vakantie is een echte vakantie en moet zo worden gezien. Het is daarom belangrijk om afspraken over je beschikbaarheid in deze periode te maken. Enkele voorbeelden van afspraken zijn:  

  • Zorg dat je een bereikbare vervanger hebt die opdrachtgevers, klanten en collega’s kunnen bereiken en kan helpen indien het nodig is. 
  • Spreek een aantal momenten in jouw vakantie af waarin je wel bereikbaar bent. Op deze momenten communiceer je met de opdrachtgevers en de rest van de vakantie ben je offline. 
  • Maak een automatisch antwoord en een voicemail waarin je aangeeft dat je op vakantie bent en wanneer je weer beschikbaar bent. 

Tip 6 - Bepaal of je wel of geen (tijdelijke) vervanging wilt

Stel jezelf de vraag of het nodig is om tijdelijk vervanging te regelen. Vaak kan je makkelijker jouw onderneming loslaten terwijl je op vakantie bent, wanneer je jouw werkzaamheden tijdelijk overdraagt. Deze vervanger kan jouw zakelijke mail bijhouden waardoor verschillende verzoeken worden afgehandeld, maakt afspraken over spoedgevallen en kan indien nodig bij een echt noodgeval contact met jou opnemen. 

Meer weten? 

Heb je na het lezen van deze zes tips nog vragen over hoe je het beste op vakantie kan gaan als startende ondernemer of heb je andere vragen die je aan een specialist wil voorleggen? Plan dan hier een gratis check-gesprek in en krijg gratis advies en uitleg van een van onze specialisten of neem een kijkje tussen onze andere blogs.

Floor Willemse linkedin
Floor is student Life Science and Technology en Rechten en daarnaast juridische content schrijver bij FIRM24.
Bijgewerkt op 20 maart 2024
Gepubliceerd op 1 december 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24