Een noodgeval op de werkvloer: weet jij wat je moet doen?

Wat doe jij als er een noodgeval op de werkvloer is? Waarschijnlijk is deze vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. Dit komt omdat noodgevallen gelukkig niet zo vaak voorkomen. Maar ‘niet zo vaak’ betekent niet dat ze helemaal niet voorkomen en daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen tijdens een noodgeval. Hiermee voorkom je namelijk blinde paniek en zorg je ervoor dat de vervelende consequenties van een noodgeval zo beperkt mogelijk blijven. Benieuwd wat jij als ondernemer kan doen om goed voorbereid voor de dag te komen? In deze blog vertellen we het je!

Help me uit de brand! 

Een ongeval, een brand of een medisch kritieke situatie: noodgevallen zijn er in alle soorten en maten. Ook op de werkvloer kan er zich zo’n situatie voordoen. Een simpel voorbeeld is een bedrijfsongeval waarbij een medewerker een ongeluk krijgt op de werkvloer, zoals een ongeluk met grote machines of gewoon simpel struikelen over losliggende spullen. Bedrijfsongevallen kunnen uiteenlopen van heel onschuldig tot heel ernstig en een noodgeval is dus niet uitgesloten. Ook het uitbreken van brand is een noodgeval en is nooit volledig te voorkomen. Overal kan kortsluiting ontstaan of misschien is er bij jouw onderneming wel extra explosiegevaar door het werk met chemische materialen. Een ander veelvoorkomend noodgeval is wanneer een werknemer direct medische hulp nodig heeft. Iedereen kan onwel worden en dit kan soms zo erg zijn dat direct handelen van levensbelang is.

Goede voorbereiding is het halve werk 

Aangezien noodgevallen dus echt niet altijd te voorkomen zijn, is het des te belangrijker om te weten hoe je moet ingrijpen. Dit is niet altijd makkelijk, want bij een brand handel je heel anders dan wanneer een van je werknemers onwel wordt. Dus, hoe zorg je er nou voor dat je in iedere noodsituatie beslagen ten ijs komt? Dat kan met behulp van bedrijfhulpverleners (BHV’ers). BHV’ers hebben middels een BHV cursus geleerd hoe ze moeten handelen bij noodgevallen. Zo voorkom je paniek en ondoordachte plannen met alle gevolgen vandien. Het is namelijk belangrijk dat een of twee personen de leiding nemen in geval van nood en dat er gestructureerd te werk wordt gegaan. Een werkvloer vol met mensen die als kip zonder kop rondrennen, bevriezen of in het rond gaan schreeuwen lost niks op. BHV’ers kunnen de andere mensen aansturen om zo met zijn allen effectief in te grijpen. 

BHV: moet ik dat regelen?

BHV dus… maar is dat jouw verplichting als werkgever of moeten mensen dat zelf in hun eigen tijd doen? Genoeg BHV’ers regel jij als werkgever middels een BHV cursus. Aan de bak dus, want het hebben van voldoende BHV’ers is niet alleen heel belangrijk voor de veiligheid van de onderneming, maar is ook nog eens wettelijk verplicht. Je mag zelf weten wat voor BHV cursus je aanbiedt aan je werknemers. Let er alleen wel op dat de BHV cursus een ‘BHV keurmerk’ heeft, want zo weet je zeker dat jij straks bekwame en gecertificeerde werknemers op de vloer hebt rondlopen.

Motivatie en verplichtingen 

Het kunnen redden van levens in geval van nood. Meer motivatie is er eigenlijk niet nodig om te zorgen dat er bij jullie onderneming altijd op een juiste manier ingegrepen kan worden, toch? Maar, naast deze intrinsieke motivatie zijn er ook nog wat externe factoren die meespelen. Sommige maatregelen zijn namelijk verplicht voor jouw als ondernemer om te nemen. We lieten het al even doorschemeren, maar het hebben van genoeg BHV’ers is verplicht en als werkgever moet je zorgen voor een BHV cursus en voor jaarlijkse herhaalcursussen. Daarnaast is het verplicht om een EHBO kist op de werkvloer te hebben, want zonder EHBO kist is het niet mogelijk om bedrijfshulp te verlenen. Daarnaast is het verplicht om een brandblusser te hebben en een intern noodplan voor eventuele evacuatie. Zo kan er ook bij brand ingegrepen worden. 

Boetes… nee dankje! 

Wanneer jij niet aan bovenstaande verplichtingen voldoet of wanneer jij verkeerd handelt als onderneming in een noodsituatie, kan dit naast de directe gevolgen (zoals slachtoffers en materiële schade), ook nog andere vervelende consequenties hebben. Allereerst loop je het risico op een fikse boete wanneer je een bezoekje krijgt van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Maar dat is niet alles, want wanneer er bijvoorbeeld een arbeidsongeval plaatsvindt en je handelt niet goed als bedrijf, dan is er een kans dat de werknemer zelf naar de arbeisinspectie stapt en kan het uiteindelijk zelfs een juridische zaak worden. Hier zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten als ondernemer. Meer over rechten en plichten bij een bedrijfsongeval lees je hier!

Tot slot! 

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank of tussen onze andere blogs!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 4 april 2024
Gepubliceerd op 1 april 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24