Met deze 3 stappen bescherm je jouw bedrijf tegen cyberaanvallen

Er is een enorme toename van cyberaanvallen in Nederland. Er waren in 2021 maar liefst 40% meer cyberaanvallen dan het jaar ervoor waarbij wekelijks zo’n 446 organisaties worden getroffen. Dit is ook niet zo gek nu bijna alles digitaal gaat tegenwoordig. Waarom zou je een bank overvallen, als je een crypto kan hacken? De toename is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Maar wat kan je hier nou tegen doen? In deze blog lees je wat cyberaanvallen nou precies zijn en hoe je jouw bedrijf beschermt.

Flinke toename cyberaanvallen

Bij een cyberaanval is er een persoon of organisatie dat het informatiesysteem van een bedrijf probeert te hacken. Ze proberen hiermee dan voordeel te halen, vaak aan de hand van losgeld. Dit kan tot flinke bedragen oplopen, vooral bij grote bedrijven. Het aantal cyberaanvallen is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. De cybercriminelen zijn ook een stuk professioneler geworden. Werknemers daarentegen zijn nog altijd relatief onopgeleid als het erop aankomt. Zo is het moeilijk om de aanvallen te herkennen en voorkomen. Een ander probleem is dat veel technische systemen achterlopen op de nieuwste systemen waardoor ze een makkelijke prooi zijn. Een cyberaanval wordt vaak ook pas laat herkend. Het duurt gemiddeld zelfs 146 dagen voordat bedrijven erachter komen dat ze gehackt zijn.

Schild

Welke soorten cyberaanvallen zijn er?

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen, hieronder staan een paar vormen die vaak worden gebruikt:

  1. Malware - dit is software die schadelijk is voor een systeem, zoals een virus op je computer. Dit wordt meestal geactiveerd door het klikken op een link of het openen van een e-mail bijlage. Bij dit soort cyberaanvallen kan eigen software geblokkeerd worden, geheime informatie worden verkregen of een systeem onbruikbaar worden.
  2. Phishing - hierbij worden er berichten of e-mails verstuurd die van een gerespecteerde bron lijken te komen. Werknemers geven dan vertrouwelijke informatie op terwijl ze eigenlijk gewoon worden opgelicht. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail van de bank die ineens naar je pincode vraagt.
  3. Man in the middle aanval - bij deze cyberaanval word je afgeluisterd en wordt communicatie tussen partijen onderschept. Zo kunnen cybercriminelen aan vertrouwelijke informatie komen.
  4. Ransomware - in dit geval worden al de bestanden van jouw systeem versleuteld waardoor je er niet meer in kan. Vervolgens krijg je hier een melding van en kan om losgeld gevraagd worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is erg moeilijk om een cyberaanval aan te vechten, je wilt deze dus liever voorkomen. Voorkomen is hier dus echt beter dan genezen. Je hebt hiervoor een goede security aanpak nodig. Als jouw bedrijf veel online doet, is het verstandig om hier een professional voor in te schakelen. Je doorloopt in ieder geval de volgende stappen:

Stap 1

Bepaal welke delen van jouw systeem het belangrijkst zijn. Waar moet de weerbaarheid het hoogst zijn en waar is dit minder belangrijk? Als je dit duidelijk hebt, kan je werken aan een efficiënte aanpak.

Stap 2

Verhoog de weerbaarheid van jouw systeem. Denk aan sterke wachtwoorden, antivirus software, authenticatie bij het inloggen en een firewall. In dit geval is het: hoe meer, hoe beter. Zorg voor een goed beveiligde bedrijfswebsite, dat de software regelmatig wordt geüpdatet en dat back-ups worden bewaard.

Stap 3

Leid jouw werknemers op. Mensen zijn eigenlijk de zwakste schakel bij cyberaanvallen. Wist je dat 90% van de malware via email binnenkomt? Het is belangrijk dat werknemers leren om cyberaanvallen te herkennen en te voorkomen. Klik dus niet op rare linkjes of e-mails en gebruik geen openbare WiFi netwerken.

Check, check, dubbelcheck

Er zijn dus veel dingen die je kan doen om een cyberaanval te voorkomen. Wil je weten of jouw bedrijf voldoende is beschermd? Bekijk dan deze checklist. Als je aan deze punten voldoet ben je een stuk minder kwetsbaar voor een cyberaanval. Hou wel in je achterhoofd; cybersecurity is maatwerk. Voor een IT-bedrijf is een heel ander soort aanpak nodig dan een kledingwinkel. Het is dus verstandig om advies aan experts te vragen.

  • Goede, sterke wachtwoorden
  • Twee Factor Authenticatie
  • Nieuwe software die regelmatig wordt geüpdatet
  • Voldoende back-ups van informatie
  • Encryptie (versleutelde data)
  • Firewall
Checklist

Ten slot

Heb je nog vragen of wil je extra informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

logo_firm24_color_9b432741b9
Firm24 linkedin
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 19 mei 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24