Help! Mijn onderneming is net getroffen door een cyberaanval

Ongeveer een jaar geleden, in maart 2022, werd het bedrijf Samsung slachtoffer van een grote cyberaanval. Er werd gevoelige data gehackt en verspreid via meerdere servers. Het was een spannende tijd voor het bedrijf, maar ook voor de klanten. Gelukkig heeft de cyberaanval Samsung geen grote gevolgen gehad, maar dit had zomaar anders kunnen aflopen. Helaas komen, met de groei van technologie, ook de cyberaanvallen steeds vaker voor. Maar, wat moet je doen als jouw onderneming slachtoffer wordt van zo’n aanval en beschermde data ineens niet meer veilig is? Je leest het hier!

Een cyberaanval en hackers

Het is een van de snelst groeiende misdaden wereldwijd: cyberaanvallen. We spreken van een cyberaanval wanneer er ingebroken wordt op de ICT systemen van jouw onderneming om data te verkrijgen. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om informatiesystemen zoals computers, websites en servers. Een cyberaanval wordt altijd met opzet en vaak ook met kwade bedoelingen gedaan. Vaak worden cyberaanvallen gedaan met als doel om hier een bedrag voor te krijgen van de getroffen onderneming. Soms wordt een cyberaanval niet alleen voor het geld gedaan, maar voor de data zelf die hackers in handen willen krijgen om hier weer van te kunnen profiteren.

De ene cyberaanval is de andere niet

Wanneer jouw onderneming wordt getroffen door een cyberaanval, dan kan dit op verschillende manieren gebeuren. Want, de ene cyberaanval is de andere niet en er zijn dan ook verschillende soorten te onderscheiden. We bespreken hieronder vijf veelvoorkomende vormen van cyberaanvallen:

Phising

Een van de bekendste cyberaanvallen is phising. Bij phising communiceren de hackers onder naam van een ander. Het lijkt dus vaak of dat mailtje, of die sms van een bekende en betrouwbare bron komt terwijl dit in werkelijkheid cybercriminelen zijn. Zodra jij als onderneming dan op een bepaalde link klinkt of je gegevens invult, kan jij vervolgens gehackt worden.

Malware

Een andere vorm is Malware waarmee gevaarlijke software wordt bedoeld. Dit gaat vaak over ransomware of virussen die op je informatiesystemen worden geïnstalleerd en die vervolgens bepaalde toegang blokkeren of waarmee beschermde data mee verkregen kan worden. De betekenis ransomware is dat bestanden versleuteld worden, terwijl het bij virussen gaat om geïnfecteerde bestanden.

DDos-aanval

Je hebt vast weleens van de term DDoS-aanval gehoord. Deze term staat voor Distributed Denial-of-service aanval. Met zo’n aanval worden volledige systemen stilgelegd. Deze systemen worden door de hackers namelijk overbelast door besmette apparaten.

Man-in-the-middle-aanval

Bij deze vorm van cybercriminaliteit wordt de communicatie tussen twee partijen opgevangen. Wanneer er dus informatie uitgewisseld wordt tussen twee partijen, wordt deze informatie opgevangen door een derde partij die als het ware in het midden staat van deze twee partijen. Vaak gebeurt deze cyberaanval via een open wifi netwerk of via mailverkeer.

SQL-injectieaanvallen

Een laatste vorm van cybercriminaliteit die we willen benadrukken heeft te maken met Structured Query Language. Dit is een minder bekende en wat ingewikkeldere vorm van cybercriminaliteit dan bovenstaande vormen. Bij een SQL-injectieaanval worden er door hackers codes geïmplementeerd in automatische invulvelden. Door daar een code te implementeren en elementen te veranderen krijgt de crimineel toegang tot de database.

Wat betekent een datalek voor mijn bedrijf?

Een datalek kan veel verschillende en vervelende gevolgen hebben voor jouw onderneming en voor de klanten en betrokkenen van je onderneming. Wat voor gevolgen een cyberaanval precies heeft, ligt aan de aard en omvang van de aanval en aan de beweegredenen van de hackers. Zo kan het zijn dat het jouw bedrijf veel geld kost omdat er door de hackers losgeld wordt gevraagd. Ook kan een cyberaanval een lek van data als gevolg hebben. Dit betekent dat gevoelige informatie en data, van bijvoorbeeld jouw klanten, op straat komen te liggen. Naast deze gevolgen kan een cyberaanval ook gevolgen hebben op het vertrouwen dat de klanten in jou hebben en kan het zorgen voor een flinke deuk in jouw reputatie. Dit kan uiteindelijk ook weer financiële schade opleveren.

schild

Tips om te voorkomen!

Een cyberaanval wil je als ondernemer natuurlijk het liefst voorkomen, want het is geen prettig idee dat jouw data straks op straat ligt. Maar, kan dit eigenlijk wel? In dit artikel lees je in drie stappen hoe je jouw onderneming het best beschermt tegen een cyberaanval! Ook vertellen we hier alvast een aantal zaken die je helpen bij het voorkomen van een cyberaanval door hackers. Allereerst is het belangrijk om een goed cyberbeveiligingssysteem te hebben. Zorg dat je sterke wachtwoorden hebt en dat alle systemen up-to-date zijn en dit ook blijven. Maak gebruik van antivirusprogramma’s die je beschermen tegen virussen en zorg ervoor dat je goede afspraken maakt betreffende de ICT. Zo kan een SSL certificaat ervoor zorgen dat de verbinding tussen de browser van bezoekers en jouw website is beschermd. Een andere tip is om werknemers goed op de hoogte te brengen van de gevaren en om werknemers maar beperkt toegang te geven tot informatiesystemen. Als laatste is het aan te raden om een cyberrisk verzekering te hebben. Met deze verzekering verzeker jij je onderneming tegen schade die jij of je klanten oplopen als gevolg van een cyberaanval. Via Firm24 sluit je makkelijk een cyberrisk verzekering af via deze link!

Wat te doen bij een cyberaanval?

Stel je hebt er alles aan gedaan om een cyberaanval te voorkomen en alsnog wordt jouw onderneming de dupe van een vervelende cyberaanval… wat doe je dan? Belangrijk is om in dat geval goed te communiceren naar de betrokken partijen, bijvoorbeeld de werknemers van je bedrijf of de klanten. Wanneer er data gelekt is moet je dit melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Via deze link regel je dit snel en makkelijk via Firm24!  Bovendien is het belangrijk dat jij aangifte doet van de cyberaanval bij de politie. Als laatste is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Dit kan je het beste doen met behulp van een expert op het gebied van cyberbeveiliging. Zij kunnen jou helpen om de schade te evalueren, de aanval te stoppen en de schade te beperken.

raket

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje tussen onze andere blogs of plan een gratis check-gesprek in om al je vragen te stellen aan een Firm24 specialist!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 30 mei 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24