Bigger is better: hoe schaal je jouw onderneming op?

Veel ondernemers hebben behoefte om hun onderneming op te schalen. Maar hoe doe je dat? Hoe behoud je de balans tussen kwantiteit en kwaliteit? Hoe zet je je werknemers effectief in? En waar moet je beginnen met opschalen? In deze blog lees je wat opschalen nou precies is en tips over hoe je dit als ondernemer slim kan aanpakken.

Wat is opschalen precies?

Het opschalen van een onderneming betekent het vergroten van de omvang en het bereik van jouw bedrijf om de winst te maximaliseren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals het vergroten van jouw productie, het uitbreiden van jouw klantenkring, het verbreden van jouw productassortiment, het betreden van nieuwe markten, of het aannemen van meer werknemers. Het doel van het opschalen van een onderneming is om jouw bedrijf te laten groeien en een sterke positie in de markt te verkrijgen.

Welke tips moet je meenemen als je gaat opschalen?

Het opschalen van een onderneming is een complex proces dat vaak gepaard gaat met een grotere verantwoordelijkheid voor de ondernemer en werknemers. Hieronder staan enkele tips die je kunt nemen wanneer je jouw onderneming wil gaan opschalen:

  1. Stel een duidelijke strategie op: voordat je begint met het opschalen van jouw onderneming, is het belangrijk om een duidelijke strategie te hebben. Zo wordt de rest van het proces een stuk overzichtelijker voor jou en de werknemers. Denk hierbij aan het omschrijven van je doelgroep, het bepalen van je concurrentie en het opstellen van een businessplan dat je zal gaan helpen bij het nemen van beslissingen.
  2. Investeer in technologie: technologie wordt met de dag belangrijker en kan vooral bij grotere bedrijven helpen. Het stelt je in staat om processen te automatiseren, informatie sneller te verwerken en nieuwe klanten te werven zonder dat er nieuwe werknemers aangenomen worden. Het kan ook helpen om jouw onderneming te onderscheiden van concurrenten. 
  3. Schaal het personeelsbestand op: een personeelsbestand is een van de belangrijkste middelen bij het opschalen van jouw onderneming. Hiervoor moet je wel de juiste werknemers aan boord hebben die dit kunnen realiseren. Heb je geen werknemers die hiervoor geschikt zijn? Overweeg dan om samen te werken met freelancers of consultants voor aanvullende expertise.
  4. Breid de marketing en sales uit: om jouw onderneming op te schalen, moet je ook nieuwe klanten aantrekken. Investeer in marketingstrategieën die je kunnen helpen om de onderneming te promoten en nieuwe klanten aan te trekken. Vaak is digitale marketing een goede investering. Kijk hierbij naar verschillende platformen.  
  5. Overweeg externe financiering: als je een onderneming wilt opschalen, kan dit behoorlijk wat kosten. Je moet vaak grote investeringen maken en hierdoor kan het nodig zijn om externe financiering aan te trekken. Extra geld is een fijne buffer om de juiste middelen en technologieën aan te trekken.
  6. Focus op klantenservice: goede klantenservice is essentieel voor het opschalen van jouw onderneming. Het zorgt ervoor dat de kwaliteit niet verloren gaat. Investeer in het opzetten van een klantenserviceteam dat klachten snel en effectief afhandelt. Zo houd je bestaande en nieuwe klanten tevreden.  
  7. Wees flexibel: het opschalen van een onderneming is een continu proces. Wees bereid om je strategie aan te passen wanneer dat nodig is en luister naar betrokkenen zoals de werknemers en klanten. Leer van successen en mislukkingen en durf ook nieuwe dingen te proberen. Ondernemen is nooit zonder risico, en dat is nou juist het mooiste eraan. 

Wat zijn valkuilen bij het opschalen?

Er zijn verschillende valkuilen bij het opschalen van een onderneming. Zo komt het vaak voor dat een onderneming te weinig kapitaal blijkt te hebben om het groeiproces te financieren. Het kan ook zo zijn dat een bedrijf te snel wil gaan groeien waardoor er slordigheidsfouten worden gemaakt of kwaliteit verloren gaat. Tot slot zie je vaak dat er in de praktijk te weinig aandacht is voor klantbehoeften waardoor grote bedrijven de essentie van hun product uit het oog verliezen. Dit zijn allemaal dingen waar je goed op moet gaan letten wanneer je begint met opschalen en die je ook aan de werknemers moet meegeven.

Meer weten?

Zie jij het al zitten om jouw onderneming op te schalen of wil je advies over vervolgstappen die je kunt nemen? Plan dan vandaag nog een gratis check-gesprek in en raak met één van onze specialisten in gesprek.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Gepubliceerd op 26 januari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00