Hoge energiekosten? Drempel voor TEK-regeling vervalt!

We kunnen er niet meer omheen: de energieprijzen rijzen de pan uit! Overal lees je tips: gewoon wat korter douchen en twee truien over elkaar aan. Geweldige tips, maar je hebt er helemaal niks aan als ondernemer. En dat terwijl je juist als ondernemer vaak veel energie verbruikt. Gelukkig kwam daar de TEK-regeling: een tegemoetkoming voor midden- en kleinbedrijven (mkb) met toren hoge energiekosten. Maar, er zat een addertje onder het gras, want er was een gemene drempel om in aanmerking te komen voor deze regeling. Goed nieuws! Het kabinet schrapt deze drempel. Ben jij een mkb met hoge kosten? Lees snel wat dit voor jou betekent!

Wat is de TEK-regeling?

Misschien had jij je er al wel bij neergelegd dat jij voorlopig niet onder die hoge energieprijzen uit zou komen. Toch ontstaat er nu een lichtpuntje in de duisternis: de drempel voor de TEK-regeling verdwijnt. Maar, wat houdt die TEK-regeling eigenlijk in? TEK staat voor Tegemoetkoming Energiekosten. Het gaat dan ook om een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb’ers die een hele hoge energierekening hebben. Deze tegemoetkoming bedraagt 50% van de kostenstijging van je energieverbruik. Let er hierbij wel op dat deze kostenstijging boven de € 1,19 m3 voor gas en € 0,35 kwh voor elektriciteit moet zijn, ook wel de drempelprijs genoemd.

Ook TEK voor jou?

Huh, er is dus toch nog een drempel? Wat verandert er dan wel? Voor we daar op inzoomen, kijken we eerst even naar alle voorwaarden voor de TEK-regeling. Allereerst moet jouw onderneming een midden- of kleinbedrijf zijn (mkb) en moet jouw bedrijf ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet jouw mkb energie-intensief zijn, maar wat betekent dat precies? Allereerst mag je niet meer dan 250 werknemers in dienst hebben en mag de jaaromzet niet meer dan € 50 miljoen zijn. Daarnaast moet minimaal 7% van de omzet bestaan uit de energiekosten. Eerder was dit 12%, maar deze drempel is dus bijgesteld naar 7%!

handshake

Kabinet schrapt drempel!

Deze voorwaarden zijn leuk, maar eerst was er nog een voorwaarde voor de TEK-regeling. Eerder moest een mkb namelijk meer dan 5000 m3 gas of 50.000 kwh elektriciteit verbruiken op jaarbasis om in aanmerking te komen voor deze TEK-regeling. Dit is de drempel die het kabinet schrapt en hiermee vervalt deze voorwaarde dus voor het mkb. Dat is natuurlijk goed nieuws, want hierdoor kunnen veel meer mkb-ers gebruik maken van deze tegemoetkoming!

Minder hoge kosten

Waarom heeft het kabinet nou eigenlijk besloten om deze drempel te schrappen? Dit komt omdat de kleinere mkb-ers geen voordeel hadden van de TEK-regeling. Het verbruiken van 5000 m3 gas of 50.000 kwh elektriciteit is flink wat op jaarbasis. Mocht jij als bedrijf bijvoorbeeld maar 4500 m3 aan gas verbruiken op jaarbasis? Dan viel jij buiten de regeling, terwijl jouw energieprijzen misschien net zo veel waren gestegen als bij de buurman. Door het schrappen van deze drempel wordt het ook voor de wat kleinere bedrijven met hele hoge energiekosten mogelijk een tegemoetkoming te krijgen. Hierdoor hebben deze bedrijven meer kans op overleven en kunnen ze gewoon door met dat waar ze mee bezig waren zonder al te grote geldzorgen. 

Hoe nu verder?

Aanvragen maar! Althans, wanneer dit mogelijk is. Het is op dit moment namelijk nog niet mogelijk om de subsidie aan te vragen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verwacht dat de TEK-subsidie aan te vragen is in het tweede kwartaal van 2023 (tussen april 2023 en juni 2023). Dit komt omdat de TEK subsidie eerst moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Ondanks dat het pas later mogelijk wordt om de TEK-subsidie aan te vragen, is het goed om te beseffen dat je deze tegemoetkoming aanvraagt voor de periode van 1 november 2022 tot en met 1 december in 2023.

raket

Tot slot!

Al met al zijn er dus een hoop mkb-ers die nu ook in aanmerking komen voor de TEK-regeling. Hopelijk ben jij één van die ondernemingen en hebben we je wat vrolijkheid kunnen bezorgen met dit bericht! Ben jij benieuwd naar andere vraagstukken? Neem dan snel een kijkje tussen onze andere blogs!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 6 juli 2023
Gepubliceerd op 21 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24