Hypothecaire lening van je holding? Tuurlijk kan dat!

Hypothecaire lening
Gepubliceerd op 9 november 2022

Op internet circuleert een leuk filmpje waarin topondernemer Elon Musk op televisie vertelt dat hij van tijd tot tijd in Tesla-fabrieken overnacht. Als toegewijde ondernemer zul je vast ook tot laat op kantoor bezig zijn, maar het is wel prettig als je naderhand naar huis kunt. Maar hoe doe je dat, ondernemen en een huis kopen? Is het mogelijk om geld uit je holding te gebruiken voor de aankoop van een huis? Dat en meer lees je in dit artikel.

Een huis financieren vanuit je bv

Voor het financieren van de aankoop van een woning bestaan verschillende opties. Je kan ervoor kiezen ergens geld te lenen, maar kan ook kapitaal aan je bv onttrekken voor de aanschaf van een huis. Hieronder bespreken we de manieren waarop je dat kunt doen.

Winst uitkeren voor inleg

Een optie is om jezelf dividend uit te keren dat je vervolgens kunt inleggen voor de aanschaf van een woning. Dividend is een winstuitkering die je ontvangt wanneer de onderneming winst boekt. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid aandelen die je in de bv hebt, heb je recht op (een deel van) de winst. Wil je meer weten over hoe het uitkeren van dividend aan jezelf werkt? Lees dan dit artikel.

Checklist

Hypothecaire lening vanuit je bv

Het klinkt misschien gek - geld lenen uit je bv voor een private aankoop - maar het kan erg voordelig zijn een hypothecaire lening af te sluiten bij je eigen bv. Vaak bespaar je duizenden euro’s ten opzichte van een lening bij een bank. Dit heeft te maken met lagere rentepercentages en belastingtarieven. Je sluit simpelweg een hypotheekovereenkomst met je bv en betaalt de aflossing en rente aan je bv.

Verhuur door eigen bv

Een andere mogelijkheid is om je bv het huis dat je op het oog hebt te laten kopen. Vervolgens kan de bv dit aan jou verhuren middels een huurovereenkomst. Een nadeel hiervan is wel dat de bv vervolgens onroerendezaakbelasting moet afdragen en de Belastingdienst eventuele waardevermeerdering eveneens doorberekent aan de bv.

Duim

Zakelijke voorwaarden en statuten

Als je geld wilt lenen van je bv, gelden daarvoor zogenaamde ‘zakelijke voorwaarden’. Het uitgangspunt van deze voorwaarden is dat de lening- of hypotheekovereenkomst aan dezelfde voorwaarden moet voldoen als wanneer de bv geld zou lenen aan een derde partij; je mag jezelf dus niet aantrekkelijker voorwaarden bieden dan in een normaal geval zou worden geboden. Wees je er ook van bewust dat een lening vanuit je bv enkel mogelijk is als in de statuten staat vermeld dat dit een optie is.

Risico’s

Houd de volgende zaken indachtig wanneer je een huis financiert vanuit je bv:

  • Ook een hypotheek vanuit je eigen bedrijf moet ooit afbetaald worden. Het feit dat je van geld leent van een bedrijf waarvan je eigenaar bent, ontslaat je niet van de plicht het geleende geld (conform de afspraken in de hypotheekovereenkomst) terug te betalen.
  • Ondernemingen kennen betere en slechtere economische tijden. Als je bv in zwaar weer terechtkomt, moet je oppassen dat deze niet ten onder gaat aan de financiering van je woning. Mocht het zover komen, kan je zelfs wanbestuur verweten worden. Bedenk dus goed of je onderneming een dergelijke financiering kan bieden en hoe je hiermee omgaat als je onderneming het water aan de lippen komt te staan.
  • Als je er ooit voor kiest je onderneming te verkopen, zul je er rekening mee moeten houden dat je privékapitaal tegenover de lening zult moeten stellen. Als je dit niet hebt, wordt het lastig je onderneming te verkopen omdat overnamekandidaten niet snel geneigd zullen zijn de uitstaande financiering aan te houden.

Regel nu de hypothecaire lening van je bv!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00