3 investeerders valkuilen die bijna iedereen weet…toch?

Veel startups dromen al over het ophalen van funding of een succesvolle exit voordat ze goed en wel begonnen zijn. Veel vaker komt het voor dat er een partner uitstapt. Of dat een investeerder toetreedt tot je startup. Bijvoorbeeld omdat de loonkosten van een werknemer nog niet gedragen kunnen worden. Lees hieronder hoe je zo’n traject slim ingaat en – de beginnersfouten die veel ondernemers maken – voorkomt.

Valkuil 1 – Niet het maximale uit de onderhandeling…

Regelmatig komt het voor dat er iemand tot een bedrijf toetreedt. Denk aan een nieuwe investeerder of (overname)partner. Op MKB niveau komt ongeveer 100x vaker voor dat er iemand uit een bedrijf stapt. Bijvoorbeeld je partner of compagnon die iets anders wil, of andere er andere ideeën over het runnen van jullie bedrijf op nahoudt.

In beide gevallen zal een notaris ten tonele verschijnen om de aandelen over te dragen. De notaris is echter het eindstation van alle onderhandelingen. Daar zit een hele belangrijke stap voor. Namelijk het opstellen van de koopovereenkomst aandelen. Iets waaraan in sommige situaties het opstellen van een termsheet vooraf gaat. Zorg dat je weet wat er uiteindelijk in zo’n overeenkomst komt te staan. Zo haal je WEL het maximale uit je onderhandeling.

Lees ook: De aanheelhoudersovereenkomst sluiten:

→ Op deze 5 dingen moet je letten.

Valkuil 2 – Geen of slechts alleen (boeken)onderzoek doen

Zorg dat je goed weet wat je koopt. Dat doe je door een boekenonderzoek uit te (laten) voeren. Je kijkt dan naar de winstgevendheid, de lopende verplichtingen en of er geen “lijken in de kast zitten”. Als je bijvoorbeeld een onderneming koopt die net een tienjarig huurcontract heeft getekend tegen een torenhoge maandhuur op een B-locatie, dan ben je niet blij……. Doorgaans kun je je accountant vragen zo’n onderzoek te doen. Eventueel kan een (geregistreerd) waarderings-expert op basis daarvan de waarde van je bedrijf zo objectief mogelijk vaststellen of toetsen.

Hoewel een financiële check-up een van de belangrijkste en meest bekend vormen van due dilligence is, kan je ook een commerciële of technische due-dillegence (laten) doen. Stel je neemt een softwarebedrijf over. Dan wil je wel weten dat de software technisch goed in elkaar zit. En dat die duizenden users die een bedrijf zegt te hebben ook echt betalende users zijn. En niet net zoals 30% van alle Twitter-accounts: Hartstikke fake!

Valkuil 3 – Geen concurrentiebeding opnemen

Of je nu een bedrijf van iemand overneemt, in een bedrijf gaat investeren of uit een bedrijf stapt. In essentie gebeurt dat doordat de aandelen van eigenaar verwisselen, ofwel er is sprake van een aandelenoverdracht. Degene die de aandelen in bezit heeft, heeft de controle over de gehele onderneming.

Maar de voorgaande eigenaar heeft zijn kennis en netwerk nog steeds op zak. Vanuit een andere onderneming kan hij of zij makkelijk met jou gaan concurreren. Dat wil je natuurlijk niet. Maar als je er niets over afspreekt, dan mag dit helaas wel.

Neem daarom in de koopovereenkomst aandelen altijd een concurrentiebeding op in deze overeenkomst. Specificeer heel duidelijk:

  • op welk vlak hij/zij niet mag concurreren
  • waarom hij dat niet mag
  • voor hoe lang hij dit niet mag

Niks nieuws onder de zon? Klik dan nog ff door

Hoewel een groot deel van de ondernemers bovenstaande materie niet direct beheerst, was het misschien voor jou bekende kost. Daarom hebben we iets extra’s voor de slimme lezers zoals jij. In dit artikel ook nog 3 dingen die NIET iedereen weet over een overname, toetredende investeerder of uittredende partner omgaat. Ondek ze hier in nog 2 minuten.

man en papier

Vragen over hoe een aandelenoverdracht te regelen of?

Was je goed op de hoogte van de bovenstaande 3. Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande – nog vragen. Het zou gek zijn als je die niet zou hebben. Ondernemingsrecht is lang niet altijd duidelijk voor iedereen. Wat aannames checken of iets zeker weten? Liever eerst sparren over een aandeelhoudersovereenkomst? Neem dan contact op via legal@firm24.com of 020 – 3080675.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 3 juli 2023
Gepubliceerd op 25 augustus 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24