Is er een BHV’er in de zaal?

Heerlijk, de bedrijfslunch staat weer klaar en het is weer tijd voor een welverdiende pauze, gezellige gesprekken en verrukkelijke broodjes. ‘Doe mij maar dat broodje hummus met komkommer’ zegt jouw collega Dennis. ‘Wat een goede keuze!’ Denk jij nog bij jezelf en je geeft het aan en jullie beginnen gezellig te kletsen. Het is een stilte voor de storm, want plots verslikt Dennis zich in een stukje komkommer. De gehele sfeer aan tafel slaat om in chaotische paniek: ‘heimlich’, ‘ambulance’, ‘is er een BHV’er’? Klinkt het door de kamer. Het wordt stil, stiller, stilst… geen BHV’er in de zaal.

Hulpverlening op de werkvloer

Het is natuurlijk een vreselijke situatie die je wil voorkomen. Want, ondanks dat een stukje komkommer op het eerste gezicht heel onschuldig lijkt, kan het uitdraaien tot een ongeluk met grote gevolgen. En zoals het bekende gezegde ons vertelt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wist jij ook dat een groot deel van deze ongelukken, of in ieder geval de gevolgen hiervan, voorkomen kunnen worden? De aanwezigheid van BHV’ers is hier het geheim voor! BHV staat voor bedrijfshulpverlener. Bij een noodsituatie weet een BHV’er hoe hij moet ingrijpen en hoe hij of zij collega’s in veiligheid kan brengen. Dit loopt uiteen van het verlenen van eerste hulp, tot aan het ingrijpen bij een brand. Je wordt BHV’er door een speciale cursus te volgen die speciaal hiervoor ontwikkeld is. Wanneer deze cursus is afgerond, moet er een jaarlijkse bijscholing plaatsvinden.

Belangrijk? Nee, onmisbaar!

Het is denk ik overbodig om uit te leggen waarom we zo’n situatie van Dennis en het stukje komkommer willen voorkomen. Sterker nog, in zulke situaties is een BHV’er niet alleen belangrijk, maar onmisbaar! Het hebben van genoeg BHV’ers zorgt voor een veilige werksfeer voor iedereen, niet alleen voor personeel, maar ook voor eventuele bezoekers. Mocht er iets gebeuren, dan kan er namelijk altijd inbegrepen worden. Zoals ik al zei: onmisbaar dus… en dat vindt de overheid ook, want het hebben van voldoende BHV’ers is verplicht in Nederland! Hoeveel BHV’ers jij nodig hebt in jouw onderneming hangt af van het risico op calamiteiten en de grootte van het bedrijf.

Timer

Geen BHV zonder voorzieningen

Bedrijfshulpverleners zijn niet de enige verplichtingen voor een bedrijf wanneer het gaat om veiligheid. Om BHV goed uit te kunnen oefenen moet je namelijk ook voorzieningen hebben die dat mogelijk maken. We zetten de belangrijkste voorzieningen voor je op een rijtje:

1. De brandblusser

Een van de voorzieningen is een brandblusser. Het hebben van een brandblusser is verplicht in jouw onderneming, omdat dit een voor publiek toegankelijke plek is. Het maakt niet uit of er een pasje nodig is voor deze toegang of dat iedereen gewoon binnen kan lopen.

2. Een AED apparaat

Een andere voorziening is de AED apparaat. Met een AED apparaat kan je reanimeren. In theorie is het voor een onderneming niet verplicht om een AED apparaat te hebben, maar als bedrijf ben je wel verplicht om een veilige plek voor personeel te creëren. Je doet er daarom dus goed aan om wel een AED in jouw onderneming te hebben. Ook wanneer je te maken hebt met een groter risico op het moeten uitvoeren van reanimaties, kan het verplicht zijn voor jou.

3. De EHBO kist

Als laatste de welbekende EHBO kist. Een EHBO kist is onmisbaar wanneer het gaat om het uitvoeren van BHV. In deze belangrijke kist vind je namelijk allerlei zaken die nodig zijn om eerste hulp uit te kunnen voeren, zoals verband, pleisters en ga zo maar door. Het is dan ook verplicht om er eentje te hebben binnen jouw onderneming.

Lak aan de regels?

Wat zijn nou eigenlijk de gevolgen als je niet aan deze verplichtingen voldoet en geen of niet genoeg BHV’ers in je onderneming hebt rondlopen? Dan kan het zijn dat je een flinke boete krijgt wanneer de Nederlandse Arbeidsinspectie op de stoep staat na een bedrijfscalamiteit. Dit is natuurlijk supervervelend, maar het allerergste is het niet kunnen ingrijpen of voorkomen van ernstige gevolgen bij calamiteiten. Het is een stuk minder veilig zonder genoeg BHV’ers op de werkvloer en wanneer ongelukken voorkomen kunnen worden dan moet je dat natuurlijk te allen tijde doen. We willen Dennis namelijk gewoon weer aan de lunchtafel de volgende dag. Op naar genoeg BHV’ers dus!

Actie!

Geen boetes en een veilige werksfeer… say no more, die BHV-cursus moet er komen! Maar hoe regel je zo’n cursus voor je personeel? Als werkgever mag je zelf een BHV-cursus kiezen en is het je eigen verantwoordelijkheid om een goede BHV-opleider te vinden. Er zijn een hoop aanbieders dus lees je altijd goed in. Een tip is om een opleider te kiezen met het zogenaamde ‘BHV keurmerk’. Dit is in het leven geroepen door het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) en door dit keurmerk weet je zeker dat de kwaliteit van de BHV-cursus en het certificaat goed genoeg zijn. Zo kan je vervelende situaties met stukjes komkommer en andere calamiteiten voorkomen.

raket

Tot slot

Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen! Heb je nog andere vraagstukken? Neem een kijkje in onze kennisbank!

Kiki Dusebout linkedin
Kiki is Content schrijver bij FIRM24. Ze schrijft over allerlei onderwerpen m.b.t. ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 15 februari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24