Eerste hulp bij bedrijfsongeval: het juridische plaatje

Een bedrijfsongeval wil je als werkgever natuurlijk te allen tijde voorkomen. Als ‘leader of the pack’ ben je erg begaan met je werknemers en wanneer hen iets overkomt zal dit ook jou raken. Toch kan een ongeluk op de werkvloer van een werknemer iedere werkgever overkomen. Naast het feit dat het voor iedere betrokken partij ingrijpend kan zijn, moet jij als werkgever ook juridische stappen ondernemen. Wil je hier meer over weten en ben je daarnaast benieuwd hoe je het risico op een bedrijfsongeval kan verkleinen? Lees dan snel verder!

Een pleister of in het gips?

Allereerst is het handig om eerst te begrijpen wat nu precies onder een bedrijfsongeval verstaan wordt. Het is namelijk nogal een ruim begrip. Wanneer een van je werknemers zich in zijn vinger snijdt aan een stukje papier, dan volstaat een pleister wel. Maar rijdt een van je werknemers in opdracht van jou tijdens werktijd naar de supermarkt om extra koffiemelk te halen en krijgt hij of zij onderweg een ongeluk, dan spreken we van een bedrijfsongeval. Ook wanneer het ongeval niet op de werkvloer plaatsvindt. Daarom verstaan we onder een bedrijfsongeval ieder ongeval dat plaatsvindt op de werkvloer en/of onder werktijd.

De risico’s, hoe verklein ik ze?

Een (bedrijfs)ongeval zit in een klein hoekje, maar kan grote risico’s met zich meebrengen. Allereerst kan in het ergste geval een werknemer ernstige letselschade oplopen. Een gebroken been is al erg vervelend maar gelukkig meestal tijdelijk. Maar stel nou dat een werknemer ernstiger letsel oploopt waardoor hij of zij niet meer kan werken. Dat is voor beide partijen natuurlijk niet gunstig. Daarom kun jij als werkgever de risico’s op zo’n ongeval verkleinen door een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. Heb jij een onderneming in de bouw? Voorzie je werknemers dan bijvoorbeeld van een helm. Heb je een restaurant? Zorg dan voor voldoende blusdekens zodat er meteen kan worden ingegrepen wanneer de vlam in de pan slaat. Tenslotte kun je het risico afdekken door een bedrijfsongevallenverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar altijd goed om te hebben, just to be sure.

De gevolgen van een bedrijfsongeval

Zowel voor de werknemer als voor jou als werkgever kan een bedrijfsongeval ingrijpende gevolgen hebben. Naast lichamelijk letsel zijn er nog een aantal gevolgen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

  • Mentaal letsel: Een bedrijfsongeval kan soms zo ingrijpend zijn, dat een werknemer er ook mentale schade aan overhoudt. Een burn-out ligt dan al snel voor de hand, met in het ergste geval arbeidsongeschiktheid als gevolg. In ieder geval zal zowel de lichamelijke- als mentale schade er voor zorgen dat jij als werkgever te maken krijgt met verzuim. Dan ben je verplicht om in ieder geval in de eerste twee jaar het loon van de afwezige werknemer gewoon door te betalen.
  • Aansprakelijkheid: Als werkgever ben je vrijwel altijd aansprakelijk na een bedrijfsongeval, tenzij je kunt aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. De aansprakelijkheid gaat niet op als een werknemer roekeloos gedrag heeft vertoond, maar dat is vaak moeilijk te bewijzen.
  • Overlijden: In het ergste geval komt een van je werknemers door een bedrijfsongeval te overlijden. Dit is niet alleen ingrijpend voor jou en je personeel, maar ook zeker voor de nabestaanden. Het overlijden van een werknemer kan voor jou daarnaast ook financiële gevolgen hebben doordat je de nabestaanden bijvoorbeeld een schadevergoeding moet betalen.
Timer

Het stappenplan

Bij een bedrijfsongeval is het, net zoals bij ieder ongeval, goed om zo snel mogelijk te handelen. Daarom is het goed om je aan het volgende stappenplan te houden:

  1. Verleen direct eerste hulp. Laat daarnaast een van de aanwezige personeelsleden, of iemand anders die snel beschikbaar is, het alarmnummer bellen bij ernstig letsel.
  2. Meld een bedrijfsongeval direct bij de arbeidsinspectie wanneer er sprake is van: een ziekenhuisopname, blijvend letsel, overlijden.
  3. Verzamel bewijslast wat aantoont dat jij je aan je zorgplicht hebt gehouden en dat bewijst dat je er alles aan hebt gedaan om de werkvloer zo veilig mogelijk te houden. De werknemer kan er namelijk voor kiezen om jou als werkgever aan te klagen.

De arbeidsinspectie op bezoek

Wanneer je een ernstig bedrijfsongeval meldt of wanneer de desbetreffende werknemer je aanklaagt, bestaat er een kans dat de arbeidsinspectie over de vloer komt. Zij controleren vervolgens of jij je aan je zorgplicht hebt gehouden en of de werkvloer veilig is. Is dat niet het geval, dan kun je een boete verwachten. Heb je de regels zwaar overtreden en is er sprake van een ernstig bedrijfsongeval met blijvend letsel of overlijden, dan kun je in het ergste geval zelfs een gevangenisstraf krijgen.

Raket

Regel nu jouw juridische begeleiding na een bedrijfsongeval!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 19 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00